Als Bahador de mol niet is, dan moet Clark Peeters hem wel zijn

Noem jij jezelf ook wel eens een echte molfan en zeg je zoals velen na elke eliminatie: “ik wist ‘et hé”? Dan zal dit artikel je wellicht niet veel wijzer maken. Ik durf mijzelf met trots één der molloten te noemen en heb elke aflevering dit jaar al een keer of drie gekeken. Drie is namelijk een heilig getal en als iemand dit geheim kan ontrafelen is Hij het wel. Tijdens dat concentreren en noteren ben ik erin geslaagd enkele theorieën te fantaseren die ik met u deel zodat u zondagavond een zinnig antwoord kan geven op de onvermijdelijke vraag: “En wie denkt gij da de mol is?”

Disclaimer: in tegenstelling tot wat u hoogstwaarschijnlijk vermoedt heb ik geen zesde zintuig en zijn mijn theorieën dus enkel gebaseerd op niet ondersteund onderzoek. Reada is niet aansprakelijk voor eventuele schade bij andere uitkomst.

BAHADOR

Bahador, publieksfavoriet met een opvallend grote voorsprong van 3%, vertoont volgens kenners al verschillende afleveringen verdacht gedrag. Deze kandidaat naar voren schuiven als jouw mol is al lang geen risico meer, aangezien tal van logische argumenten je keuze makkelijk bevestigen:

 • Is Bahador jouw mol? Dan kan je met weinig moeite doch met een uiterst complex argument je vrienden onder tafel praten. De kandidaten spelen De Mol eigenlijk anders dan wij. Het zit zo: wij gaan op zoek naar hints op sociale media, maar vergeten soms te kijken naar wie opdrachten op een verdachte wijze uitvoert. Dit is wat de kandidaten voortdurend doen en ze moeten er dus voor zorgen dat zij hun mol zo goed mogelijk in de gaten kunnen houden bij elke opdracht. Hoe doe je dat? Zo veel mogelijk meespelen met de persoon die jij verdenkt. Onze drie finalisten zitten wellicht op een min of meer juist spoor, anders hadden ze het niet tot in de finale kunnen schoppen. Zij zijn te weten gekomen wie de saboteur is en dit deden ze, zoals eerder uitgelegd, door hem op de voet te volgen. En op dit moment moet er een belletje gaan rinkelen. Het duo dat het vaakst samen opdrachten heeft gespeeld is Lloyd en Bahador, meteen gevolgd door Pieter en Bahador. Het duo dat het minste voorkwam is Lloyd en Pieter. Zie je wat ik zie of zie je wat ik zie? Als Lloyd of Pieter de mol zou zijn, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat zij dat ontdekt hebben als zij bijna nooit dezelfde opdracht hebben uitgevoerd? Is het hun tactiek om de mol vanop een afstand in het oog te houden? Dat betwijfel ik en jij ook. Pieter en Lloyd ontdekten al snel de saboteur en wilden zoveel mogelijk bij hem zijn zodat hun vermoeden bevestigd kon worden. Vandaar dat deze combinaties erg veel voorkomen.
 • Mocht u nog niet helemaal overtuigd zijn, zal dat niet lang meer duren, want ik heb een primeur van formaat klaarstaan. Reada heeft  vernomen van de nicht van de beste vriend van de stiefbroer van de poetsvrouw van de schoonmoeder van Bahador dat hij in de lagere school drie weken baseball heeft gespeeld. Was zijn gedrag tijdens de baseball proef dan niet erg verdacht? Als je de volle drie weken ervaring hebt en er helemaal niets van bakt, valt dat dan niet onder mollengedrag?
 • Verdachte van: meneer Vercammen (“Baha jaha!”), mevrouw Freija Van Dyck, mevrouw Gysels, mevrouw Van Oost

PIETER

Als hoofdverdachte van zowel de leden van het Molcafé als van ex-winnares Cathy, is op Pieter gokken een al bijna even veilige keuze. Vooral verdoken hints en kleine aanwijzingen van de programmamakers wijzen in zijn richting:

 • De vaste afspraak met de mol is op zondagavond, maar dit was niet altijd zo. De vorige seizoenen kwam er elke maandagavond een nieuwe aflevering. Zou VIER de planning veranderd hebben om subtiel (of niet echt subtiel) naar onze priester te verwijzen? Zondag is immers zijn heilige dag. Bovendien luidt de slogan van het programma dit jaar: “Heb je mij geMISt?”.
 • Ken je het nummer Humble van Kendrick Lamar? Uiteraard, maar heb je de videoclip al eens goed bestudeerd? Ik stel voor dat je even doorspoelt tot minuut één en dit beeld goed onthoudt. Nu vergelijk je dit met een van de eerste beelden uit aflevering 1. Dan raad ik je aan de hele clip te bekijken en dan zal je wellicht merken dat er een aantal keer verwezen wordt naar het christendom. Heel toevallig, niet?   

 • In de voorlaatste aflevering wordt de mol op de proef gesteld. De kandidaten worden allemaal geconfronteerd met een aantal onaangename prikkels, maar de mol niet. Het is de bedoeling dat de mol zo goed mogelijk acteert dat hij deze prikkel wél ervaart, zodat hij niet door de mand valt. Bijvoorbeeld: de kandidaten moeten hun handen één minuut lang in een afgesloten doos met kakkerlakken steken, terwijl er een teddybeer in de doos van de mol zit. Pascale, Baha, Lloyd en Pieter worden door Joke verplicht naar gruwelijke beelden te kijken. Ze mogen noch hun ogen sluiten, noch wegkijken. De mol krijgt echter een fragment uit de Disney Film Bambi te zien, maar mag dit niet laten merken. Ook al doet hij heel hard zijn best om zo neutraal mogelijk te zijn, Pieter valt erg op in deze proef. Veel meer dan de andere kandidaten, beweegt hij zijn ogen. Krijgt hij een ander fragment te zien?
 • Velen betwijfelen ook of Pieter wel echt een priester is, aangezien hij de parabel van de barmhartige Samaritaan precies toch niet echt begrepen heeft en meer vloekt dan de gemiddelde puber tijdens een herhalingstoets wiskunde. Wij gingen te rade bij de subcultuur op Sint-Rita die ervaring heeft met het detecteren van schijnheilige zieltjes: de vakgroep godsdienst. Na een beraad dat langer duurde dan alle concilies tezamen, kwam witte rook tevoorschijn. Ofwel is Pieter een enorm onreine priester die na zijn avontuur in Mexico door de paus op het matje geroepen zal worden, ofwel is hij een vuile, vuile mol. There’s no inbetween.
 • Verdachte van: meneer Jacobs (“Verdachte voornaam!”), meneer Serrien (“Met zo’n coole voornaam!”), Readaheldin Laïs Cuypers (“Als hij de mol is, heeft hij dat echt goed gedaan!), mevrouw Van Campen, mevrouw Schroeven, mevrouw Keppens, meneer Pierrart, meneer Bal.

LLOYD

Die blonde god die menig vrouwenhart en – jawel – ook mannenhart sneller doet slaan, heeft haast een té hoge knuffelfactor om verdacht te zijn. We zouden ons wel eens kunnen vergissen in de goedlachse student geneeskunde, die altijd voor zoveel mogelijk geld lijkt te gaan:

 • Lloyd is nog nooit zo onopvallend opvallend geweest als in de laatste aflevering. Lloyd en Pascale strijden om cruciale informatie over de mol nadat ze Bahador en Pieter reeds uitschakelden. Ze hebben elks een kaarsje bij hen staan en degene die zijn kaarsje als laatste uitblaast wint de proef. Zolang de kaarsjes branden, gaat er systematisch geld uit de groepspot. Hoe langer zij dus wachten, hoe meer geld zij verliezen. Pascale komt al snel met een voorstel om het verlies te beperken: zij zal als laatste blazen en alle informatie die zij krijgt met Lloyd delen. Na wat getwijfel stemt Lloyd in en blaast hij als eerste zijn kaarsje uit  zonder te overleggen of hij de kamer binnen mag gaan. Logischerwijs had hij even kunnen onderhandelen over wie dan uiteindelijk naar binnen zou mogen gaan, maar dat doet hij niet. Waarom hij dit doet, is niet helemaal duidelijk, maar het is niet de reactie die je van competitiebeest Lloyd zou verwachten.
 • Om nog eens terug te komen op de videoclip van Humble: er is maar één kandidaat met een nummer van Kendrick in zijn afspeellijst …
 • Conspiracy theory: Clark Peeters is de mol. Als er één verdachte figuur door A-gang dwaalt, dan is het meneer Peeters wel. Zijn onophoudelijke glimlach laat niemand koud. Zijn toetsen daarentegen zorgen wél voor bibberende knietjes: een man met twee gezichten die de rol van mol als geen ander zou kunnen vertolken. Uit een betrouwbare bron, die strikt anoniem wenst te blijven, heeft Reada bovendien vernomen dat onder Lloyds blonde lokken een groot geheim schuilgaat. Wel, volgens ons is Clark Peeters dat grote geheim.
 • Verdachte van: mevrouw Van den Broeck

Kortom, wie de mol is, weet niemand. Hoe we onze keuze zelfs bij verlies kunnen verantwoorden, weet iedereen nu wel. Met deze argumenten is de verkeerde mol aanduiden geen schande meer en de saboteur eruit halen nog triomfantelijker. Ik wens je veel kijkplezier zondagavond en dat ‘den Baha’ – uhm ik bedoel de leugenaar – ontmaskerd moge worden.

Toch nog niet helemaal overtuigd? Surf naar www.wieisdemol.be voor meer theorieën of inspireer elkaar in de reacties hieronder!

Geschreven door

[tooltip tip=”Jade eet graag eiersla en kip-curry.”]Jade Willaert[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.