POLITIEK? WAT IS DAT? #2 – vincent Maes en Guy van wynsberghe (Dorpslijst Sander)

Naast Sisse Verstappen (PVDA) contacteerde Reada ook Guy Van Wynsberghe, een leerkracht esthetica en Vincent Maes, een oud-leerling die ondertussen zelf biologie geeft. We vuren dezelfde twee vragen op hen af, namelijk: “Waarom kom ik op en wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerling?” Beide komen ze op in Kontich voor Dorpslijst Sander. Dit is een partijonafhankelijke groep die zich specifiek richt op één gemeente, Kontich-exclusief dus. Sander staat voor de samentrekking Samen ANDERs. Als collectief met de inwoners willen ze ‘doordacht samen besturen’. In dit artikel formuleren ze dan ook doordacht een antwoord op twee simpele vragen.

Waarom kom ik op?

Guy Van Wynsberghe: “Ik kom op in Kontich, een gemeente die altijd bestuurd werd door CD&V en Open Vld. Deze kunnen genieten van een groep stemmers die eerder uit gewoonte dan uit overtuiging/kennis stemmen. Naar mijn aanvoelen is er zo een soort gelatenheid gekomen in de  dorpspolitiek. Zowel CD&V als Open Vld varen electoraal wel bij die berusting, maar het dorp niet. Immers, als men geen rekening moet houden met een oppositie, krijg je een zelfingenomen groepje potentaten. Een langetermijnvisie is er duidelijk niet. Ze doen het dorp aansluiten bij het grootstedelijk gebied Antwerpen waardoor er nóg meer verkaveld kan worden. Ze houden steeds de hand boven het hoofd van grote projectontwikkelaars, terwijl ze veel kritischer moeten zijn. Wetende dat het salaris van burgemeester en schepenen wordt berekend aan de hand van het aantal inwoners, is het niet verwonderlijk dat nieuwe verkavelingen met nieuwe inwoners zeer welkom zijn.

Als (eerder recente) inwoner van Kontich sta ik versteld van de gelatenheid van de kiezers. Ik leer veel mensen kennen die ontzettend ontevreden zijn over het bestuur. Anderzijds hebben ze niet altijd het geloof, laat staan de moed, om er iets aan te doen. Ik blijf niet graag aan de zijlijn staan en durf geloven in utopieën. Daarom sta ik mee aan de wieg van Sander, een dorpspartij bestaande uit een aantal onafhankelijken en mensen van Groen. We hebben geprobeerd het dorp van de zelfingenomenheid te redden en het is ons gelukt. Wat men nooit voor mogelijk zag, gebeurde: een gemeentebestuur zónder CD&V en zónder Open Vld. Ik ben ervan overtuigd dat dit nogmaals kan, zelfs moet, willen de inwoners van Kontich een leefbaar dorp én een langetermijnvisie.”

Vincent Maes: “Wat mij het meest aantrekt bij Sander is het feit dat ze zich niet aansluiten bij een van de grote partijen die ook op het federaal toneel meespelen. Sander houdt zich enkel bezig met wat belangrijk is voor Kontich. Dat wil ook zeggen dat er niet van ‘hogerhand’ aan de touwtjes wordt getrokken. Kortom als Sander weer in het gemeentebestuur wordt gestemd, zal het Sander zijn die Kontich leidt. Daar hebben hoge politieke pieten die niet in Kontich wonen dus niets over te zeggen. Fijn. Kontich laten besturen door Kontichnaars, zo moet het.”

Wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerling?

Guy Van Wynsberghe: “Het belangrijkste is verkeersveiligheid voor ALLE scholen. Eén van de dingen die mede door ons tot stand zijn gekomen, is het nieuwe gecontesteerde Verkeer-Circulatie-Plan. Dit VCP bestaat erin dat er een aantal straten enkelrichting of fietsstraat worden. Samen met de even gecontesteerde verdwijnpaal in de Ooststatiestraat krijgt men zo veiligere woonbuurten en veiligere fietsroutes naar de verschillende Kontichse scholen. Waarom gecontesteerd? Er is veel protest van mensen die op een zo kort mogelijke manier met de wagen van A naar B willen. Mensen denken enkel aan het eigen comfort en willen het grotere geheel niet zien. Elke verandering is moeilijk. Kontich is nu eenmaal een ‘doorgangsdorp’ geworden. Honderden mensen willen erdoor op weg naar de autostrade. Dit kan niet langer zo. We maken ons weinig populair met deze ingreep. Maar iemand moet de kastanjes uit het vuur halen en dat doen we. In de toekomst zorgen we ervoor dat er een fietstunnel komt zodat fietsers de expresweg niet meer moeten oversteken op weg naar school. Voor jullie zijn dit zeer belangrijke zaken.”

Vincent Maes: “Heel wat! Sander is bijvoorbeeld een van de grote voorstanders van een fietstunnel onder dat waanzinnig drukke kruispunt voor de school. Toen ik zelf nog op Sint-Rita zat, stoorde ik mij enorm aan dat kruispunt, veel te druk en chaotisch. Nu is er een partij die dat voor eens en voor altijd wil oplossen, dus daarachter schaar ik mij! Tunnelvisie: voor één keer mag het. In het Sanderkrantje vinden jullie trouwens een hele passage over de Sint-Ritawijk. De partij staat voor meer groen. Ik geef zelf biologie, dus hoe groener, hoe liever ik het heb. Sander wil bovendien een rustiger dorp met minder auto’s en meer veilige fietsruimte. Nog een idee waar ik helemaal achter sta: de plaatsing van enkele gratis fitnesstoestellen in het dorp, zodat iedereen ook zonder fitness-abonnement kan werken aan zijn of haar summerbody.  Een gezonde geest in een gezond lichaam. That’s my vibe.”


geschreven door

[tooltip tip=”Clemence drinkt graag thee, knuffelt graag met haar katten en dat is het wel zo’n beetje.”]Clemence Van Ginneken[/tooltip]

[tooltip tip=”Lola heeft iets met stoelen.”]Lola Ruyters[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.