De Grote Universiteitscompetitie (#2)

Het imago

 

Om genoeg (internationale) studenten aan te trekken, is het belangrijk dat scholen een aantrekkelijk imago presenteren. Na wat research op social media en opnieuw met behulp van statistieken, vinden we enkele duidelijke, soms gelijkaardige meningen over onze vijf grootste universiteiten.

 

We beginnen met de winnaar van de vorige ronde, de KU Leuven. Sinds de tragische dood van student Sanda Dia in 2018 en de recente ontwikkelingen daaromtrent, heeft hun imago een serieuze deuk gekregen. Het nieuws haalde internationale media en onder de meeste posts op Facebook, Instagram en Twitter zien we vooral #justiceforsanda en #cancelleuven staan.

 

Nu Leuven op de zwarte lijst staat, worden de blikken meer op de anderen gericht, met uitzondering van Hasselt University dat naast zijn 4 grote broers zowat in de vergeetput zit: met het laagste aantal studenten (5.503) blijkt het dat er niet veel interesse is in de programma’s van onze Limburgse vrienden, wat kan liggen aan de mindere bekendheid van deze universiteit of het kleinere aanbod.

 

Interesse is er wél in Gent, dat bijna 8 keer zoveel studenten op hun campus verwelkomt. Hun vrijzinnigheid valt vooral in de smaak bij landgenoten: zo’n 89% van de studenten zijn Belgen. Ze staan ook bekend om enkele alumni die een Nobelprijs ontvingen. Het is vrij terecht om Gent een modernere versie van de KU Leuven te noemen, aangezien ook er veel gelijkenissen zijn: het onderwijsaanbod overlapt elkaar grotendeels en ook het aantal studenten is gelijklopend.

 

Aan de andere kant van het spectrum staan UAntwerpen en de VUB: beiden doen het goed qua internationals die respectievelijk 17% en 23% van de populatie representeren. Toch geniet Antwerpen meer bekendheid omdat ze vaak in media verschijnen met allerlei onderzoeken en verslagen. Dat is iets wat we missen bij de VUB waardoor het afvalt in deze ronde.

 

Het is dus uiteindelijk een nek-aan-nek race tussen UGent en UAntwerpen. Ondanks dat het een erg moeilijke keuze was, is het toch de UAntwerpen die met de eerste plaats gaat lopen door de grotere internationale bekendheid!


Tussenstand:

 

  • KU Leuven (1 punt)
  • Universiteit Gent (0 punten)
  • Universiteit Antwerpen (1 punt)
  • Vrije Universiteit Brussel (0 punten)
  • Hasselt University (0 punten)

Geschreven door

[tooltip tip=” “]Noure Akki[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Bastian Geibel[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.