De toekomstige wereld op Mars

Mars, de planeet waar iedereen  zeker al van  gehoord heeft. Het topic dat we tegenwoordig regelmatig in het nieuws zien. NASA en andere ruimte maatschappijen zijn volop aan het zoeken naar andere planeten waar leven voor de mens een mogelijkheid is. Maar de vraag is, is er op Mars een potentiële toekomst voor de mens?

 

Het klimaat op de aarde ziet er al meerdere  jaren niet goed uit en het wordt er niet beter op. Als we op deze manier zullen blijven doorgaan dan zal de aarde in zovele jaren niet meer bewoonbaar zijn. “Wat kan mij dat nu schelen”, kan je wel denken maar dat  boeit NASA en andere ruimte maatschappijen wel. Ze zijn al jarenlang bezig met het bestuderen en ontdekken van andere planeten en aan het zoeken naar een eventueel  bewoonbare planeet (een nieuwe aarde). De planeet die een grote rol speelt in deze zoektocht is Mars.

 

De nood naar een nieuwe aarde is groot, de mens heeft een nieuwe plek nodig om zich te vestigen maar dit kan niet zomaar overal. We kunnen niet overal overleven; er zijn bepaalde factoren waaraan een planeet moet voldoen om potentieel te zijn.  De planeet heeft een gunstige temperatuur nodig want als het te warm of te koud is dan kunnen mensen, planten en dieren  niet overleven. Wat ook noodzakelijk is is de aanwezigheid van zuurstof en koolstof hierdoor kunnen mensen, dieren en planten in leven blijven en ademen. Vergeet  zeker niet een goede atmosfeer om straling tegen te gaan . De aanwezigheid van water kunnen we ook niet over het hoofd zien, dit is ook een belangrijk element die de mens zeker nodig heeft.

 

De vraag is nu natuurlijk of Mars voldoet aan deze elementen? Dit is jammer genoeg niet zo, de planeet Mars heeft vele nadelen. Ten eerste is het hier ijskoud, gemiddeld zo’n -63°C en is de mogelijkheid op leven dus niet bepaald makkelijk. Een gunstige atmosfeer is er ook niet, de atmosfeer van Mars is namelijk erg dun waardoor er veel straling is op de planeet en is er ook amper zuurstof te vinden. De dunne atmosfeer zorgt er ook voor dat vloeibaar water verkrijgen niet simpel is, er is een groot gebrek aan druk waardoor het vloeibare water niet aan het oppervlak kan blijven. Al deze nadelen roepen aan vele mensen vragen op want waarom zijn de ruimte maatschappijen dan zo bezig met deze planeet als hij toch zoveel nadelen heeft?

 

Elon Musk de CEO van Tesla ziet potentieel in de planeet Mars en richtte daarom SpaceX op.  “Mars is one of Earth’s closest habitable neighbors”, zegt Elon Musk. De afstand tussen Mars en de aarde  is haalbaar om te reizen dit speelt een erg belangrijke factor en maakt reizen dus mogelijk. Volgens Elon Musk zijn de koude temperaturen geen enkel probleem, “It is a little cold, but we can warm it up.” Voor het tekort aan zuurstof heeft hij ook al een plan bedacht, volgens hem kunnen we met het kleine beetje zuurstof op de planeet gebruiken om enkele planten te laten groeien en wilt hij uiteindelijk door fotosynthese de atmosfeer versterken. Met deze ideeën is SpaceX erg gegroeid en is het bedrijf volop bezig met het maken van starships om uiteindelijk naar Mars te kunnen reizen.

 

Niet alleen SpaceX is bezig met het reizen naar Mars, misschien heb je het wel een paar weken geleden op het nieuws gezien maar NASA heeft via het grote project Mars 2020 de eerste haarscherpe foto van Mars kunnen maken. Ze lieten een rover landen op de planeet die rond kon rijden, kon filmen, foto’s kon maken en zelfs geluid kon opnemen.

 

 

De zoektocht naar Mars is nog lang niet afgelopen elke dag komen we nog veel nieuwe dingen over de planeet te weten er er is nog veel om ontdekt te worden. Hopelijk zal op een dag de eerste mens op Mars een werkelijkheid worden.

If humanity doesn’t land on Mars in my lifetime, I would be very disappointed.  ~Elon Musk 

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Chiara Van Edom[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.