We houden onszelf voor de gek

De laatste tijd is het al sorteren wat de klok slaat, in zoverre dat je er soms zelf niet meer aan uit kan. Sorteren is geen gemakkelijke opgave, maar het is wel zeer nuttig en goed voor onze afvalberg. Al het recycleerbaar materiaal dat je zomaar bij het restafval gooit, gaat verloren en komt bij op die berg. Daarom doen we drankkartons en blikjes bij het PMD, want er is een aparte vuilbak voor. Alleen blijkt: op Sint-Rita komt al het afval nadien in dezelfde container terecht. Er wordt dus gesorteerd voor niets. Worden we voor de gek gehouden? Nee, we houden onszelf voor de gek!

Op de speelplaatsen staat bijna om de vijf meter een vuilnisbak. Je moet al moeite doen om er tijdens je wandeling naar de volgende les geen tegen te komen. Je bent heel lui als je niet even vijf meter wil lopen om je afval in de vuilbak te gooien. Toch ligt de speelplaats met de regelmaat van de klok weer vol afval. Aan de grootte van de vuilnisbakken ligt het beslist niet, aan de hoeveelheid evenmin.

Om het probleem aan te kaarten bij leerlingen, wordt een beurtrol afgesproken met de klassen, die één of meerdere keren per jaar de speelplaats moeten opkuisen. Zo krijgen ze een beeld van het afval dat allemaal op de speelplaats blijft liggen en overtuigt dat hen hopelijk om zelf hun papiertjes in de vuilbak te doen… Niet dus.

Met het afval dat wél in de vuilbak belandt, is het helaas niet veel beter gesteld. Wanneer mijnheer Cools en mijnheer Peeters de vuilnisbakken legen en ze overgieten in een grote container, kieperen ze PMD en restafval samen. Er wordt dus niet gesorteerd. Het PMD en restafval wordt terug gemengd en zo door Suez opgehaald.

Vroeger werden de vuilbakken wel gescheiden opgehaald door Suez, maar na verloop van tijd lieten ze weten dat er niet voldoende gesorteerd werd en dat ze het afval dus niet meer gescheiden zouden ophalen, aangezien dit toch geen verschil meer uitmaakte. Cools en Peeters reageren: “Wij gaan dat niet in [de leerlingen] hun plaats sorteren.” Volgens hen is maar een zeer klein aantal afvalbakken juist gesorteerd en heeft het voor hen, net als voor Suez, geen zin om ze nog gescheiden te houden. Het probleem ligt dus bij ons! Wij, de leerlingen, sorteren niet goed.

img_20170316_154353980Oordeelt u zelf.

Aan ons dus om allemaal beter te sorteren, zodat de bakken terug gescheiden opgehaald kunnen worden. Anders houden we onszelf voor de gek door er twee verschillende te zetten op de speelplaats.


geschreven door

Pieter Decat


2 gedachten over “We houden onszelf voor de gek

  1. Ik heb dit ook al opgemerkt en begrijp dat het niet aan enkele mensen is om alle afval te gaan sorteren, maar zoals Reada terecht aangeeft, is dit toch wel een pijnlijke zaak anno 2017. Als school spelen we een belangrijke rol in het vormen/opvoeden van de jongeren en dus hopelijk vloeien er vanuit dit artikel ideeën voort om iets aan deze situatie te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.