POLITIEK? WAT IS DAT? #5 – GROEN

Vandaag zijn enkele ex-Ritanen aan het woord die onder andere streven naar zuivere lucht. Zo is onze politieke wandeling vandaag Groen getint. De partij Groen ziet België op vele vlakken graag wat humaner: iedereen, van welke leeftijd en afkomst en in welke situatie dan ook, heeft volgens hen recht op een eerlijke behandeling. Bovendien realiseren de leden zich ook dat een land niet enkel uit mensen bestaat. Aandacht voor de natuur, het milieu en de dieren is van groot belang. Vanuit deze standpunten scharen ex-leerkracht Veerle Van Caeneghem, oud-leerling Jeroen Van Laer en leerkracht Charlotte de Meyer zich achter de partij.  

Waarom kom ik op?

Veerle Van Caeneghem: “Wel, een half jaar geleden had ik eigenlijk niet gedacht dat ik nu op een kieslijst zou staan. Toen Jeroen Van Laer, lijsttrekker van Groen Edegem en oud-leerling van Sint-Rita, me contacteerde, dacht ik eerst aan een vrijblijvend gesprek over het leven in Edegem. Maar na een fijne babbel en paar dagen bedenktijd besloot ik de sprong te wagen. Groen Edegem is een fijne ploeg die het thuisgevoel in Edegem hoog in het vaandel draagt. Dankzij inspanningen van Groen de voorbije jaren, denk maar aan Hof ter Linden, de trage wegen of de nieuwe bioklas, voelt Edegem voor mij ook écht als een thuis aan. Met heel wat mensen bij Groen Edegem had ik (on)rechtstreeks al een connectie, deels ook via Sint-Rita. Mijn twee kinderen lopen in Andreas Vesalius school en via die weg kende ik ook al veel betrokken ouders en leerkrachten.

Waarom wou ik dan mee politiek maken en op een lijst staan? Niet alleen om bij een fijne groep mensen te kunnen aansluiten. Ook om me in te zetten voor Edegem. Ik voel het persoonlijk zo aan, dat ik veel van Edegem krijg, maar dat ik ook als burger een bijdrage kan én wil leveren. Ik wil me voluit smijten voor meer trage wandel- en fietswegen, voor veilige speelpleintjes en minder sluipverkeer in de Collegewijk. Waar ik woon, vlakbij OLVE Edegem, razen de auto’s te vaak door onze straat. Sinds kort zijn er fietssuggestiestroken op het wegdek en dat is absoluut een verbetering qua zichtbaarheid voor de fietsers. Maar zonder verdere aanpak van het sluipverkeer, is onze straat en bij uitbreiding onze wijk nog écht te onveilig voor een schoolomgeving. Om jullie een idee te geven: We deden in mei mee aan een verkeersobservatie – het zogenaamde “straatvinken” – en na een kwartier zaten we al aan drie bestelwagens, 115 auto’s, 40 fietsen en drie voetgangers. Uiteindelijk klokten we op 430 auto’s af, wat voor een woonstraat echt wel veel is. Gelukkig hebben we met het groen in onze wijk, o.a. het nabijgelegen Fort V, een gunstige factor qua luchtkwaliteit. Dat is toch ook wel voor veel Vlamingen een bezorgdheid.

Tot slot wil Groen Edegem ook ondernemende Edegemnaars stimuleren. Ik sta uiteraard helemaal achter de visie van mijn partij om volop in jeugd(infrastructuur), welzijn, natuur (en minder verkavelingen) te investeren. Als je onze kandidatenlijst afgaat, denk ik dat daar stuk voor stuk, betrokken en bekwame mensen op staan. Zowel jongeren als ouderen die hopelijk verkozen worden, zodat zij het verschil kunnen maken.

Jeroen Van Laer: Ik ben me als student politiek beginnen engageren bij Groen omdat ik verontwaardigd was over hoe klassieke partijen de uitdagingen rond klimaat en sociale rechtvaardigheid maar niet aanpakten. Sinds 2013 ben ik schepen voor o.m. jeugd, internationale solidariteit, wijkwerking en participatie. Lokaal kan je heel veel in gang steken om te werken aan een menselijkere, gezondere en eerlijkere samenleving. Het zit net vaak in concrete realisaties: meer trage wegen en veilige fietspaden zodat Edegemnaars met plezier de auto aan de kant laten of een bruisende wijkwerking zodat buren elkaar leren kennen en helpen wanneer het kan of nodig is. Groen is voor mij een partij die het meest logische en consequente antwoord biedt op de uitdagingen van vandaag rond samenleven, gezondheid, milieu en rechtvaardigheid.

Charlotte de Meyer: Voor mij is op GROEN stemmen een vanzelfsprekendheid. Ik heb nog nooit iets anders gedaan. Toen men mij een tijdje geleden benaderde met de vraag of ik ook op de lijst van GROEN Mortsel wou staan, heb ik hierover niet getwijfeld. Ik zet mij graag in voor een partij die denkt aan de toekomst. Een partij die werk maakt van de klimaatuitdagingen door te kiezen voor meer groen, voor betere voet- en fietspaden en voor slimmer energieverbruik. Een partij die elke burger laat meetellen en een menselijk en eerlijk beleid voert. Mortsel heeft het potentieel om dé duurzame stad van de toekomst te worden, wij moeten deze uitdaging durven aangaan!

Wat kan ik doen voor de Sint-Ritaleerlingen?

Veerle Van Caeneghem: Net als de vorige kandidaten die Reada aan het woord liet, zie ik deze vraag ook breder. Twee jaar geleden verliet ik Sint-Rita, maar na bijna twee jaar uitgeverij begon ik het lesgeven écht te missen. Mijn baas daar heeft op een bepaald moment ook tegen me gezegd: ‘Veerle, jij wil de wereld verbeteren’. Ik denk dat ik dat op mijn manier vooral nu doe door mijn passie voor het lesgeven aan leerkrachten in opleiding (Thomas More Vorselaar) door te geven. Ik weet dat er op Sint-Rita veel geëngageerde leerkrachten rondlopen. Ik hoop ook dat jullie dat zien en beseffen, want zij vormen jullie toch voor een belangrijk deel als persoon. Via het opleiden van leerkrachten hoop ik dat aan de maatschappij, en aan jongeren in de ruimere regio mee te geven. Als jullie leerkrachten die betrokkenheid uitstralen, hoop ik dat jullie op een bepaald moment ook een vorm van engagement willen opnemen: bv. bij schoolprojecten, in een jeugd- of sportvereniging, of zodra je oud genoeg bent, bij een politieke partij.

Daarom ook dat ik met veel plezier vanop de achtergrond jullie Reada-schrijfsels lees. Een pluim dus aan jullie als betrokken redactie. Als ex-leerkracht Nederlands op Sint-Rita doet me dit ook veel plezier. Maar om even terug te keren naar jullie vraag: ik denk dat een stem voor Groen Edegem sowieso een stem voor de jeugd is. Aangezien heel wat leerlingen van Sint-Rita uit Edegem komen, hoop ik dat jullie je, dankzij het werk van de voltallige ploeg Groen Edegem, nu en later écht kunnen thuisvoelen in Edegem.

Jeroen Van Laer: Wat ik kan betekenen? Uiteraard kunnen we concreet werken aan verkeersveiligheid (nieuwe fietspaden) of een aantrekkelijk uitgaansleven in de zuidrand (bv. Club27), maar misschien nog belangrijker is vooral het uitdragen van een boodschap: engageer u, wees verontwaardigd (over onrechtvaardigheid). Ik doe dat ook in Edegem in de jeugdraad. Het is daarom ook heel fijn om zien dat heel wat leden van de jeugdraad nu ook op (verschillende) lijsten in Edegem zijn terug te vinden. Mevrouw Bolsens (leerkracht Grieks en Latijn op Sint-Rita) deed me een schoon cadeau bij mijn doctoraatsverdediging: het pamflet van de Franse auteur Stéphane Hessel, Indignez-vous. Ik hoop dat het ondertussen verplichte lectuur is op Sint-Rita.

Charlotte de Meyer: GROEN is een partij met een hart voor jongeren. Als leerkracht en mama van 2 jonge kindjes zit ik in met de volgende generatie. Denk maar aan de luchtkwaliteit. Elke dag komen er heel erg veel leerlingen (en leerkrachten) met de fiets naar school. GROEN wil het gebruik van de fiets mee stimuleren door te investeren in veilige fietspaden en conflictvrije kruispunten op de schoolroutes. Bovendien zet GROEN Mortsel zich in voor een jonger, levendiger en gezelliger stadscentrum. Een stad waar iedereen welkom is. We willen mensen en jongeren samenbrengen door meer evenementen en sportactiviteiten te organiseren zoals de jaarlijkse stratenloop in Mortsel-Dorp. Zo werken we samen aan een leefbare en gezonde toekomst voor iedereen.


geschreven door

[tooltip tip=”Clemence drinkt graag thee, knuffelt graag met haar katten en dat is het wel zo’n beetje.”]Clemence Van Ginneken[/tooltip]

[tooltip tip=”Lola heeft iets met stoelen.”]Lola Ruyters[/tooltip]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.