Zo worden… blokken genoemd

Een doodgewone maandagochtend in het kantoor van de directie. Meneer Vercammen en meneer Pierrart spelen rustig een spelletje Scrabble, terwijl ze van hun koffie nippen. “Alle zeven ineens!”, roept meneer Pierrart plotseling. Zijn tegenstander zucht: “Ok, ok. Jij wint.” Pierrart glimlacht, deze keer is het zijn beurt. Terwijl de algemene directeur het zakje met lettertjes open houdt, doet hij zijn ogen dicht en pakt er op goed geluk een blokje uit. Het is de H, 4 punten waard in het gewone spel. “Wel, dan noemen we hem gewoon de H-blok.” Meneer Vercammen rommelt wat in de papieren op zijn bureau, tot hij de bouwaanvraag voor de nieuwe turnzaal vindt. Met zijn gouden vulpen noteert hij bovenaan in grote blokletters: H-BLOK.

Jullie hebben het vast al wel gemerkt: er staat een nieuwe gebouw op onze school. De naam is ook geen geheim meer: elke leerkracht LO – en de meeste andere leerkrachten – kunnen je vertellen dat die mastodont op de speelplaats de H-blok zal heten. Maar vanwaar komt die H? Wie beslist over zo’n dingen? Is het effectief een spelletje Scrabble, of zit er meer achter? Reada zoekt het voor je uit!

De naamgeving voor nieuwe gebouwen is historisch gegroeid. In den beginne werden de namen willekeurig gegeven. Zo heette de B-blok in de tijd van de paters nog gewoon C-blok. Je kon toen les volgen in de A-, C-, E- en zelfs al H-blok. Klinkt ingewikkeld? Dat was het ook, totdat de inspectie langskwam (ja, zelfs toen bestond er al inspectie). Die oordeelde dat de naamgeving vanaf nu een logische volgorde moest hebben.

De patertjes, die de inspectie geen tweede keer op hun kerkdak wilden, besloten dan maar braafjes hun instructies op te volgen en herdoopten de C-blok op rituele wijze tot de B-blok die wij nu kennen. Die mooie traditie wordt tot op de dag van vandaag voortgezet, met als resultaat een rijtje namen dat netjes het alfabet volgt, of toch het alfabet zonder de C, want dat is nu de B en zou dus voor verwarring kunnen zorgen. Snap je?


geschreven door

Titus Verelst


Een gedachte over “Zo worden… blokken genoemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.