Portret van een schilder: JenJen

Ik ontmoet Jennifer op een vrijdagochtend in een nagenoeg verlaten school. Het schooljaar zit erop. Ik wil haar vragen wat haar drijft hier nog te zijn, maar haar aan het werk zien zegt al genoeg. Er straalt geluk en passie van haar af wanneer ze op de ladder staat te schilderen.

Jennifer werkt aan een muurschildering in een lokaal in de A-gang. Het bestaat uit taferelen die elke leerling Latijn meteen zal herkennen uit zijn loopbaan: Narcissus, Daphne, Caligula, Britannicus, centraal een gebalde vuist als symbool voor de hele Romeinse machtscultuur. Het duurt drie dagen om alle penseelstreken aan te brengen. “Ik heb spijt dat het al gedaan is”, vertelt ze.

Het is een plezier om Jennifer aan het werk te zien. Op de achtergrond klinkt zachte muziek, van jazz tot Arabisch. Ze neuriet zachtjes mee. Het lokaal is gevuld met een omarmende rust.

Ze beweert niet goed te weten waarmee ze bezig is, maar daar denk ik anders over. Dit is het werk van een kunstenares. Maar als het toch waar is wat ze zegt en het allemaal geïmproviseerd is, dan is ze er alvast verdraaid goed in. Af en toe springt ze van de ladder af om haar werk vanop een afstand te beoordelen. En ze ziet dat het goed is.

img_9419

Miriam Vandamme, leerkracht Latijn in de derde graad, kwam met het idee voor de muurschildering. Jennifer sprong meteen mee op de kar. Ze maakte zelf het ontwerp en na wat overleg begon ze in de week voor de vakantie te schilderen.

Het resultaat is adembenemend. Een fiere Miriam Vandamme, wiens klaslokaal nu omgevormd is tot een kunstgallerie, straalt als ze het resultaat ziet. Ze overlopen nog de laatste details. “Moet de SPQR boven of onder de vuist?” Of het nu uiteindelijk boven of onder wordt, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het in beide gevallen perfect zal zijn.

Update: Mevrouw Vandamme heeft dit jaar een ander lokaal toegewezen gekregen om les te geven en kan dus niet van haar prachtige muurschildering genieten. Een zeer spijtige zaak! Hier had men rekening mee moeten houden bij het verdelen van de lokalen!


geschreven door

Pieter Decat


3 gedachten over “Portret van een schilder: JenJen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.