Politiek? Wat is dat? #1 – Sisse Verstappen (PVDA)

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van veertien oktober contacteerde Reada politiek geëngageerde oud-leerlingen en leerkrachten. Wij schotelden hen allemaal dezelfde twee vragen voor: “Waarom komt u op en wat kan u doen voor de Sint-Ritaleerlingen?”. Hun reacties lees je in deze reeks.

Er zijn slechts enkele Ritanen die opkomen voor PVDA. Eén daarvan is Sisse Verstappen, een jonge politicus die op de vijfde plaats opkomt in Mortsel. De PVDA is een Vlaamse partij die enorm belang hecht aan evenwaardige kansen en sociale gelijkheid.

Waarom komt u op?

“Al van jongs af aan ben ik steeds geïnteresseerd geweest in maatschappelijke en politieke kwesties. Eén van de reden waarom ik eigenlijk graag naar school ging op Sint-Rita was trouwens omdat ik vond dat er veel ruimte was om leerstof aan maatschappelijke of actuele thema’s te linken. Vanuit mijn interesse in deze materie was het voor mij een logische keuze om maatschappelijk werk te gaan studeren. Op die manier kon ik na een zeer leerrijke stage aan het werk in het opvangcentrum voor asielzoekers te Lint, waar ik nog steeds werk. De mensen die ik daar leer kennen, zijn gevlucht voor oorlog en gruwel. Desondanks tonen zij meer sterkte en weerbaarheid dan veel andere mensen die ik ken.  Dit is trouwens een belangrijke redenen voor mijn keuze voor de Partij van de Arbeid.

Rechts en extreemrechts komt in  verschillende landen in opmars. Ze proberen  op een agressieve manier racisme en onverdraagzaamheid te normaliseren. Daarom vind ik het belangrijker dan ooit dat er ten minste één echt linkse partij bestaat die hier resoluut tegenin durft te gaan en de strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en armoede ten volle wil aanpakken. Het maakt me fier dat ik op de lijst van zo’n partij die voor het eerst in Mortstel opkomt, kan en mag staan om die uitdaging aan te gaan.”

Wat kan u doen voor de Sint-Ritaleerlingen?

“De grote vraag is natuurlijk niet of je op ons kan stemmen, maar vooral waarom je dat zou doen. Zoals ik hierboven al kort zei, zijn we een linkse partij die er voor iedereen wil zijn en voor de rechten van de gewone Belg wil vechten. Het mag gedaan zijn met de politici die zelf hun zakken vullen ten koste van de werkende mens, het mag gedaan zijn met de enorm lage belastingen voor grote bedrijven die jaarlijks miljarden winst boeken, het mag gedaan zijn met het verpesten van ons klimaat omdat het grote geld dit goed uitkomt. Maar wat voor mij persoonlijk ook echt belangrijk is, is dat er naar de mensen geluisterd wordt en dat iedereen effectief inspraak heeft in het beleid. Ongetwijfeld zullen heel wat lezers van dit artikel op veertien oktober nog niet naar de stembus moeten trekken, maar dit wil voor mij niet zeggen dat hun mening er niet toe doet, integendeel. Een goed jeugdbeleid is een beleid waarbij naar de doelgroep geluisterd wordt en waarin veel plaats is voor hun ideeën. Kinderen en jongeren weten ten slotte zelf het best hoe het is om jong te zijn en waar zij behoefte aan hebben. Inzetten op sterke jeugdraden bijvoorbeeld, of verschillende vormen voor  jongerenparticipatie, dat zijn voor mij thema’s waarop nog veel harder ingezet kan worden.

Ten slotte wil ik de leerlingen die dit jaar moeten gaan stemmen nog een goede raad geven. Ik weet dat veel mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn in politiek en daar heb ik ook alle begrip voor, zeker als je ziet hoe sommige politici zich gedragen. Informeer je hoe dan ook toch goed vooraleer je naar de stembus trekt. Natuurlijk kan ik iedereen aanraden om een stem uit te brengen aan PVDA, maar ook voor mensen die liever op een andere partij stemmen is het belangrijk te weten voor welk soort beleid je betuigt. Verkiezingen zijn een van de belangrijkste pijlers van de democratie, dus een  beetje tijd uittrekken om je over de verschillende partijen te informeren kan echt een verschil maken!”


Geschreven door

Clemence Van Ginneken

Lola Ruyters

Tobias Huygelen

Shakira Caems

2 gedachten over “Politiek? Wat is dat? #1 – Sisse Verstappen (PVDA)

  1. De PvdA beweert dat ze tegen corruptie in de politiek vechten, maar ze willen wel steeds meer en meer macht geven aan de staat… Een beetje tegenstrijdig, niet?
    Wat de PvdA belooft gaat altijd in tegenstrijd met de realiteit. De communistische beweging in de 20ste eeuw wilde met gelijkaardige ideeën van de wereld een utopie maken, maar het werden één van de grootste massamoordenaars en onderdrukkers uit de geschiedenis…
    Leer uit de fouten van het verleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.