Rita Papers V: De Deliberaties

Het einde van het jaar is weer in zicht. Er is blijkbaar nog een of andere examenperiode aan de gang, maar daar trekken wij ons niet zoveel van aan. Wij hebben dit jaar al genoeg afgezien.

Wanneer die examenperiode dan eindelijk achter de rug is, wordt er gedelibereerd. Voor wie daar nog nooit van heeft gehoord: dat is de moderne vorm van de gladiatorengevechten. Al uw leerkrachten gaan in een kring zitten en er wordt wat geroddeld over uw irritante trekjes en domme opmerkingen. Dan is het tijd voor het serieuze werk: zijn uw punten te veel bevriend met de 50, dan mogen de leerkrachten, bij duimopsteking, beslissen om uw leven te sparen of u voor de leeuwen te werpen. Zes jaar in de barakken van het college is al vervelend genoeg, elke dag meer is een foltering. U wil er dus alles aan doen om zo snel mogelijk weg te kunnen uit het college.

giphy

Gelukkig is alles te koop in het leven, zo ook een goed woordje van uw (favoriete) leerkracht, maar alles heeft ook zijn prijs. Voor het rechtzetten van een buis voor wiskunde betaalt u al snel 100 euro. Dat is veel geld, maar dat valt eenvoudig te verklaren. Het is geweten dat wiskundeleerkrachten wat last hebben van narcisme en denken dat hun vak het enige is dat bestaat. (Narcisme is een vorm van gedrag, gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen.)  Zeg bijvoorbeeld maar eens dat wiskunde onbenullig is tegen een van de vier wijzen (Ruyters, Maerevoet, Lambert, Blommaerts) en u zal er al snel spijt van krijgen als u een 0 op uw volgende test krijgt.

Hoe zouden wij het dan aanpakken? Elke leerling mag komen pleiten voor zijn eigen leven tijdens de deliberaties. Hij of zij kan dan in tranen uitbarsten, voeten kussen, smeken, een dansje doen of een liedje zingen. Maak er ineens een Rita’s Got Talent van, maar dan met een degelijkere jury dan dat hoopje BV’s op VTM. Karen werd werkloos nadat Gertje haar de laan uitstuurde bij K3 en koos dan maar om wat op een stoel te gaan zitten in de om-ter-belachelijkste show van TV-kijkend Vlaanderen, om te vermijden dat ze depressief zou worden in haar post-K3-tijdperk. Over de rest van het zootje zal ik maar gewoon zwijgen. Stop maar ineens integraal met kijken naar VTM (Vlaanderens Tv Mankement), dan is er nog hoop op een beter leven voor u.

Wij pleiten dus voor een drastische hervorming (tevens ook een van de specialiteiten van de regeringen van ons land, die net niet op een hand te tellen zijn, behalve als u licht misvormd bent)  van die saaie deliberaties, zodat leerlingen en leerkrachten nog wat vermaak hebben. Als we dan toch bezig zijn, kunnen we al beter de examens afschaffen en er één grote talentenjacht van maken. Wiskunde mag dan belangrijk zijn, zangtalent is minstens even belangrijk in deze veelzijdige wereld, want laten we er geen doekjes om winden: Karen verdient op een maand wat de vier wijzen op ons college op een jaar samen verdienen. (Je zou voor minder gaan staken!) 2 miljoen euro opstrijken met kinderliedjes, dat zien ook wij wel zitten.

Als u dus op het einde van het jaar een duim omlaag krijgt, niet gevreesd! Er wacht u een succesvolle carrière in de showbizz van Studio 100 bij Gertje en Josje. Steek uw tijd dus liever in het zingen van Oya Lélé dan in het blokken van gelijk welke onzin die in uw cursussen te lezen staat.


geschreven door

pieter decat


Een gedachte over “Rita Papers V: De Deliberaties

  1. Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. schreef:

    I will have my vengeance, in this life or the next.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.