“Drink eens twee pintjes minder en koop een pak pampers meer.”

De vreselijke situatie waarin de vluchtelingen in Duinkerke zaten, bracht veel mensen ertoe om een inzamelactie op te starten. Eén van deze weldoeners was Café Manger in Mortsel. Reada nam een interview af om meer te weten te komen over hun project.Kobe Verbelen is de initiatiefnemer van de inzamelactie van Café Manger voor de vluchtelingen die in Duinkerke verblijven. Café Manger is met dit project één van de vele vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. Verbelen bracht samen met drie vrienden (Pieter Essing (35), Ivan Vermeiren (35) en Bart Hunaerts (45) een bezoek aan het kamp om hun opbrengst te doneren. Wij interviewden Verbelen over zijn project.

 

Het idee om een actie voor de vluchtelingen in Duinkerke op te zetten, werd Verbelen naar eigen zeggen ingefluisterd door enkele klanten van zijn café.

De reacties logen er niet om en er werd massaal gehoor gegeven aan de vraag om hulp.

Door hun solidariteit te tonen, willen ze een sterk signaal geven aan de de politieke poort.“Zeker gezien de Franse regering nog geen initiatief genomen heeft om een degelijk tentenkamp op te stellen”, aldus Verbelen. Het is zeer moeilijk om goederen te doneren, omdat de Franse regering dit niet toelaat. Naar eigen zeggen zijn ze bang voor het zogenaamde aanzuigeffect. Tenten moeten de vier kompanen dus zien binnen te smokkelen.

Tweede inzamelactie

Zaterdag 23 januari organiseerde Café Manger een tweede inzamelactie. Na het bezoek op zondag 17 januari (na de eerste actie) aan het kamp reageerden Verbelen en co gechoqueerd en vol onbegrip. “Wanneer je al die beelden van diepe ellende met je eigen ogen ziet, blijven ze in je hoofd rondtollen en op je netvlies gebrand. Je mag gerust stellen dat ik een ander mens ben geworden. Ik maak me niet meer druk om futiliteiten.” Het is belangrijk dat we hen blijven helpen en dus organiseert Café Manger een tweede actie die gerichter zal zijn dan de eerste en de goederen die gedoneerd mogen worden zullen ook veranderen. Naar eigen zeggen is het de bedoeling om enkel regenkledij, warme truien en verse voeding in te zamelen.

Na afloop blikte de organisatie tevreden terug op twee geslaagde acties “Zo reden we twee weken geleden samen met de bevriende mensen van het inzamelpunt in Brasschaat met een colonne van maar liefst 7 stampvol geladen grote voertuigen, enkele ook nog eens voorzien van een aanhangwagen, richting Noord-Frankrijk.” “Met het café zullen we in de toekomst evenwel nog dergelijke initiatieven ondernemen, voor verschillende goede doelen” beloofde Café Manger. Verbelen heeft alvast één tip voor de studenten: “inzamelen of met een beetje zakgeld wc-papier of pampers gaan kopen, al is het maar voor vijf euro. Dat is niet veel, maar de mensen daar zijn daar enorm mee geholpen.”

door Nils Utens en Hannelore Onghena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.