Rita Papers VI: De Werf

U hebt ze waarschijnlijk al wel opgemerkt. Ze is dan ook niet makkelijk over het hoofd te zien, de werf. Met kranen die tot in de hemel reiken (de bovenste verdieping van de A-blok, voor sommigen van ons zijn PO-lokalen wel degelijk de hemel), wordt er getimmerd aan de toekomst van onze school. Vanwaar die verwoede bouwgekte? Gaat het wel degelijk om die gouden toekomst, of gaat het eerder om zwart goud?

Mocht er inderdaad olie gevonden worden op onze school, dan zou dat een flinke duit kunnen opleveren. Als u de directie een beetje kent, zal het u niet verbazen wat zij allemaal over hebben voor een extra zakcentje. De hele school overhoop halen is wel het minste. Zo moest er officieel voornamelijk tijdens de vakantie gebouwd worden, maar toen wij op 1 september weer door de schoolpoort kwamen, zagen onze slaperige ogen niets meer dan een funderinkje. De reden: er was tijdens de vakantie helemaal niet gebouwd, maar er waren olieboringen en bodemanalyses uitgevoerd!

Dat is waar het altijd misloopt: er zit helemaal niets onder de H-blok. Gelukkig voor meneer Vercammens portemonnee liet hij eerst die bodemanalyses uitvoeren. Zo wist hij dat er niets te rapen viel voor de ja-knikkers geïnstalleerd waren. Maar wat nu gedaan met die grote put op onze school? Dat er kindjes in kunnen sukkelen, tot daar aan toe, maar het staat zo slecht op luchtfoto’s!

Nu is onze directie, buiten hebberig, ook zeer inventief, zeker wanneer het geld betreft. Dus wanneer meneer Vereecke tijdens het lezen van deze krant (werken hoeft hij toch niet) het bureau van meneer Vercammen binnenstormde, was die laatste slechts een klein beetje verbaasd. Hij vond het vooral spijtig dat hij die oplossing niet zelf had gevonden. Er is namelijk een wedstrijd tussen de leden van het directiecomité die, buiten om ter meeste bierviltjes verzamelen, bestaat uit om ter meeste geld verdienen. Maar goed, terug naar meneer Vereecke’s oplossing voor die reusachtige kloof op de speelplaats van de derde graad. Dit is zijn cafeïne-doordrenkte masterplan Geld verdienen voor dummies directeurs:

  1. We wachten nog even met de put toe te gooien.
  2. Ondertussen kunnen we hem gebruiken als oubliette, om lastige leerlingen of leerkrachten die in opstand komen tegen het Directoire op te sluiten.
  3. Wanneer in de nabije toekomst de opslagplaats voor het radioactieve afval uit Doel opgebruikt is, staan we klaar om onze school te verkopen als hypermodern, super-legaal afvalverwerkingsbedrijf (lees: stort).
  4. Met al die nullen op onze bankrekening verhuizen we naar de Maagdeneilanden, of een ander belastingparadijs waar het vol zit met maagden.

Meneer Vercammen knikt goedkeurend. Hij heeft het dan wel niet zelf verzonnen, maar het plan van zijn partner in crime biedt voordelen voor iedereen: de Maagdeneilanden voor hem en een oplossing voor zijn goede vriend Bart Tommelein, die toevallig Vlaams Minister van Energie is. Wanneer over enkele jaren kinderen afstuderen met een vingertje te veel, zullen de Vier Wijzen (Ruyters, Maerevoet, Lambert en Blommaerts) ten minste niet meer kunnen klagen over “de jeugd van tegenwoordig” die niet verder kan tellen dan hun aantal vingers.


geschreven door

Titus Verelst


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.