POLITIEK? WAT IS DAT? #4 – CD&V

Onze politieke tocht loopt stilaan op zijn einde. Onze voorlaatste partij is CD&V. Deze partij staat voor christen, democratisch en Vlaams. In de meeste gemeenten is de centrumpartij de tweede grootste partij in het politieke landschap. Maar op vele plaatsen, ook in onze streek, kozen de gemeenten niet voor hun klassieke CD&V kandidaten. Benieuwd of ze zondag terug aan de macht kunnen komen? Opnieuw zochten we Sint-Ritagerelateerde kandidaten. Oud-leerling Tim Ruytjens (Kontich), leerkracht Ann Coemans (Borsbeek) en leerkracht Luc Blommaerts (lijsttrekker Kontich) antwoorden op onze befaamde vragen.

Omdat Ann Coemans in Borsbeek opkomt, kan ze relatief weinig doen voor de Sint-Ritaleerling. Alsnog wilden we graag weten wat haar drijfveren zijn voor het opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom komt u op?

Tim Ruytjens: “Als jongere heb ik me steeds actief ingezet voor de Kontichse jeugd: ik was actief in een jeugdhuis, waarvan enkele jaren als bestuurder, en later voorzitter-penningmeester. Via het jeugdhuis kwam ik in de jeugdraad en milieuraad terecht. Ook in de jeugdraad maakte ik na enkele jaren deel uit van het dagelijks bestuur.  Vanuit de opgedane ervaring geloof ik dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan een Kontichs bestuur.”

Ann Coemans: “De eerste keer is ondertussen 13 jaar geleden. Eén keer om de 6 jaar word je verplicht je stem uit te brengen. Veel mensen vloeken daarop. Het is nochtans een buitengewone kans die we krijgen. Door het inkleuren van 1 of meerdere bolletjes beslis je hoe je gemeente (in mijn geval Borsbeek) eruit ziet. Ik werd door CD&V benaderd om zelf op de lijst te staan in 2006. Vanuit mijn engagement in mijn ouderlijke straat waren ze bij mij terechtgekomen. Ik heb de kans meteen gegrepen. Ik vind dat iedere mens telt. Mannen en vrouwen, jong en oud, verbonden met elkaar in verschillende gemeenschappen: het gezin, de familie, de buurt, de straat, de vereniging, de school, de vriendenkring, de school, …

Ik werd gemeenteraadslid en nadien schepen, daarna kwam ik als gemeenteraadslid in de oppositie terecht. Nu zetten we weer alles op alles met een nieuwe positieve beweging om mee te besturen. Iedereen Borsbeek, een positieve samenwerking van CD&V, BBA (scheurlijst van CD&V 12 jaar geleden) en Groen. SAMEN streven naar een WARMER Borsbeek. Dat is wat ik wil en dat is waarvoor ik het doe. Mijn uitgangspunt is ondertussen wel veranderd (mijn leven trouwens ook). Ik ben niet meer het jonge meisje van toen. Ik ben nu een jonge (?) mama van een warm gezin. Ik wil een beter Borsbeek voor mijn kinderen, maar niet alleen voor de mijne: voor alle kinderen. Een  Borsbeek waar je kan spelen, leren, genieten, ontmoeten, ontdekken, … Waar plaats is voor sport en spel, cultuur en beleving, fijne contacten, waar de burger zich goed voelt en vrolijk een goeiemorgen roept op straat. Waar de open ruimte behouden blijft, waar gezinnen een betaalbare woning vinden, waar kinderen graag naar school gaan. Waar mensen buiten komen, waar respect is voor iedereen. Waar burgers mee nadenken over wat er goed is, maar ook over waar actie nodig is. Waar je buiten durft komen, waar je niet zo’n ongezonde lucht inademt, waar voldoende ruimte is voor fietsers en voetgangers. Ik wil hier graag zijn. En ik niet alleen. Ik wil dat iedereen hier graag woont. En dat als er iets is, het ook open gecommuniceerd wordt, zodat we er samen aan kunnen werken. Met respect voor elkaar.”

Ik kies voor mensen en waarden, ik kies voor CD&V en nu voor Iedereen Borsbeek.

Luc Blommaerts: “Ik ben al wel een tijd actief in de Kontichse politiek. Dat is gegroeid vanuit mijn engagement als jongere in de jeugdbeweging en de jeugdraad.”

Wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerling?

Tim Ruytjens: “Eén van mijn persoonlijke speerpunten is verkeersveiligheid. Een duizendtal leerlingen rijden dagelijks met de fiets van en naar jullie school. Dit moet op een veilige manier kunnen gebeuren! Hierbij denk ik niet enkel aan de schoolomgeving zelf, maar ook aan de fietsroutes die genomen worden. Waar nodig moeten deze voorzien worden van ruime en comfortabele fietspaden.

Als scholier is ontspanning onontbeerlijk, jullie moeten kunnen fuiven in comfortabele en veilige infrastructuur, betaalbaar iets kunnen gaan drinken en kunnen sporten in moderne infrastructuur. Daar zet ik me, samen met CD&V Kontich-Waarloos alvast voor in!”

Luc blommaerts: “Uiteraard kan de politiek wel wat doen voor een school, bijvoorbeeld inzake verkeersveiligheid (voor lagere scholen nog meer inzake sociale voordelen,…) De gemeente Kontich heeft met het Sint-Ritacollege ook een goede samenwerking uitgebouwd in verband met sport. De sporthallen van de school worden na de uren afgehuurd door de gemeente. Dat is een win-win situatie: de school heeft extra inkomsten door de verhuur en de gemeente moet geen extra sporthallen te bouwen: een efficiënte aanwending van belastinggelden!”


geschreven door

[simple_tooltip content=’Reada™. Est. 2016.’]De Readactie[/simple_tooltip]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.