Het Democratische speelveld doorgelicht

Naar aanleiding van de Super Tuesday vandaag, een kleine toelichting hoe de kaarten liggen aan de kant van de Democraten.

Het laatste jaar van de termijn van president Obama is gestart en dat wil zeggen dat er dit jaar nieuwe verkiezingen voor de deur staan. In de VS kennen ze in tegenstelling tot België een tweepartijenstelsel, waarbij de Democratische Partij en de Republikeinse Partij het tegen elkaar opnemen. Beide partijen houden eerst voorverkiezingen, ook wel primaries genoemd. Daarin wordt voor zowel Democraten als Republikeinen één kandidaat verkozen die het in november 2016 tegen elkaar opnemen voor het presidentschap. Maar wie zijn de Democratische kandidaten? Wie is in staat inhoudelijk en electoraal sterk genoeg te staan en Obama op te volgen? De Readactie zocht het voor je uit.

Hillary Clinton

HillaryClintonHillary Clinton is 67 jaar en de vrouw van ex-president Bill Clinton. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 was ze al de grote kandidate, maar ze verloor de voorverkiezingen nipt van Barack Obama. Achteraf mocht ze wel aantreden als minister van Buitenlandse Zaken tijdens Obama’s eerste ambtstermijn. Nu is ze de gedoodverfde kandidaat voor de Democraten. De peilingen geven haar een voorsprong van 25,3% op haar eerste achtervolger Sanders. Als senator, oud-first lady én minister van Buitenlandse Zaken, heeft ze veruit de meeste politieke ervaring van alle kandidaten.

Als president wil Clinton door gerichte belastingverlagingen een sterke Amerikaanse middenklasse creëren. Ze wil komaf maken met de bureaucratie waarmee ondernemers geconfronteerd worden bij het opstarten van hun bedrijf. Een derde speerpunt van haar programma is de loonkloof tussen man en vrouw verkleinen, onder meer door het minimumloon op te trekken, want ⅔ van de Amerikanen die het minimumloon krijgt, is vrouw. Clinton zou de eerste vrouwelijke president kunnen worden. Ze scoort dan ook zeer goed bij vrouwelijke kiezers.

Bernie Sanders

Bernie Sanders is 74 jaar en groeide op in New York. Buiten politicus was hij ook schrijver, filmmaker en zelfs timmerman. Hij heeft drie ambtstermijnen bekleed als burgemeester van de stad Burlington. Later werd hij ook afgevaardigde en senator voor de staat Vermont. Nu staat hij dus klaar als kersverse kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Sanders wordt door velen een democratisch socialist genoemd. Als president wil Sanders een verhoging van het minimumloon, gratis onderwijs en een hervorming binnen de politie. Vooral dit laatste is bijzonder, na de vele incidenten waarbij zwarten neergeschoten werden door blanke agenten. Ook is hij voorstander van holebirechten, abortus en strengere milieumaatregelen.

De laatste peilingen van de democratische kandidaten vind je hier.

Voorspelling van de redactie:

De voorverkiezingen bij de democraten beloven een onemanshow te worden of beter gezegd een one-woman-show. Hillary Clinton staat immers op kop met ruime voorsprong in de delegates-stand. Ze heeft 542 delegates kunnen binnenrijven tegenover Sanders die er slechts 85 kon binnenhalen. Kanttekening is wel dat Clinton 452 ‘superdelegates’ ( dat zijn prominente leden binnen de Democratische partij) heeft en Sanders nog maar 20. Als we die vergeten is de stand 90 tegen 60. Nog altijd een verschil, maar toch al minder groot. Clinton is zeer populair bij afro-Amerikanen, dit heeft ze voor een groot deel te danken aan huidig president Obama, die openlijk zijn steun aanbiedt aan Clinton. In South-Carolina won Hillary met 76% van de stemmen en Sanders 23%. Alles is nog mogelijk, maar voor Sanders belooft het nog moeilijk te worden. In de grootste zuidelijke staten (Alabama, Arkansas, Georgia, Texas, Tennessee en Virginia) hinkt hij achterop. In die staten haalt Clinton cijfers tot 60%. Wel wordt verwacht dat Sanders in Oklahoma, Massachusetts, Minnesota, Colorado en zijn thuisstaat Vermont zal winnen. In de thuisbasis van Clinton (New-York) moet nog gestemd worden.

door Anton Obbels en Nils Utens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.