Een Ritaanse Ramadan

Als je aan de gemiddelde Ritaan vraagt wat de Ramadan inhoudt, is het antwoord meestal iets in de aard van ‘Die maand waarin moslims heel de dag niets eten en drinken om mee te voelen met de armen?’ Reada kan je verzekeren dat het meer is dan dat, want we hebben het allemaal tot op de bodem uitgespit met behulp van enkele geweldige moslima’s uit de eerste graad. Wedden dat je aan het eind van dit artikel een stuk wijzer bent?

  1. Good rules make good friends (and good muslims)

We beginnen bij het begin: zoals jullie misschien weten, houden moslims zich aan enkele vaste regels tijdens de vasten. De meest gekende is het niet eten en drinken. Toch zijn er ook andere afspraken waaraan de vastende zich moet houden zoals bijvoorbeeld het vermijden van seksueel contact en alle vormen van roken (tabak, waterpijp, etc.). Het is ook aangeraden om de Koran meer te lezen en wat bij te leren over de Islam. De Ramadan is kortom een maand van bezinning bedoeld om de weg terugvinden naar Allah (God) en dankbaar te zijn voor alles. Zaken zoals voedsel, een huis,… lijken allemaal zo vanzelfsprekend, maar er zijn velen die niet over die luxe beschikken. God draagt de moslimgemeenschap op om tijdens is de Ramadan de moeilijkheden van hun medemens te voelen met de bedoeling dat men die mensen in nood gaat helpen. Nu wordt er wel gezegd dat het vasten voor alle moslims is, maar  er zijn natuurlijk wel enkele maatstaven: een moslim is klaar om te vasten vanaf de puberteit. Voor de meisjes is dat bij hun eerste menstruatie en voor jongens bij hun eerste natte droom. Theoretisch gezien is het vanaf dan verplicht, maar moslims met bijvoorbeeld diabetes type 1 of een andere ziekte die hen niet toelaat te vasten, zijn vrijgesteld. Dit geldt ook voor ouderen, reizigers en vrouwen tijdens de zwangerschap of menstruatie. Wees dus niet verbaasd als je een moslima ziet eten tijdens de Ramadan, want de kans is groot dat ze haar maandstonden heeft en geen zogenaamde “Ramadancheater” is.

  1. Voordelen Ramadan

Dit deeltje is speciaal voor de mensen die met de gedachte zitten dat vasten erg ongezond is. Het kan ongezond zijn als je niet juist vast, maar ook gezond als je dat wel doet. Nu, wat is correct vasten? Dan gaat het over de juiste voeding: zorg er voor dat alle voedingsgroepen vertegenwoordigd zijn en dat je zeker genoeg water drinkt. Voeg genoeg slaap toe aan de lijst en je hebt de definitie van gezond vasten. Als dat in orde is, kunnen we de voordelen eens bekijken. Het is een periode waarin je lichaam even kan pauzeren en makkelijker eventuele schadelijke stoffen weg krijgt: het is immers niet constant bezig met het verwerken van voedsel. Sommige mensen kicken van een eventuele verslaving af tijdens de vastenperiode doordat ze er geen tijd voor hebben. Mentaal kan het vasten ook voordelen bieden als je kijkt naar de discipline die vereist is. Doordat je je bewuster bent van de waarde van voedsel, creëer je bijna automatisch een gezonde dosis empathie. Vasten kan van jou een beter persoon maken, zowel fysiek als mentaal. Nogmaals willen we wel benadrukken dat deze voordelen alleen van toepassing zijn als je juist vast. Als je slecht slaapt en niets anders dan snelle koolhydraten eet, ga je waarschijnlijk het tegenovergestelde effect krijgen.

  1. Iftar en suhoor

Wanneer de zon de hemel gedag kust en verdwijnt, is het tijd om het vasten te verbreken. Het begint met een dadel en een glas melk. Dit is een gewoonte die de profeet had en door zijn volgelingen is overgenomen. Daarna komt de rest van de maaltijd, die iftar wordt genoemd. Typisch voor iftar is dat heel de familie samen aan tafel zit en er allerlei lekkernijen ter beschikking staan. In tegenstelling tot wat velen denken, is het niet de bedoeling dat je je volpropt tot je niet meer deftig kunt staan. Het is slim om van alle voedingsgroepen wat te eten om zo al de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Vanaf iftar mogen moslims weer eten en drinken tot zonsopgang. Het uurtje voor zonsopgang noemt men suhoor en meestal wordt er dan veel water gedronken en voedzame gerechtjes gegeten om zeker de volgende dag door te komen.

  1. Laylatul Qadr

Elke Ramadan wordt er uitgekeken naar de de laatste tien dagen van de maand en dat niet zomaar. Eén van die laatste oneven nachten (21ste,23ste, 25ste, 27ste of 29ste nacht van de Ramadan) is Laylatul Qadr of vertaald “De nacht van het Lot” . Het heeft zijn naam te danken aan de iconische gebeurtenis die op op één van die dagen in het jaar 610 n.C. plaatsvond: de aartsengel Gabriël of Djibriel bij de moslims, daalde neer op de berg Arafat in Mekka waar de profeet Mohammed zat. Deze wist toen nog niet dat hij een profeet was. Djibriel openbaarde die nacht de allereerste verzen van de Koran.  Mohammed, een analfabeet, zou de woorden van Allah aan zijn volk moeten overdragen. Allah gaf hem de vaardigheid om goed te kunnen onthouden zodat hij Zijn woorden vlekkeloos zou overdragen. Zo ging het 23 jaar lang tot de Koran voltooid was. Tijdens Laylatul Qadr herdenken we dus de komst van de Koran. Tijdens die nacht kan een moslim immens veel hasanaat verdienen, iets dat je kan vergelijken met punten. De mens moet er zoveel mogelijk verzamelen tijdens zijn/haar leven door middel van goede daden en aanbidding. Hoe meer hasanaat, hoe beter je verblijf in het paradijs. Nu, omdat je nooit weet welke van die dagen Laylatul Qadr is, gaan mensen  die nachten extra gebeden verrichten en de Koran langer lezen omdat je zo extra hasanaat verdient. Ook verrichten ze extra goede daden zoals een aalmoes geven aan de armen, buren uitnodigen om samen te eten en alvast uit te kijken naar het einde van de Ramadan.

  1. Eid-Ul-Fitr

Aan alle mooie liedjes komt er ooit een eind, ook aan de Ramadan. Na 29 à 30 dagen is het tijd voor Eid-Ul-Fitr of het Suikerfeest. Moslims vieren het einde van de Ramadan en komen massaal samen. Nadat men gezellig met het gezin ontbijt, gaat men naar de moskee voor het traditionele feestgebed. Gedurende de dag bezoekt men veel familieleden. Dit feest duurt zo’n drie dagen en wordt gekenmerkt door de vele zoetigheden. Ook typisch is het aankopen van nieuwe outfits en het uitdelen (en ontvangen) van cadeautjes. Het is een heus feest waarbij men ook niet-moslims uitnodigt om mee te vieren! In sommige steden en/of dorpen worden er maaltijden uitgedeeld en vieren alle inwoners mee, al is het maar een bordje koekjes van de buren. Moslims delen wat ze bezitten met diegenen die minder hebben. Deze feestdag kan vergeleken worden met het christelijke Pasen en is een mooie afsluiter van een prachtige maand!

We hopen dat we jullie interesse wat hebben aangewakkerd en vooral een duidelijker beeld hebben over wat de Ramadan nu precies is. Als er nog vragen of opmerkingen zijn, aarzel dan niet om een comment achter te laten.


Geschreven door

Noure Akki

Inass Agharoud

Noor Mbarki

Noor Safi

Lina Benyahia

Morgan Ramos Lopez

Een gedachte over “Een Ritaanse Ramadan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.