Gotta catch ‘em all

Of je nu de laatste twee maanden aan de andere kant van de wereld zat, of thuis wat van de zon hebt genoten: de kans dat je nu nog niet doorhebt dat de populaire virtuele monstertjes werkelijk overal zitten is bijzonder klein. Pokémon: misschien komen ze je oren al uit, misschien ga je ‘s nachts nog op pad om die Pikachu in de buurt toch maar te kunnen vangen. Reada legt je het spel uit van Abra tot Zubat!

PokemonBanner

Het begon allemaal bij een set videospelletjes voor de toen pas gelanceerde Gameboy, begin jaren ‘90. De nineties kids onder ons en de occasionele hipster gefascineerd door vintage spelconsoles, zullen zich hun eerste ervaringen met een van Nintendo’s paradepaardjes herinneren. Deze nostalgie is dan ook voor een groot deel verantwoordelijk geweest voor de immense populariteit van de mobiele variant. Maar zelfs als iemand nooit in het bezit is geweest van een Nintendo console, is de kans groot dat hij/zij in de lagere school Pokémonkaarten uitwisselde op de speelplaats (en dan zwijgen we nog over de animeserie die vandaag nog steeds uitgezonden wordt).

2Met nostalgie alleen creëer je echter geen hype van dit formaat. Pokémon Go is het succesvolle resultaat van een mix van ingrediënten. Eerst en vooral werd er ingespeeld op de grote droom van iedereen die zich ooit dankzij Nintendo een Pokémontrainer waande. Daarnaast maakt de samenwerking van Niantic en Nintendo de spannende zoektochten naar Pokémon mogelijk met de virtual reality die het stratenplan van je locatie weergeeft. En er is ook augmented reality: hiermee lijkt het alsof die Weedle recht voor je op dat bankje in de kloostertuin zit. Snapchat gebruikt deze techniek ook voor zijn filters.

Geëngageerde spelers worden gedwongen de buitenwereld te verkennen in hun zoektocht naar de mysterieuze wezentjes. Ze komen dan langs zogenaamde ‘Pokéstops’ en ‘gyms’, die overal ter wereld bij belangrijke plaatsen (waaronder ook onze eigenste Sint-Ritakerk) te vinden zijn. In de kloostertuin van onze school is er zo’n gym. Dagelijks komen er ‘s middags een hele hoop Pokémonjagers de rust verstoren om de gym terug te winnen. Marie Verhoeven ging ter plaatse kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Zoals je kan zien, heeft het spel zowel voor- als tegenstanders. De ene zou niet zonder het spel kunnen, de ander zou niet liever hebben dan dat het spel elk moment crasht. Toch zal de gym in de kloostertuin niet verdwijnen en zullen de Pokémonjagers blijven samenstromen.

Natuurlijk wordt een spel waar zoveel tijd in kruipt al snel een doelwit van allerlei soorten kritiek. Zo zou de jeugd van tegenwoordig liever bezig zijn met het vangen van virtuele monstertjes dan het redden van de planeet, alsof Pokémon Go het enige ding op aarde is dat de mens van deze missie kan afleiden. Bovendien is het spelletje alles behalve perfect. Waarschuwingen om vooral niet te spelen tijdens het rijden durven bijvoorbeeld al eens op te duiken wanneer we als voetganger volledig stilstaan. Glitches als deze hebben het engagement van de spelers echter niet gebroken: we zouden die Gyarados vangen, al moesten we het spel 10 keer heropstarten (en we weten allemaal hoe lang we naar dat logo van Niantic zitten staren voor we kunnen beginnen).

De lange laadtijd was uiteraard niet het enige probleem. Niantic heeft nog een tijdje gesukkeld met de servers die vrijwel onmiddellijk overbelast werden door de genadeloos stijgende populariteit van het spel. Het bedrijf was dan ook vaak het centrale onderwerp in heel wat memes en spottende berichten op de sociale media.

Niantic Meme


geschreven door

Jennifer Romero

filmpje door

Marie Verhoeven


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.