POLITIEK? WAT IS DAT? #3 – Nils Utens en Wim Claes (open VLD)

Onze vragentocht doorheen het politieke vaarwater gaat steeds verder. Dit keer zetten we koers in centrumrechtse richting. Wij bevragen oud-leerlingen die zich ditmaal achter een liberaal-democratische partij scharen: Nils Utens, het jongste opkomend lid in Kontich, en Wim Claes, die op de derde plaats staat, op de kieslijst van Kontich-Waarloos. Zoals alle andere politici in de reeks krijgen deze leden van Open Vld deze vragen voorgeschoteld: “Waarom kom ik op en wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerling?”  Lees verder en ontdek hun antwoorden.

Waarom kom ik op?

Nils Utens: “Ik ben al jaren actief in zowel de gewone politiek als de jeugdpolitiek op lokaal en nationaal niveau. Deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen is voor mij een kans om als jongere verder inhoudelijk een bijdrage te leveren aan het beleid in Kontich en om jongerenthema’s meer onder de aandacht te brengen. Ik denk hierbij spontaan aan meer inspraak voor de jeugdraad. Bovendien willen we voornamelijk meer adolescenten warm maken voor politiek. Natuurlijk stopt het niet na 14 oktober. Veel punten die de partijen naar voor schuiven voor de verkiezingen zullen het beleid voor de komende zes jaar bepalen. Mijn drijfveer om aan politiek te doen is niet om een bepaalde functie te hebben, maar om effectief zaken in beweging te zetten en indien mogelijk mee uit te voeren. Ik hoop dan ook dat veel mensen achter mijn visie staan of me steunen om de komende zes jaar samen mooie dingen te verwezenlijken in en voor Kontich.”

Wim Claes: “Mijn antwoord op deze vraag is tweeledig. Enerzijds engageer ik me graag binnen een vereniging, bijvoorbeeld als voorzitter van de lokale voetbalclub K. Kontich F.C.,  én anderzijds hou ik van mijn dorp. Ik houd in het dorp mijn ogen en oren open en denk na over hoe het beter zou kunnen. Anderzijds ben ik ook een overtuigde liberaal (Open Vld’er), omdat ik geloof in de kracht van het individu – iedereen heeft talent, iedereen mag anders zijn – én omdat ik ‘vrijheid’ en ‘gelijkheid’ – iedereen is even belangrijk! –  heel waardevolle principes vind. Als ik én het leven in Kontich wil verbeteren én de ideeën van Open Vld wil ondersteunen, vind ik het mijn taak om me kandidaat te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen.”

Wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerlingen?

Nils Utens: “Ik denk dat je het voor een deel ruimer moet zien en zeggen wat ik kan doen voor alle jongeren in Kontich. Als jonge kandidaat/politicus wil ik als het ware een aanspreekpunt zijn voor de scholieren die in Kontich wonen of die een hechte band hebben. Jonge mensen zijn vaak heel creatief en benaderen problemen vanuit een fris nieuw perspectief, zeker in vergelijking met saaie en stoffige politici. Concreet bedoel ik dan dat we eens moeten kijken naar picknickbanken in het gemeentepark naast de kerk. Veel leerlingen van Sint-Rita gaan daar tijdens de middagpauze hun boterhammen opeten en waarom zouden ze dan op de grond moeten zitten? Daarnaast is het zeker zo belangrijk om meer te investeren in fietspaden en voetpaden en daar ook een prioriteit van te maken. Heel veel leerlingen van Sint-Rita komen met de fiets of te voet naar school. Als we daar meer belang aan hechten, kunnen alle leerlingen niet alleen veiliger, maar ook aangenamer naar de lessen gaan. Er zou ook meer gekeken moeten worden of een fietstunnel betaalbaar is. Vaak kan dat een veilige oplossing zijn voor drukke kruispunten zoals dat aan het Sint-Ritacollege.”

Wim Claes: “De vraag wat ik kan doen voor de leerlingen van Sint-Rita kan zowel concreet als in een ruimer kader beantwoord worden. In de ruime context hoop ik, als ex-student, aan te kunnen tonen dat een engagement in een vereniging, in de gemeente of in een politieke partij heel leuk en boeiend kan zijn én dat wie hard werkt (studeren, volhouden, doorzetten), vroeg of laat steeds beloond wordt. Onze partij gelooft enorm hard in de jeugd als toekomst van onze samenleving. De gemeente dient met andere woorden sterk te investeren in de leefwereld van de jongeren. Veiligheid in het verkeer is een must: de geplande fietstunnel onder de expresweg dient zeker uitgevoerd te worden. Voorts moeten jongeren buiten kunnen vertoeven, niets is zo leuk als ‘rondhangen’ met vrienden en vriendinnen. De gemeente dient dit mogelijk te maken door ‘jongerenpunten’ te creëren. Niet alleen extra feestlocaties en jeugdhuizen, maar zeker ook pleintjes met outdoorfitness, en voetbaldoelen,  zodat de speeltuintjes van de allerkleinsten niet gebruikt moeten worden. Tot slot is er de organisatie van leuke evenementen: een zomer- of winterbar, of een leuke braderij. Maar zeker ook het behoud van de schaatspiste, wat ook een idee was van Open Vld.”

 


geschreven door

[tooltip tip=”Clemence drinkt graag thee, knuffelt graag met haar katten en dat is het wel zo’n beetje.”]Clemence Van Ginneken[/tooltip]

[tooltip tip=”Lola heeft iets met stoelen.”]Lola Ruyters[/tooltip]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.