Ken jezelf

Elke mens is anders en iedereen heeft een eigen, unieke persoonlijkheid, daarom kunnen we ook verschillende persoonlijkheidstypes onderscheiden. We hebben onderzoek gedaan naar de MBTI persoonlijkheidstesten. In dit artikel zal je er alles over te weten komen.

 

Wat houdt MBTI in?

De MBTI test verdeelt je in 4 grote groepen op basis van 4 vragen: Waar richt je jouw aandacht op?, Hoe neem je informatie op?, Hoe neem je beslissingen? en Hoe ga je om met de wereld rond je heen? Deze 4 groepen geven een groot beeld over hoe je bent. Deze groepen kan je nog eens onderverdelen in elk 4 types, waardoor we uitkomen op 16 uiteenlopende types. Deze types geven een specifiek beeld over je sterktes, zwaktes, relaties, vriendschappen, ouderschap, carrièrepaden, gewoontes op de werkplek en een uiteindelijke conclusie. Deze test kan je helpen met het leren begrijpen van jezelf en de interactie met anderen.

 

Hoe werkt de onderverdeling nu exact?

We weten al dat de MBTI test een onderverdeling heeft van 4 hoofdgroepen. Dit geeft het totaalbeeld en is dus ook het meest algemeen. Om een meer specifiek beeld te creëren maakte de MBTI test een andere onderverdeling, waar ze dieper ingaan op 4 vragen. Op basis van deze vragen krijg je een bepaalde letter toegewezen. Hierdoor bekom je dus een combinatie van 4 letters. Je kan dus op een totaal van 16 verschillende combinaties bekomen. Deze onderverdeling is veel exacter. Om hier een duidelijk beeld over te geven hebben we dit eventjes in een tabel gegoten, waar je de verschillende onderverdelingen kan zien.

Is de MBTI test betrouwbaar?

Maar de grote vraag is… Is zo’n MBTI test wel betrouwbaar? Het is allemaal wel interessant om een persoonlijkheidstest te maken maar je wil natuurlijk wel weten of dit nu betrouwbaar is of niet. Anders kan het wel een keertje zijn dat je een fout beeld over jezelf krijgt. We hebben hier dus een beetje onderzoek naar gedaan en allerlei bronnen vergeleken. Over het algemeen is de MBTI test betrouwbaar. Je zult moet letten op enkele punten. De uitkomst van een MBTI test is in het algemeen genomen dus neem het niet al te serieus. Kijk wel even na of de test gecertificeerd is door het Nederlands Instituut voor Psychologen. Dan kan je met zekerheid weten dat het betrouwbaar is.

 

Wil je de test zelf eens proberen?

Zou je ook graag te weten komen welk type jij bent? Probeer dan zeker deze test, het duurt circa een kwartiertje. Door de test zal je behoorlijk veel over jezelf te weten komen. Mogelijk ontdek je wel kantjes van jezelf waarvan je niet wist dat je ze had of leer je jezelf beter kennen. Het kan je helpen groeien en evolueren als persoon.

 

Dit is de link naar de MBTI test. Voor de nieuwsgierige aagjes onder ons. 😉

https://www.16personalities.com/nl

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Chiara Van Edom[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Sarah Simonts[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.