De waanzin van de hedendaagse politicus

Dat (wereld)leiders soms uitspraken doen die de wenkbrauwen doen fronsen, is geen verrassing. Al zijn er enkele individuen die de kroon spannen. We verzamelden de meest frappante en/of komische statements van politici in dit overzicht.

 

WAARSCHUWING: sommige uitspraken kunnen als schokkend of beledigend worden ervaren. Verder distantieert Reada zich hier 100% van.

 

Het is geen geheim dat tijdens verkiezingscampagnes alle remmen worden losgegooid. Dat was bij de federale verkiezingen van 2019 in ons land niet anders. N-VA voorzitter Bart De Wever had tijdens een interview schijnbaar genoeg van Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, aangezien hij deze vlakaf voor “paljas” uitmaakte. Van Grieken voelde zich aangevallen en startte een hele tirade, live op televisie. Wie durft er nu nog te beweren dat politiek saai is?

 

In Brazilië is het alleszins nooit saai met president Bolsonaro die regelmatig voor wat entertainment zorgt. Zo gaf hij tijdens een interview wat duiding over zijn kinderen: “I have five children. There were four men, on the fifth I got weak and a woman came out”. Het was ongetwijfeld zo’n sterke man die al de vijf kinderen op de wereld zette, niet?

 

Een continent verder, in de Verenigde Staten, behaalde Joe Biden na een lange en zware campagne de overwinning. Tijdens het eerste presidentiële debat vlogen de beledigingen er van af. De twee kandidaten bleven elkaar maar onderbreken en na een tijd kon de toekomstige president het niet meer aan. “Will you shut up, man? This is so unpresidential.”, proclameerde Biden vol ongeloof. Hij ging zelfs verder en noemde Trump “a clown”.

 

Mocht Trump echt een clown zijn, dan is Loekasjenko wellicht de circusdirecteur. De Wit-Russische president heeft tijdens zijn 26-jarige regeerperiode al wat controversies achter zijn naam staan. Zo beweerde hij eens dat “lesbische vrouwen ontstaan wanneer de man het niet goed doet”. Wat dat precies betekent, laten we maar in het midden.

 

Daarnaast probeerde hij het volk van Wit-Rusland te overtuigen om hem voor de 6e keer te verkiezen als president. Helaas draaide dat nogal anders uit, want het publiek scandeerde dat hij moest aftreden. Loekasjenko antwoordde hierop met “bedankt iedereen” en stormde kwaad het podium af. Een gekrenkt ego: het overkomt politici ook eens.

 

Gelukkig zijn er ook leiders die bescheidener zijn. Neem de huidige premier van Groot-Brittannië bijvoorbeeld: Boris Johnson zei in 2004 dat de kans dat hij ooit premier zou worden even groot was als “the chances of finding Elvis on Mars, or my being reincarnated as an olive.” Johnson is duidelijk geen goede waarzegger, want in mei 2020 nam hij onverwachts de fakkel over van Theresa May. Wij zijn alvast benieuwd in wat voor olijf hij zal reïncarneren.

 

Op naar China dan, waar al een paar jaar Oeigoeren – een moslimminderheid in China – worden vastgehouden. Na een periode van stellige ontkenning, gaf het land uiteindelijk toe dat er wel degelijk “heropvoedingskampen” zijn. Waarom de Oeigoeren daar belanden? Heel simpel: volgens de overheid zijn ze onbetrouwbaar omdat “sommigen na 1980 geboren zijn, een smartphone hebben of naar familieleden in het buitenland bellen”. Je zou maar eens een gemiddelde persoon zijn.

 

Dat politiek wel eens een reality-show lijkt, hebben we hiermee wel bewezen. Keeping Up With The Politicians zou wellicht eens een ideaal concept voor Netflix kunnen zijn.

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Arina Dobrovolskaya[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Christina Sie[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.