Read da #1

De leerkrachten Nederlands zijn weer gul met het uitdelen van boekopdrachten. Diegenen die geen flauw idee hebben welk boek ze moeten lezen, kunnen maandelijks Reada raadplegen voor een interessante boekentip!

Een paar weken geleden las ik Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini. Het vertelt het verhaal van de 15-jarige Mariam die wordt uitgehuwelijkt aan een 45-jarige schoenmaker in Kabul, Afghanistan. De man blijkt een vreselijke tiran en haalt enkele jaren na hun huwelijk een tweede vrouw, Leila, in huis. Eerst zijn de twee meisjes nogal achterdochtig naar elkaar toe, maar later ontstaat er een mooie vriendschap. Ook moeilijke onderwerpen zoals bastaardkinderen worden in het boek besproken. In de 20ste eeuw was dat een zeer groot taboe in Afghanistan.

Mariam en Leila zijn de eigenlijke  hoofdpersonages. In het begin van het verhaal zijn ze beiden ongeveer 15 jaar oud en op die manier is het voor jongeren makkelijker om zich in te leven in het verhaal. Je ziet dat Leila worstelt met haar puberteit: de balans tussen haar cultuur en haar hormonen vinden, blijkt een lastige opdracht voor haar. Je merkt bij Leila ook duidelijk de schok die ze beleeft wanneer ze ziet hoe streng de Afghaanse staat is tegenover vrouwen. Haar vader had haar met de gedachte opgevoed dat vrouwen net zo goed zijn als mannen. Dat herkende ze niet in het vrouwonvriendelijke beleid van de Taliban.

Persoonlijk was ik een grote fan van Leila omdat ze echt streed voor zichzelf en haar kinderen zonder vrees. Voor haar onverschrokkenheid heb ik echt bewondering. Mariam was dan weer het tegenovergestelde van Leila: gehoorzaam, schuw en stond niet sterk in haar schoenen. Ik vond het geweldig om te zien dat Leila haar heeft kunnen veranderen zodat ze toch wat zelfverzekerder werd.

Hosseini is er in geslaagd om zijn verhaal zo te schrijven dat je het echt raakt. Literaire woordspelingen heeft de schrijver er ook in verwerkt: “Vertel je geheimen aan de wind, maar verwijt hem dan niet dat hij het doorvertelt aan de bomen.” Humor en beeldspraak verwerkte Hosseini goed in het boek. Ik zou het een literair pareltje noemen. Ik moet ook bekennen dat ik heel wat tranen heb gelaten tijdens het lezen van het boek. Het is er één dat me zeker zal bijblijven en een must-read voor iedereen.


Geschreven door

[tooltip tip=”Ik ben geweldig”]Noure Akki[/tooltip]

Een gedachte over “Read da #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.