ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE CULTURE DAY

 

Achter de schermen bij de culture day

READA nam een kijkje bij de groep diversiteit. Daar strikten we organisatoren van de culture day voor een interview. Ontdek hier alles wat je moet weten over dit geweldige concept.

Wie zijn jullie?
Wij zijn Cynthia, Reina, Yosra en wij zitten in de groep diversiteit, waar wij verschillende projecten uitvoeren op school om de diversiteit meer bespreekbaar te maken. Onder diversiteit staat cultuur, geloof, seksualiteit,…: alles wat ons anders maakt van anderen. Wij willen het thema dus bespreekbaarder maken, aangezien er commentaren op onze school komen die niet oké zijn. We zijn toch allemaal mensen.

Hoe waren jullie op het idee gekomen voor de culture day?
In de groep werd het idee van een culture day voorgesteld. We zagen op sociale media, onder andere op tiktok, dat andere scholen dit ook deden. Dus we dachten dat het ook wel leuk was om het zelf te organiseren op onze school.

Wat is de bedoeling van culture day? Hoe gaat het in zijn werking?
We omarmen op deze dag elke cultuur die op onze school aanwezig is en buiten onze school. We willen duidelijk maken dat er veel culturen zijn op onze school en hier informatie over delen.

Het is ook de bedoeling dat het informeel is, een feest van de leerlingen voor de leerlingen. Je moet zelf rondwandelen en ontdekken; je doet wat je zelf interesseert.

Welke culturen worden vertegenwoordigd?
Elke cultuur is welkom met hun eigen eten, muziek en kleding etc. Het is een feest voor iedereen.

Wat is het uiteindelijk doel van de culture day?
Mensen informeren, aangezien er in dagelijkse gesprekken begrippen en landen voorkomen waar niet iedereen evenveel over weet. Culturen ontdekken. Wij kennen ook niet alle culturen, wij leren ook nog bij. Ook laten weten aan de leerlingen dat er nog studenten zijn met een andere achtergrond en een andere cultuur. Je staat er niet alleen voor.

Vinden jullie dat er veel diversiteit is op school?
Ja, niet enkel in cultuur, maar ook in religie en seksualiteit.

En wordt dit geaccepteerd op onze school?
Hmmmmm…. (gelach)
Naarmate de jaren is de mentaliteit van de leerlingen anders. Er zijn dus meer opmerkingen in de lagere jaren. Het hangt ook af van persoon tot persoon. De ene leerkracht staat er heel open voor, de andere dan weer niet. Maar veel leerlingen en leerkrachten omarmen de diversiteit op onze school.

Is iedereen welkom op culture day?
Ja, iedereen. Velen zullen denken dat ze geen cultuur hebben buiten België, maar dat is niet erg: iedereen is welkom. Het is de bedoeling nieuwe dingen te ontdekken.

 

READA is langsgeweest op de culture day. Het was een super leuk concept en zeker voor herhaling vatbaar. Kom zeker langs de volgende keer en neem wat mee van het lekkere eten en ontdek nieuwe culturen.


Geschreven door

[tooltip tip=”Carolus XVI van Oostenrijk“]Karel Stoffelen[/tooltip]

[tooltip tip=” Elies De Stercke[/tooltip]

[tooltip tip=” “]Finn De Schepper[/tooltip]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.