Vlees, de vervuiler van het milieu

26.925.486, dat is het aantal dieren dat enkel in de maand augustus is geslacht, per uur sterven er 3 soorten dieren uit zonder dat we hier ons van bewust zijn. 70% van de dieren leven in ondraagbare omstandigheden, zoals in kleine donkere hokken. De vleesindustrie is de grootste milieuvervuiler die er bestaat, niet enkel de dieren zelf, maar ook de productie van het voer zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. Dit is één van de grootste oorzaken van de klimaatopwarming. Zijn er dan geen betere en gezondere alternatieven?

Volgens milieu centraal is zo’n 40% van alle broeikasgassen die uitgestoot worden het gevolg van de vleesindustrie. Voor dat ene stukje vlees dat op je bord ligt gaat heel wat vooraf. De vleesindustrie is een massaproductie, elke dag worden er meer dan duizend dieren geslacht. Al deze dieren hebben natuurlijk een hoop zorg en ruimte nodig. 1 van de meest gebruikte voeding voor vee is soja. Het verbouwen en transport van soja is mede een zeer vervuilende factor. Wat er in gaat komt er natuurlijk ook weer uit. In de mest van vee zitten vele stoffen als fosfaat, nitraat, ammoniak en andere schadelijke stoffen. In veebedrijven wordt veel meer mest geproduceerd dan nodig voor bemesting van weilanden en akkers. Hierdoor komen er te veel schadelijke stoffen in de grond wat er voor zorgt dat de bodem verzuurd geraakt. Dat vlees schadelijk is voor het milieu is nu wel duidelijk, maar ook voor de mens zijn er nadelen. Tijdens de kweek en opfok van vleesvee worden er verschillende soorten antibiotica en zogenaamde groeimiddelen gebruikt op de dieren. Dit is om infecties tegen te gaan en om meer spiermassa te kweken zodat er sneller en meer vlees van 1 dier afkomt. Uiteraard is dit nadelig voor het menselijk lichaam als we dit vlees met deze chemicaliën consumeren.

Er zijn meer dan enkele vervangers voor het eten van vlees. Zo is er tofu, een alternatief op basis van sojabonen wat zoals hierboven aangekaart ook vervuilend is. Deze sojabonen zijn de bouwsteen van de vegetarische keuken, zo zijn andere vervangers zoals sojastukjes en tempé er ook uit opgebouwd. Zoveel vleesvervangers kunnen al gemaakt worden uit 1 stof. Waarom gaat niet iedereen voor een vegetarisch dieet? Ten eerste is al het namaakvlees duur, vaak duurder dan het originele. Deze prijs is wel al gedaald tegenover 3 jaar geleden toen een vervanger gemiddeld 2,6 keer duurder was volgens varkens in nood een organisatie die instaat voor het dierenwelzijn. De problematiek van toen, weinig productie en hoge ontwikkelingskosten. Met de stijgende populariteit van het vegetarisme zijn deze problemen van de kaart geveegd blijkt uit onderzoek van ProVeg, geen zorgen dus voor tekorten of verbazend hoge prijzen. Nu is de balans in prijs weer hersteld, beide alternatieven en gewoon vlees zijn bijna even duur met soms zelfs een goedkoper alternatief volgens de vegetariërsbond.

Iets dat iedereen weet is dat veel vlees eten niet gezond is voor jezelf of voor het milieu, maar niet iedereen is daar vaak mee bezig. Vlees bevat onverzadigde vetten die negatieve gevolgen kan hebben op je lichaam. Uit het onderzoek dat we hebben gedaan hebben we de vraag gesteld Wat zijn de gevolgen van vlees? We kunnen dus uit de bijlage vaststellen dat de meeste bewust zijn van de negatieve gevolgen van vlees als je weet dat onvruchtbaarheid een fout antwoord is.

Natuurlijk bevat vlees ook veel nuttige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om energie op te wekken of normaal te functioneren. De belangrijkste van deze voedingsstoffen zijn ijzer, eiwitten, vitamine B, enzovoort. Als je vegetarisch bent loop je minder risico op de negatieve gevolgen van vlees eten, maar je moet dan wel opletten dat je de belangrijke voedingsstoffen uit andere voedingsproducten haalt zoals goede vleesalternatieven. Als je dit niet doet kan je last krijgen van o.a. hartkloppingen, een zwak en moe gevoel, hoofdpijn en duizeligheid.

60% van het wereldwijde verlies aan biodiversiteit is het gevolg van onze massale vleesconsumptie, deze resultaten zullen in de toekomst nog niet direct verbeteren. We gebruiken de leefomgeving van wilde dieren om onze kweekdieren op te laten grazen. Ook de vispopulatie is sterk aan het dalen. Vele mensen leven van de visvangst, maar terwijl laten we per jaar 1 miljard kilo plastic achter in de zee. Ondertussen is meer dan 90% van hun populatie volledig uitgestorven. We gebruiken dieren niet enkel voor hun vlees, maar ook voor hun dierlijke producten zoals eieren, melk, … Sommige mensen kiezen hierdoor voor veganisme. Ze eten geen vlees of vis, maar ook geen dierlijke producten. De stap om geen vlees is voor veel mensen groot. De meeste vegetariërs zijn grote dierenvrienden, hebben geen behoefte aan vlees of proberen te helpen tegen de klimaatopwarming.

Het doel van dit artikel was om iedereen terug wat bewuster te maken hoe groot de impact is van vlees produceren en eten. Ook hebben we in de enquête gevraagd “Als je nog bijna nooit een vleesalternatief eet, wat houdt je dan tegen?” waarop vele antwoorden dat ze het te duur vinden. Dit was een paar jaar geleden inderdaad een probleem, maar uit het onderzoek van ProVeg leren we dat dit niet meer het geval is. Hopelijk denk je de volgende keer 2x na wanneer je voorbij het vlees loopt in de supermarkt.

 


Geschreven door

Romy Op de Beeck, Loic Esterbecq

Len Goetstouwers, Olivia Hermans

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.