Wie redt de bib?

We kennen haar allemaal wel, de oude vertrouwde schoolbib, een bron van vermaak voor de boekenwurmen onder ons maar sinds dit schooljaar kan de Ritaan deze geweldige plek niet meer dan één keer per week bezoeken. Hoe komt dit? Waarom ligt de bib van mevrouw Bulens en Cornelissen op het meest afgelegen plekje van de school? Hierbij klagen wij het Sint-Ritacollege aan.

Om te starten laten we mevrouw Bulens aan het woord. Zij is één van de gedupeerden, leerkracht Nederlands en samen met mevrouw Cornelissen heerser over de bib. “Ik had enkele jaren geleden al een heel plan getekend voor de nieuwe locatie van onze bib. Het lokaal van meneer Heulens werd toen gerenoveerd voor het theehuis. Op mijn tekening staat de schoolbib in de drie andere lokalen in de E-blok naast het theehuis. Als je de muren van die lokalen zou verwijderen, heb je de perfecte locatie voor de bib.” (Naar onze vermoedens ligt dit plan ergens diep in een kast of in één of andere doofpot.)

Rechter: “Ik geef het woord aan de openbare aanklager.”

Openbare aanklager: “Misschien wist u het nog niet, edelachtbare, maar onze schoolbib is sinds dit jaar slechts één keer per week open. Die middag komen gemiddeld zes (!) mensen de bib binnen geslenterd, die bijna uitsluitend voor een schoolopdracht komen. Daarom deden wij een klein onderzoek bij de eerste- en tweedejaars over de bib. We ontdekten dat maar liefst 10% van de leerlingen van de eerste graad niet eens wist dat onze school een bib heeft. Van de overige 90% is nog eens 30% niet op de hoogte dat de bib helemaal boven in de A-blok ligt. Slechts 15% van de eerste- en tweedejaars is al vrijwillig naar de bib gewandeld. Dat is uiteraard bedroevend weinig.”

Rechter: “Ga verder.”

Openbare aanklager: “U dacht misschien dat dit alles was edelachtbare, maar er zijn nog belastende feiten. Onze school maakt niet genoeg reclame voor haar schoolbib. Een tweede feit is dat de school de bib nog altijd niet heeft verplaatst naar het hart van de school: de speelplaats. En… hier staan zware straffen op. Op tien en elf maart 2018 zochten de bezoekers van de infodagen tevergeefs naar de schoolbib. Wat zij niet wisten, was dat de school onze geliefde bib schaamteloos uit de rondleiding bande.”

Rechter: “Het lijkt dat onze school weinig belang hecht aan het behoud van de bib. Hierbij dagvaarden wij het Sint-Ritacollege te Kontich en eisen een boete van €20 in de vorm van een boekenbon, voor alle gemiste boetes van de afgelopen maanden. Ook krijgt de school een taakstraf betreffende het opnieuw populair maken en indien mogelijk het verplaatsen van hun zeer geliefde schoolbib.”

Openbare aanklager: “Ik dank u, Edelachtbare.”


geschreven door

Matthias Schegers

Vic Guldentops

4 gedachten over “Wie redt de bib?

  1. Ontzettend jammer dat de bib zo gedegradeerd is. De bib zou een middelpunt van de school moeten vormen. Het is zo belangrijk LEEST. Niet alles kan gevonden worden op internet !
    Ik hoop dat er acties op touw zullen worden gezet eventueel om vrijwilligers te vinden die bereid zijn om de bib toegankelijker te maken.
    STOP DE TELOORGANG VAN DE BIB !!!

  2. Meer en meer bibs overstijgen hun klassieke functie en worden in-, uitloop plaatsen, waar zij als centrale punten van de lokale gemeenschappen echte kennis centra worden waar leesplezier (via multi media), educatie en ontmoeting centraal staan. Ook de Sint-Rita bib zou meer en meer (terug) een centrale ontmoetingsplaats kunnen worden waar leerlingen hun vrije tijd zinvol doorbrengen. Als er vrijwillige toezichters gezocht worden ben ik kandidaat.

  3. Mooi geschreven, maar jullie veroordelen hier wel iemand die zichzelf niet heeft kunnen verdedigen. Ik zou graag ergens de verdediging van de school willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.