De Grote Universiteitscompetitie (#4)

Alumni

 

Het is al even geleden dat we een update publiceerden in ons onderzoek naar welke universiteit de primus van Vlaanderen is: nauwkeurig onderzoek vergt immers wat tijd. Gelukkig zijn we er weer met een nieuw artikel waarin we de meest belangwekkende alumni bestuderen.

 

De UGent leverde heel wat politici aan onze samenleving. Benjamin Halle, Vlaams minister van Jeugd en Media is daar één van. Voormalige premiers Yves Leterme en Guy Verhofstadt behaalden tevens een diploma rechten in Gent. Verhofstadt kreeg zelfs een eredoctoraat, een unieke titel die slechts enkelen ontvangen. Huidig sp.a voorzitter Conner Rousseau sluit de lijst af. Ondanks al die invloedrijke alumni, is er één die de (Gentse) kroon spant: de allereerste Belg in de ruimte, Dirk Frimout, is een voormalige student van de UGent!

 

Ook de Alma Mater heeft de wereld haar studenten gevoed. De KULeuven heeft een rijke geschiedenis van bekende alumni, met namen als Erasmus, Mercator en Vesalius. Maar daarbij blijft het niet. Enkele recentere voorbeelden zijn Kristien Hemmerechts, een Vlaamse auteur en Guy Mortier, lange tijd de hoofdredacteur van Humo en tv-presentator. Op de lijst staat ook Joachim Coens, de huidige partijvoorzitter van CD&V. Hij wordt vergezeld door de baas van ‘t Stad oftewel Bart De Wever. Met zo’n scala aan afgestudeerden, is de vraag of de andere universiteiten wel beter kunnen doen?

 

Wat betreft politiek, kan de VUB zeker op tegen Leuven: Vlaams minister-president Jan Jambon en Sammy Mahdi, Staatssecretaris Asiel en Migratie waren in Brussel van de partij. De kers op deze politieke taart is wellicht premier Alexander De Croo, maar natuurlijk blijft het niet bij een politieke bezetting: ook mediafiguren zijn de VUB niet vreemd. Axelle Red studeerde er rechten, maar zocht haar geluk in de muziek. Bij de VRT representeert Danira Boukhriss de universiteit. Ten slotte is er ook Ann Wauters, onze nationale basketbaltrots die haar studentenleven aan de VUB heeft doorgebracht.

 

Dichter bij huis, is de Universiteit Antwerpen die de variatie van de VUB zelfs overstijgt! BV’s zoals Bart Peeters, Wim Helsen en Jan Leyers zijn welgekende alumni. Sabine Hagedoren, weervrouw bij Eén, behaalde er een licentiaat Chemie. Haar collega en journalist Kathleen Cools volgde haar opleiding ook  in Antwerpen. Zoals gewoonlijk ook enkele politieke figuren met name Gerolf Annemans, voormalig voorzitter van Vlaams Belang en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Zoals we reeds zeiden: gevarieerder dan Antwerpen kan het niet. Last but least hebben we Yasmien Naciri die al vijf jaar De Morgen opfleurt met haar pittige columns en humanistische visie.

 

Over humanisten gesproken: de UHasselt heeft ook enkele Belgische sterren voortgebracht. Het bekendste voorbeeld is Charlotte Adigéry die momenteel wereldwijd naam maakt. Lore Langendries ontwerpt dan weer sieraden die in Canada, Portugal en Zwitserland tentoon staan.

 

Het is ondertussen een gewoonte geworden dat onze jury nogal wat moeilijkheden ondervindt in het kiezen van een winnaar, want iedere universiteit biedt topkwaliteit, ook qua ex-studenten. In de zwerm politici en mediafiguren moeten we desondanks toegeven dat er niemand op kan tegen de allereerste Belg in de ruimte. Het is dus de UGent die opnieuw met de overwinning gaat lopen!

Welke bekendheid mist er volgens jou nog op deze lijst?

 


Tussenstand:

 

  • Universiteit Gent (2 punten)
  • KU Leuven (1 punt)
  • Universiteit Antwerpen (1 punt)
  • Vrije Universiteit Brussel (0 punten)
  • Hasselt University (0 punten)

Geschreven door

[tooltip tip=” “]Noure Akki[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Bastian Geibel[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.