Machtigste Ritaan: 30-21

Machtigste Ritaan vertelt je wie waar macht heeft en wie de touwtjes in handen heeft op school. Vaste waarden kunnen niet ontbreken in deze top 30, maar er zitten ook enkele verrassende resultaten tussen…

Ooit begon het Sint-Ritacollege als een college van paters Augustijnen. Sinds die jaren van weleer is er een heleboel veranderd. De school telt nu al tien en een halve blok en er loopt een team van 170 mensen rond dat voor alles zorgt, van interessante lessen tot het vervangen van kapotte gordijnen. Om dat allemaal in goede banen te leiden zijn er de directie, klassenraden en leerlingenraden. Die vormen echter maar het topje van de ijsberg. Er is ook nog de schoolraad, waarin ouders, leerlingen, leerkrachten en buurtbewoners een gelijke stem hebben, en een stuurgroep, waarin directie en leerkrachten samenzitten, en dan nog is lang niet alles opgenoemd. In dat kluwen is het soms onduidelijk wie er nu echt macht heeft. Machtigste Ritaan maakt het voor eens en altijd duidelijk in een kritische top 30.

In deze eerste aflevering vind je de onderste 10 uit de lijst. Laat je verrassen!


30. Pablo

pablo

De kans is groot dat je de valse Pablo al eens in een pinguïnpak hebt zien rondlopen op Schoolrock of op een ander feestje. Spoiler alert: dat is niet de échte Pablo. Niemand heeft de echte Pablo ooit gezien. Waar hij verscholen zit weet ook niemand en toch kent iedereen hem. Dat maakt hem één groot mysterie.


29. Veronique De Wit

vdwi

Veronique De Wit brengt haar dagen door op het onthaal, waar ze heel wat administratie in orde brengt. Daarnaast coördineert ze de sociale dagen van het vijfde jaar. Ze verstuurt ook de uitnodigingen voor oud-leerlingenavonden (of vergeet ze per ongeluk te sturen).


28. Bart Van Gyseghem

bvgy

Met zijn bulderende stem, stormachtige baard en overdadig enthousiasme vult hij zijn eigen klaslokaal en meteen ook al de andere op de gang en de verdieping eronder. In zijn bijzijn wil je maar liefst niet te veel verkeerd doen, want een tirade van hem overleef je nauwelijks. Bart is echter goed van hart en hij kan op de sympathie van velen rekenen. Hierdoor krijgt hij gemakkelijk dingen gedaan.

Bart Van Gyseghem maakte ook theatervoorstellingen met het schoolgezelschap Radeske, waarin hij met leerlingen samen enkele fenomenale voorstellingen in elkaar stak, maar die dagen zijn voorbij.


27. Heilige Rita

heilige-rita

Rita gaat gehuld in een mysterieuze sluier en wordt soms verward met Pablo de Schoolrock-pinguïn. Heilige Rita verschijnt elk jaar in Kontich en omstreken op de poster van Schoolrock en is daarmee bij iedereen bekend. Er is echter een probleem. Rita is al een dagje ouder en heeft het sinds een paar jaar moeilijk met bewegen. Ze staat daarom al lange tijd stil in de kerk voor onze school. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen macht heeft. Geruchten gaan de ronde dat haar blik hypnotiserend werkt en ze de vorige directeur van Sint-Rita, Jan Duden, de gekste ideeën influisterde. Wie weet is dat met Luc Vercammen ook het geval.


26. Carla Spiessens

cspi

Carla Spiessens zorgt voor de lokaalwijzigingen en staat mee in voor de planning. Dat betekent dus dat ze je een proper lokaal in de A-gang kan geven, of als ze je minder goed gezind is, één van de gammele lokalen in de E-blok. Zeker als het wat kouder wordt in de winter, kan het van pas komen op een goed blaadje te staan bij haar als je niet in een ijskoud lokaal wil zitten waar de verwarming niet werkt.


25. Danny Van Beneden

dvbe

Danny Van Beneden is de econoom van onze school en regelt de boekhouding van het Sint-Ritacollege. Hij heeft dus toegang tot alle cijfers en zorgt dat ze kloppen. Hierdoor weet hij veel over de financiële kant van de school. Als er dus iets niet klopt aan de boeken wanneer de belastinginspectie langskomt, zal het zijn beste dag niet zijn.


24. Cato Ferket

cato-ferket

Cato Ferket is voorzitter van de leerlingenraad van de derde graad. De leerlingenraad heeft vooral in III een grote invloed. Ze heeft een stem in de schoolraad en kan allerlei dingen verwezenlijken op school. Ze staat ook in nauw contact met meneer Pierrart.


23. Lotte Gysels

lgys

Samen met Greet Van Everbroeck organiseert Lotte Gysels de activiteiten voor het lerarenkorps. Bovendien is ze vorig jaar verkozen tot leerkracht van het jaar. Die titel wil natuurlijk zeggen dat ze in een goed daglicht staat bij de rest van de leraren en al eens om een gunst kan vragen.


22. Gerd Cornelissen

gcor

Gerd Cornelissen is pedagogisch directeur van onze school. Ze staat mee in voor de pedagogische studiedagen en nascholing voor leerkrachten. Ze is ook directeur van de scholengemeenschap, waarbij ze coördineert tussen de directies van de verschillende scholen in de omgeving. Ze berekent onder andere mee hoe de overheidssteun verdeeld wordt onder de scholen, aan de hand van een ingewikkeld en obscuur puntensysteem dat ik helaas niet kan uitleggen (het heeft alles te maken met het aantal leerlingen en de diploma’s van het ondersteunend personeel). Daarenboven regelt ze ook de interims voor afwezige leerkrachten.


21. Koen Keersmaekers

kkee

Koen Keersmaekers loopt in de schaduw van zijn Big Brother en naamgenoot Koen Roggemans, maar op vlak van IT-wizardry moet hij niet onderdoen. Als meneer Roggemans naar huis is, heeft Koen Keersmaekers vrij spel op het Ritaweb, waarop je alles vindt, van uurroosters tot lelijke foto’s van leerlingen. Koen heeft een schattig kindje dat af en toe een bezoekje komt brengen aan onze school. Dat imago van schattige vaderfiguur doet menig hart smelten.


Volgende week klimmen we weer 10 treden hoger naar de top van de piramide… Tot dan!


geschreven door

Pieter Decat


Een gedachte over “Machtigste Ritaan: 30-21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.