Machtigste Ritaan 10-1

Het grote moment is aangebroken! Na twee weken gespannen wachten is het zover! De top 10 is een feit… Tenminste, ongeveer. Het zit namelijk zo: Sint-Rita blijkt zo’n kluwen te zijn van macht, intriges, bestuursorganen en dominante figuren dat het ons onmogelijk werd zelf een top 10 op te stellen. Wij deden onderzoek naar volgende tien personen, maar slaagden er niet in ze te rangschikken.

Daarom hebben we jullie hulp nodig. Hieronder vind je de tien machtigste Ritanen, gesplitst in een groep van 10-5 en de uiteindelijke top 5. Jullie moeten mee bepalen wie nu écht de Machtigste Ritaan is. Lees daarom eerst wat wij over hen hebben ontdekt en breng dan je (volledig objectieve!) stem uit. Want uiteindelijk hebben alleen jullie de macht om de Machtigste te verkiezen…

 

Machtigste Ritaan: plaats 10-5


Carlo Heulens

cheu

Carlo Heulens is een godsdienstleerkracht die de Oxfam en MOVO op het Ritacollege in zijn macht heeft. Wekelijks gaat er dan ook heel wat geld door zijn handen. Met zijn wilde haardos en charmante lach doet hij het hart van menig tienermeisje smelten. Tijdens zijn godsdienstlessen steekt hij talloze speeches af die soms nergens toe leiden, maar slaagt hij er af en toe toch in om enkele zielen te overtuigen van zijn visie. Hij is zonder twijfel een van de meest bekende figuren van heel Sint-Rita.


Sami Vos & Robin Boel

rx3s

Robin en Sami doen dit jaar de coördinatie van Schoolrock. Ze worden begeleid door enkele enthousiaste leerkrachten, maar staan er grotendeels alleen voor om de editie van Schoolrock van dit jaar opnieuw een succes te maken. Ze moeten alles in goede banen leiden en hebben daarbij een grote verantwoordelijkheid. Ze werken een heel jaar samen met verschillende units waarin onderdelen van de voorbereiding van Schoolrock worden getroffen. Op de dag van Schoolrock hebben ze toegang tot alle hoekjes van de school om alles klaar te zetten voor de duizenden festivalgangers die het festival bezoeken. Hierbij krijgen ze veel vrijheid van de directie, op voorwaarde dat de school maandag terug piekfijn in orde is.


Gonda Van Dijck

gonda-van-dijck

Gonda is de directeur van de tweede graad. Ze maakt de meeste beslissingen over het derde en het vierde jaar en overziet ook de werking van het ondersteunend personeel (denk aan de mensen van het onthaal en secretariaat). Ze vormt samen met Hendrik Boey het front van de tweede graad.


Mats Troch

mtro

Vorig jaar was het niet helemaal duidelijk welke rol Mats Troch nu juist vervulde op school. Hij was te zien tijdens avondstudies, maar je zag hem ook op heel wat andere plaatsen. Toen was het nog ‘Mats’, sinds dit jaar is het ‘meneer Troch’. Nu is hij leerlingenbegeleider geworden van de tweede graad. Daarnaast blijft hij allerlei taken uitvoeren op het secretariaat. Hij neemt de verdeling van de fietsenplaatsen en de lockers op zich. Hij kan je dus een ingedeukte locker of een slechte fietsenplaats geven in de buurt van de werf. Hij organiseert ook mee de leefdag voor het derde jaar en de relatiedag voor het vierde jaar. Dat maakt dat hij op verschillende vlakken zijn stempel kan drukken.


Jan Duden

jdud

Jan Duden is de oud-directeur van het Sint-Ritacollege en zetelt in de schoolraad. Na al die jaren als directeur kent hij de school vanbinnen en vanbuiten en weet hij hoe alles in elkaar zit. Daarenboven is hij degene die de klasfoto’s trekt en dus de enige die iets te doen kan hebben met die alweer belachelijke manier waarop jij op jouw klasfoto prijkt.

Jan Duden komt nog wekelijks op bezoek op school en heeft zelfs nog zijn eigen bureau. Hij maakt dan een praatje met de directie, maar wat daar allemaal gezegd wordt, is ons jammer genoeg onbekend (al zou het ons niet verrassen dat hij daar af en toe een beslissing forceert).


Breng nu je stem uit voor plaats 10 tot 5! Wie is volgens jou het machtigst?

Machtigste Ritaan 10-5

 • Carlo Heulens (33%, 66 Votes)
 • Robin Boel & Sami Vos (24%, 48 Votes)
 • Mats Troch (17%, 34 Votes)
 • Gonda Van Dijck (16%, 32 Votes)
 • Jan Duden (10%, 19 Votes)

Total Voters: 199

Laden ... Laden ...

Machtigste Ritaan: top 5


Carina Binnemans

cbin

Carina Binnemans is hoofd van het onderhoudspersoneel en heeft het dus voor het zeggen over iedereen die de school mee op orde houdt. Ze kan er dus ook voor zorgen dat bepaalde lokalen van leerkrachten waar ze het niet mee kan vinden niet worden schoongemaakt.

Op een school met meer dan 10 blokken is deze taak niet te onderschatten! Er komt heel wat bij kijken om ze proper te houden. Zonder haar zou de school binnen de week een stort zijn. Die verantwoordelijkheid brengt dan ook heel wat macht met zich mee.


Nele Deklerck

ndkl

Naast leerkracht geschiedenis in de tweede en derde graad, is Nele Deklerck ook vakbondsafgevaardigde, samen met Gert Van den Eynde. Daar stopt het echter niet. Ze is momenteel ook voorzitter van de stuurgroep. De stuurgroep is een belangrijk adviesorgaan waarin directie en leerkrachten samenzitten. Zij is de voorzitter en heeft dus in die vergaderingen het woord over de directie.

De directie kan niet zomaar beslissen wat ze wil. Ze moet ervoor zorgen dat de leerkrachten achter de beslissingen staan, wat dus in de stuurgroep onder leiding van Nele Deklerck wordt overlegd. Die functie valt dus echt niet te onderschatten!


Koen Roggemans

krog

Lang geleden richtte Koen Roggemans met de voormalige onderdirecteur de horrorsroom op (dat verhaal is voor een volgende keer…). Koen Roggemans kan met één muisklik het hele netwerk van onze school platleggen. Als hoofd van de afdeling IT heerst hij over het rijk van de horrorsroom en heeft hij toegang tot het hele Ritaweb, waarop alles van strafregisters tot rapporten van leerlingen staan.

Vermoedelijk slaagt hij ook je zoekgeschiedenis op tijdens het surfen op het schoolnetwerk. Koen Roggemans kan je dus gemakkelijk chanteren met gevoelige informatie en kan ook gebruikers van het netwerk gooien als ze het schoolnetwerk niet naar behoren gebruiken.

Hij geeft het vak communicatiewetenschappen aan de zes humane, en heeft dus ook in het klaslokaal invloed. Waar Luc Vercammen meer macht heeft in de beslissingen, heeft Koen Roggemans meer concrete macht. Dat steekt hij dan ook niet onder stoelen, banken of Acer-laptops, zoals je kan merken in de volgende straffe uitspraken die hij deed:

“Ik heb macht, maar ik ben daar niet in geïnteresseerd.”

“Ik kom binnen bij Schoolrock langs de voordeur, dan moet ik geen bandje hebben. Dan heb ik voor de grap nog een paar keer de elektriciteit op en af gezet.”


Luc Vercammen

lver

Luc Vercammen is de big boss van Sint-Rita. Als algemeen directeur staat er niemand meer boven hem op de ladder. Als iemand iets geregeld krijgt, dan is hij het wel. Luc Vercammen toont zich niet al te vaak in het openbaar, maar als hij een klaslokaal binnenkomt, gaat alle aandacht naar hem. Hij heeft het Sint-Ritacollege dan ook groot gemaakt en daar heeft iedereen respect voor.

De onderdirecteurs nemen weliswaar een deel van de taken op zich, maar er is geen enkele beslissing die niet passeert langs het bureau van Luc Vercammen. Op zijn schouders rust dan ook een immense verantwoordelijkheid. Of moeten we zeggen: immense macht?


Luc Pierrart

lpie

Het bureau van Luc Pierrart ligt net naast dat van de big boss, Luc Vercammen. Luc Pierrart regelde onder andere het grootste deel van de Romereis. Nu wordt dit grotendeels door enkele geëngageerde leerkrachten gedragen. Verder heeft hij nauw contact met de leerlingen en de leerlingenraad, die in de derde graad op vrijwillige basis is en waar dus heel wat wordt verwezenlijkt, waardoor hij ook daar zijn stempel kan drukken.

Hij regelt ook de examenroosters en uurroosters (daar moet je dus zijn als je rooster op niets trekt!). Ook voor de leerkrachten overziet hij de uurroosters en als we Mats Troch mogen geloven, willen deze allemaal hun woensdag vrij hebben. Dat is echter niet mogelijk en dus is het aan hem om die kostbare vrije dag te verdelen (je wil niet weten wat leerkrachten allemaal moeten doen om hem die gunst af te dwingen).


Breng nu je stem uit voor de top 5! Wie is dé Machtigste Ritaan?

Machtigste Ritaan Top 5

 • Koen Roggemans (43%, 161 Votes)
 • Carina Binnemans (40%, 148 Votes)
 • Luc Vercammen (9%, 33 Votes)
 • Luc Pierrart (5%, 18 Votes)
 • Nele Deklerck (4%, 14 Votes)

Total Voters: 374

Laden ... Laden ...

geschreven door

Pieter Decat


5 gedachten over “Machtigste Ritaan 10-1

  1. Als je ’s morgens graag hebt dat er een tasje koffie of thee op u staat te wachten of ’s middags bij het eten weet ge ook op wie je dan best kunt stemmen 😉

   1. Dankjewel voor de al vele tassen koffie en de vele andere zaken. Handdoeken voor mijn lokaal, plastic zakjes, extra doekjes …… Echt wel ondersteunend Bedankt Carina en hele onderhoudsplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.