Rita Papers II: De Automaten

De zon schijnt onverbiddelijk hard, u vergaat van de dorst en u snakt naar een lekker drankje. Of nog erger: u bent uw boterhammetjes – gesmeerd door uw geliefde mamaatje omdat u zelf te lui bent – thuis vergeten en u ziet bleek van de honger, maar bovenal heeft u gewoon zin in iets lekkers! Daar, onder het gammele afdakje van gerecycleerde golfplaten bevindt zich de redding.

media_xl_3835806

Drie drankautomaten – waarvan er twee consequent BUITEN DIENST zijn – en een koekjesautomaat. TUC, LU, Bueno, you name it, de automaat heeft alles wat uw maagje begeert. U steekt een muntstuk van 2 euro in de machine en uw bestelling valt ogenblikkelijk in het laatje. Omdat u tamelijk goed bent in rekenen – met dank aan de vier wijzen: Ruyters, Lambert, Blommaerts en Maerevoet – verwacht u dan 1,20 euro terug, maar daar denken de automaten anders over. De wanhoop slaat toe wanneer het wisselgeld maar niet komt en u helemaal overstuur naar het secretariaat moet om deze crisis te verhelpen.

De automatenbeheerder – Joost mag weten wie dat is – zag al snel in dat er geld te rapen viel op ons geliefde college. In lang vervlogen tijden kostten de verfrissende drankjes nog 50 cent. Doorheen de jaren werden de prijzen drastisch opgevoerd. Afgelopen jaar betaalde u de woekerprijs van 80 cent voor een blikje. Voor de economische analfabeten onder ons: dat is zogezegd te wijten aan de inflatie. En als u dat niet gelooft, maakt de automatenbeheerder u iets anders wijs…

Wat mooi waren die tijden van weleer, toen u in een wip een koekje of drankje in handen had! Maar mooie liedjes duren niet lang. Wanneer u nu boterham-loos de middag door moet komen, kan u fluiten naar die automaten. Het trouwe bakkertje zag zijn kans en draait overuren om de uitgehongerde Ritanen te voeden. Ook de Lidl voerde de laatste jaren renovatiewerken uit. Een nieuwe bakkerijafdeling, is dat bij uitstek de prioriteit van een supermarkt? Waar ze dat geld vandaan halen om de renovatiewerken te financieren, is nu wel duidelijk.

Het blijft echter een mysterie waar de automaten ondergedoken zijn. De paters Augustijnen worden ervan verdacht op te zijn gestaan uit hun graf  en zich schuldig te hebben gemaakt aan nachtelijke diefstal. Heilige Rita stelt dat niet op prijs!

Maakt u zich echter geen zorgen. Er werd READA door een geheime bron op het hart gedrukt dat de automaten nog alive and well zijn en er hoop is op hun terugkeer. Daar wordt dan langs de neus weg bijgezegd dat er enkel water zal geserveerd worden. Komt dat ineens goed uit! De Mandoerse beek ligt er maar op een boogscheut vandaan. ‘Zuiver bronwater’ heet dat dan…

IMG copy

U denkt nu uiteraard meteen aan revolutie en opstand. WIJ WILLEN WATER WEG,WIL RITA WIJZER WORDEN, WIJ WILLEN AUTOMATEN TERUG! Het zal tevergeefs zijn. Ons directieteam heeft met de jaren haar defensiebudget uitgebreid. U bent kansloos, maak u geen illusies. Het college onderdrukt al jaren haar makke leerlingen, die kansloos zijn tegen het leger van Rita. Opent u uw mond, dan belandt u in de avondstudie. Durft u kwaad te spreken over het college, dan dwingt men u tot strafstudie.

READA-secret

Hou dit voor uzelf en vertel het niet door aan een directielid of leerkracht: Mats is een infiltrant in het corrupte systeem van Rita. Hem kan je dus vertrouwen moest je ooit eens een een strafstudie aan je been hebben.

Het zal dus nog een eeuwigheid wachten zijn op de terugkeer van de automaten, maar hoop doet leven. In de tussentijd zal u dan maar uw helder water rechtstreeks bij de bron moeten halen.

door Pieter Decat

Een gedachte over “Rita Papers II: De Automaten

 1. Op15mei zijn de verbouwingswerken (Hans & mezelf) in de E001 voltooid. Het licht werkt met sensoren en zie dat je haar goed ligt en lach want er hangt een camera.
  Mede door het lanterfanten van Coca Cola Company zal het pas vanaf morgen 10 juni zijn dat de automaten in gebruik zijn.
  Er is plat en bruis water, Aquarius en Minute Maid.
  Het ontbreken van suikerhoudende dranken is te wijten aan de nieuwe regelgeving op scholen.
  In de E001 is er ook een “verkoops”ruimte voorzien met enerzijds een raam aan de zijde 3de graad en anderzijds een te openen luifel zijde binnen in E001.
  gr
  Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.