Rita Papers VII: Fake News

Dit weekend reisden wij naar Washington DC voor  een interview met Amerikaans president Donald Trump. Wij waren vooral geïnteresseerd in de manier waarop de nieuwe president van de Verenigde Staten omging met eerlijke, bloedserieuze onderzoeksjournalistiek.

Wat wij immers zo bewonderen aan de heer Trump is hoe hij steeds kritisch blijft, ook tegenover journalistiek die zelf kritisch probeert te zijn maar daar eigenlijk niet in slaagt. Het is niet omdat The New York Times iets schrijft, dat het ook waar is. Het kritische oog van Donald Trump doorziet meteen de klucht en roept uit: “Fake News!”

Wanneer u zijn antwoorden leest, zal u opvallen hoe hoogstaand zijn taal en woordenschat plots zijn. Donald is zo’n strateeg, dat hij bewust zijn taal versimpelt tot formuleringen als “They’re great” en “It’s all lies” als hij in het openbaar moet spreken. Wanneer hij echter in gezelschap is van serieuze mensen als wij, kan hij eindelijk zijn ware aard naar boven laten komen.

Donald, wat ergert u het meest aan al het fake news van de laatste weken?

Wat mij het meest stoort, is hoe zogenaamd vooraanstaande mediabedrijven leugens verspreiden over mij. Ze beweren bijvoorbeeld dat ik een muur wil bouwen om de Mexicanen buiten te houden, maar dat klopt dus voor geen meter. Ik wou gewoon eens een mopje maken om de Chinezen uit te kunnen lachen. Ik heb een tijdje geleden naar mijn vriend Xi gebeld, ik zeg: “Xi, wedden dat mijne muur langer wordt dan den uwe?!” En hij wou mij maar niet geloven.

Of neem dat gerucht dat mijn haar vals zou zijn. Dat is weer typisch iets voor The New York Times. Daar is niets van aan! Het is niet omdat mijn dochter Ivanka valse tanden heeft dat mijn haar daarom ook vals zou zijn.

Wat vindt u van Reada?

Jullie zijn nu eens de eerste en enige nieuwsbron die eerlijk nieuws verspreidt. Vooral die Rita Papers, dat vind ik nu eens oprechte journalistiek. Dat is precies de enige journalistiek waarin de wereld serieus wordt genomen. Al die andere nieuwsbronnen: CNN, euhm (denkt diep na, rd.) The New York Times, euhm (denkt nog eens heel diep na, rd.) ja die nieuwsbronnen dus allemaal, die verspreiden leugens en nemen mij niet serieus. Je moet die benoemen zoals ze zijn: pure satire. Wat ik daarentegen zo bewonder aan jullie is hoe jullie begaan zijn met de waarheid.

Wat vindt u van het feit dat er elk jaar mensen voor het Sint-Ritacollege kamperen in de aanloop naar de inschrijvingen?

Weet je, ik heb daar in míjn land een goede oplossing voor bedacht. Je legt een inreisverbod op aan iedereen waar je niets van moet hebben. Jammer genoeg mocht dat hier niet. Ik begrijp nog altijd niet waarom Justitie daar een probleem in ziet…

Wat bent u van plan in Israël?

Israël? Ah ja met die Joden zeker… Phoeh, daar stel je nu eens een goede vraag, dat weet ik nog niet zo goed, daar moet ik eens een nachtje over slapen. Hebben jullie een voorstel?

Heeft u advies voor de mannelijke kandidaten van Temptation Island?

Grab them right by the pussy.

Hartelijk bedankt, Donald, voor dit verrijkend gesprek. Wij wensen u alvast nog veel succes in de strijd tegen fake news.


geschreven door

Pieter Decat


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.