Waarom hebben we Internationale Vrouwendag nodig ?

Vandaag vieren we de Internationale Vrouwendag die haar oorsprong vindt in het begin van de vorige eeuw. Honderd jaar later hechten we (jammer genoeg) nog steeds belang aan de dag die in het teken staat van de bijdragen van vrouwen in de loop van de geschiedenis. Maar waarom kunnen we deze dag niet simpelweg achter ons laten ?

 

Acht maart is nodig als een herinnering dat er na veel jaren van strijd nog veel ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Een ongelijkheid die er toe leidt dat op sommige plekken in de wereld vrijheid en kansen van vrouwen doelbewust wordt beknot, voortkomend uit een gedachtegoed die de vrouw beschouwd als een “tweede gender”. In extreme gevallen kan die overtuiging omslaan tot een brutale afkeer voor het vrouwelijke geslacht. Denk bijvoorbeeld aan de femicides in Mexico die enkele jaren geleden woede en perturbatie opwekten bij vrouwen omdat de politiek en de media besloot om in stilte toe te kijken en de onschuldige vrouwen niet te herdenken. Helaas is dit slechts een van de vele voorbeelden, zoals geen toegang tot onderwijs of de loonkloof zijn allemaal signalen dat de bijdrage van vrouwen niet altijd geapprecieerd wordt.

 

Hoe hartbrekend en frustrerend die gebeurtenissen ook zijn, we mogen niet vergeten dat er sinds de eerste feministische golf al reusachtige stappen zijn gezet wat betreft vrouwenrechten. Meisjes en vrouwen worden vandaag niet meer beperkt tot hun gender; ze kunnen genieten van onderwijs, deelnemen aan de politiek, werken in sectoren waar ze vroeger niet welkom waren en ze zijn vrij om hun eigen keuzes te maken. De stem van vrouwen luidt vandaag in films, boeken en podiums waar ze hun passie en vreugde maar ook hun rechtvaardige woede kunnen verkondigen.

 

Om de vraag te beantwoorden waarom vrouwen hun eigen dag nodig hebben, zal ik het uitdrukken in de woorden van filosofe Martha Claeys. “Vrouwendag is nodig als oppepper, zodat we die andere 364 dagen structureel aan het werk kunnen gaan”. Het is een herinnering dat we al ver zijn gekomen maar dat er nog veel werk aan de winkel is en dat we de conversatie over vrouwenrechten moeten blijven voeren.

 

Weekend Knack. (2021, 12 maart). ‘Vrouwendag is nodig als oppepper, zodat we die andere 364 dagen structureel aan het werk kunnen gaan’ Weekend.


Anne-Sophie Mpululu Biyela

Een gedachte over “Waarom hebben we Internationale Vrouwendag nodig ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.