Enthousiaste wiskundeleerkrachten in spannende sportbroekjes

Op zondag 23 april zetten maar liefst 40 000 lopers zich klaar aan de start van Antwerpens grootste loopfeest: de 10 Miles. Om even een duidelijk beeld te schetsen: die ganse mensenmassa is concreet omgerekend zesentwintig keer de Ritaanse familie. Onder al die sportievelingen konden we ook enkele van onze leerkrachten en leerlingen tellen. Met een uitgebreide portie enthousiasme liepen ook 20 Ritanen mee! Het beeld van uw favoriete wiskundeleraar in spannend sportbroekje willen we u natuurlijk niet besparen!

Voordat we de pittige ondervraging van uw lievelingsonderwijzer met u delen, vegen we wat stof van de geschiedenisboeken. De eerste editie van de 10 Miles vond plaats in 1986. Op dat moment namen slechts 800 loopfanaten deel. Het evenement groeide doorheen de jaren echter uit tot een spectaculaire festiviteit waarin sportievelingen het beste van zichzelf geven.

Om de lopers ten volle te laten genieten van de schoonheden van ‘t Stad, wordt een traditionele route uitgestippeld. Het drukke verkeer wordt eventjes stilgelegd, zodat de deelnemers onder andere een romantisch tochtje door de Kennedytunnel kunnen maken. Naast de goed geurende uitlaatgassen die ongetwijfeld nog in de tunnel circuleren, kunnen ze ook genieten van een heerlijke zweetgeur. De overvloed aan aroma’s is niet de enige motivatie van atleten. Heel wat mensen liepen dit jaar immers voor één van de vier goede doelen, die de 10 Miles dit jaar bij hun organisatie betrokken.

Nu u de sfeer helemaal heeft opgesnoven, zal u zich prima kunnen inleven in de terugblik van de getrainde Ritaan Daan Troubleyn. “In de vroege namiddag begaf ik me vol goede moed naar de start en warmde me in een razend tempo op. Alles verliep volgens schema totdat mijn aandacht plots werd getrokken door een stel ‘modieus geklede’ leerkrachten. In nog geen minuut tijd maakte ik al snel een beslissing voor mezelf: Voor geen geld van de wereld wil ik die strakke pakjes in mijn vizier krijgen.” En zo geschiedde. Aan een stevig tempo liep Daan in slechts één uur en zes minuten al over de streep. Trots op zijn prestatie vertelde hij ons dat de ambiance, die op het eerste zicht een  hinderlijke drukte veroorzaakt voor snelle lopers, zeker en vast de troef van het evenement is.

Tot slot volgt het moment suprême. In dit interview komt u alle geheimen in verband met de knappe prestatie van wiskundeleerkracht Luc Blommaerts te weten. We waarschuwen u wel: indien u een vijandige relatie heeft met de wiskunde, raden we het lezen van onderstaande vragen ten zeerste af.

Gegeven:

1) Meneer Blommaerts, meer dan 30 jaar wiskundeleerkracht.

2) Deelgenomen aan de 10 Miles.

Gevraagd:

De tijd waarin de 10 mijlen gelopen zijn.

Oplossing:

Bent u een regelmatige loper of heeft u op basis van de rekenkundige rij un= u1 + (n-1).v een loopschema opgesteld?

Regelmatige loper; looptraining wordt opgebouwd vanuit de formule van Karvonen, Lagrange, en gecorrigeerd met de luchtweerstands- en wrijvingscoëfficiënten.

Heeft u voor het berekenen van uw gemiddelde snelheid de formule v= (Δx/ Δt) toegepast of prefereert u de klimatologische omgevingsparameters?

Gemiddelde snelheid: die formule; voor de ogenblikkelijke snelheid: met integraalformule uiteraard.

Kunnen we de verhouding van uw loopprestatie t.o.v. eventuele pauzes tijdens het parcours uitzetten in een grafiek van een constante, sinusoïdale of homografe functie?

Pauzes zijn uit den boze, zowel voor een wiskundige als voor een loper; mijn prestaties gaan exponentieel de hoogte in.

Is het lopen van de 10 Miles een mijlpaal in uw loopcarrière of heeft u al verdere afstanden op uw palmares staan?

Lopend was dit de grootste afstand, fietsend niet…

 

Staan er nog andere loopwedstrijden op uw bucketlist of heeft u uw lim (limiet) bereikt?

The sky is the limit: 20km van Brussel en de Marathon!

Antwoord: 1h43’7”

 

 

Zo, nu weet u bij wie u terecht kan voor een uitstekend trainingsschema! Wie weet vinden we u volgend jaar wel vol trots terug aan de eindmeet! Nogmaals een dikke proficiat aan alle sportievelingen, die onder de hoede van de heilige Rita een topprestatie hebben neergezet!


geschreven door

Sofie Olivier

Luca Neumann

Sien Buelens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.