Drie jaar en vele tranen later

“Ik verheugde mij op die dinsdag. Het was de dag na de ontknoping van De Mol, maar daar sprak niemand nog over.”  Jade Willaert

Velen van ons kwamen op 22 maart 2016 naar school met de ontknoping van De Mol in hun achterhoofd. We hoopten hierover te praten en complotten te ontrafelen, maar bij het binnenrijden van de school werd dit helaas al snel oud nieuws, want er was iets vreselijks gebeurd.

Vandaag, 22 maart 2019, staan we stil. We staan stil voor de slachtoffers en de hulpverleners en de leerlingen en leerkrachten van onze school waarmee we vandaag samen terugblikken op een gebeurtenis die ons allen raakt. We blikken terug op angst, op onrecht, op onbegrip, maar ook op liefde en tederheid, op samenhorigheid en steun.

Intussen drie jaar geleden, sloeg het noodlot toe wanneer drie zelfmoordterroristen de luchthaven in Zaventem in chaos achterlieten. Twee bommen ontploften in de mensenmassa. Een derde bom is er wel, maar zal gelukkig nooit afgaan. Amper één uur later en dertien kilometer verderop ontplofte er nog een bom in het metrostation Maalbeek, net onder de Wetstraat. In totaal lieten er die dag 35 personen het leven en waren er meer dan 300 gewonden.

Een zwarte dag voor ons land en voor onze school, want 22 maart was ook het begin van de langverwachte Romereis van onze zesdejaars. Maar liefst 90 leerlingen en 8 leerkrachten van onze school waren getuige van deze aanslag op onze veiligheid. Deze 98 Ritanen zullen voor altijd het dak van de vertrekhal zien bezwijken en de assen zien neerdwarrelen. Zij zullen voor altijd op 22 maart terugdenken aan de angst die ze ervaarden en het verdriet dat ze voelden en dat ze voor altijd met zich zullen meedragen. Vandaag staan we dus speciaal voor hen stil, want zij zijn onschuldig getroffen door toeval, door haat.

“We komen samen in cirkel en delen over wat in ons leeft, ieder in zijn eigen taal. Niemand hoeft te praten, aanwezig zijn is voldoende.” Kristin Verellen

Vandaag herdenkt ook We have a choice deze donkere dag. We have a choice is een burgerinitiatief opgericht voor en door de slachtoffers van 22 maart. Kristin Verellen, medeoprichtster verloor haar partner bij de aanslagen. Elk jaar herdenkt zij samen met andere slachtoffers en betrokkenen deze dag in een berkencirkel in het Zoniënwoud waar je je verhaal kan doen en het niet uitmaakt of je iets zegt of gewoon luistert.

Na 22 maart leefden we in een land waar dreigingsniveau 4 van kracht was en waar we met z’n allen op zoek waren naar het brein achter de aanslagen. Drie jaar later blikken we terug op een dag waarop we als school en als land getroffen werden door terreur, een dag vol onzekerheden en een dag waarop we machteloos stonden tegenover alles en iedereen. We leerden echter samen sterk te staan en kracht te putten uit samenhorigheid, want als nooit tevoren waren we er toen voor elkaar. En vandaag doen we net hetzelfde!


Geschreven door

Rosanne Van Nimmen

Sarah Leyman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.