Het lokaal van meneer Heulens

Het was een schokkende ontwikkeling wanneer we vernamen dat meneer Heulens, meester van LPAG, dictator van Oxfam en wijze godsdienstleerkracht na vele jaren in 2020-2021 op pensioen zou gaan. Maar laat het panikeren nog maar achterwege, want ‘den Heulens’ blijft ook dit jaar nog op Sint-Rita, al is het met een verminderd lesprogramma. Een effect was echter wel dat hij afscheid moest nemen van zijn vaste lokaal E006, ook het thuis van initiatieven als het theehuis en LPAG. Wij polsten even bij the man himself over de toekomst van het legendarische lokaal en de initiatieven die er plaatsvinden.

 

  • Hoeveel uren geeft u les?

Ik geef nog maar vier uur les, maar ik heb wel de twee middagen waarin ik  activiteiten doe met de LPAG: Maandagmiddag hou ik een vergadering en op donderdag is er natuurlijk de wereldwinkel (door de corona maatregelen mag ook dat jammer genoeg niet meer doorgaan.)

 

  • Hoeveel klassen heeft u nog?

Ik heb nog twee klassen waarvan ik titularis ben: 4LWa en 4GLW. Ik heb ook nog 4 klassen humane wiskunde. Dus eigenlijk drie klassen, want 4LWa en 4GLW zijn samengesteld.

 

  • Hebt u een eigen lokaal?

Dat is het probleem. Vroeger was het theehuis mijn lokaal, maar ondertussen is dat van Inge Stuer en ik wil dat zij haar eigen lokaal ontwikkelt. Ik wil mij daar stilletjes aan ook uit wegtrekken met de bedoeling dat ze het hier naar eigen zin kan inrichten. Dat betekent dat we met het materiaal van de mondiale vorming, alle dozen, naar een ander lokaal gaan. In de E-blok is er nog een klein lokaaltje, daar zouden we naar toe moeten gaan na verloop van tijd. Dan zou daar al het materiaal van de wereldwinkel en de LPAG naar toe moeten.

 

  • Gaat het Theehuis nog door?

Met corona is dat onmogelijk. In een klein lokaal zoveel mensen gezellig bij elkaar… Ik vind dat doodjammer. Ik vond  het juist super gezellig. Ik meen dat echt. Ik zag jullie allemaal bezig en dat is gewoon zalig. Maar dat kan niet meer en ik zie dat ook niet direct terugkomen, zelfs niet binnen een jaar, zelfs niet als er een vaccin is. Ik denk dat het theehuis eigenlijk ook al niet meer bestaat.

 

  • Als het zou doorgaan, hoe wordt het dan geregeld?

De leerlingen van de LPAG hebben een alternatief in de vorm van een theekraam. Dat zou de komende tijd worden ontwikkeld. Het theehuis wordt buiten georganiseerd en mensen moeten hun eigen tas meebrengen, maar wij zorgen voor thee, gratis thee zoals ze dat gewoon zijn, en ook kokend water voor zij die een soepje willen. Ik denk dat dat een groot succes gaat zijn. Alles zal afhangen van: houdt men afstand? Want als we dat niet kunnen verzekeren, dan moeten we het stoppen.

 

  • Zijn er nog voorwerpen die belangrijk waren voor dit lokaal en u?

Het hele lokaal hangt natuurlijk vol met dingen. Maar eigenlijk is het vooral een lokaal van leerlingen. Leerlingen hebben hier hun sporen achtergelaten. Dat gaat van een kast waar namen op staan tot dozen met allerlei rare opmerkingen zoals ‘kinky doeken’ en dergelijke. Leerlingen hebben dat hier achtergelaten.
De toog is door leerlingen gemaakt. Het hele lokaal ademt dus heel wat herinneringen uit. Maar een van de dingen die ik zelf belangrijk vind – ik hoop dat dat hier mag blijven – is de poster van bidden werkt. Daar hangen kaartjes  van overleden leerlingen, overleden grootouders en zelfs overleden collega’s. Het is een kwestie van: zij horen er nog bij. Ik vind dat heel belangrijk. Dat zijn een paar elementen, maar over dit lokaal kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het is vooral een rommellokaal. Er ligt hier ongelooflijk veel materiaal. Zo hoort het ook. Het echte leven is het ook een rommeltje, dus mijn lokaal moet dat ook zijn.

 

  • Is E006 altijd uw lokaal geweest?

Nee. Al wel heel lang, maar we hadden vroeger slechts één godsdienstlokaal en dat was D103. Dat is ook een tijd het hoofdkwartier van de LPAG geweest, maar dat is al jaren geleden. Nog langer geleden hadden we een lokaaltje in de F-blok.
Dan spreken we al over twintig jaar geleden. Met de invoering dat iedere leerkracht een eigen lokaal had, is dit het eerste. Dan heb ik dat meteen gebruikt voor de mensen van de mondiale vorming 4, voor de leerlingen van de LPAG en mijn eigen klas, die hoorden hier. We hebben hier vanalles georganiseerd zoals de middaginterviews.

 

  • Heeft u een interessant weetje over het Theehuis?

Het hoogste aantal mensen dat daar ooit heeft binnen gezeten was 114. Totaal onverantwoord nu. Dat was met een of ander middaginterview, ik ben vergeten wie werd geïnterviewd, maar ik heb toen geteld: 114 mensen waren hier binnen.

 

  • Wat is een memorabele gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden?

De bisschop van Antwerpen kwam een officieel bezoek doen. Eigenlijk vond hij het heel saai totdat hij ‘s middags hier kwam. We hadden een middaginterview en ik herinner me nog, hij wist niet wat er gebeurde. Hij moest over leerlingen stappen om naar zijn plekje te gaan waar hij dan geïnterviewd werd. Achteraf zei hij: “Dit heb ik op geen enkele school meegemaakt.” Een saaie voormiddag, maar een boeiende middag waar er echt ook vragen werden gesteld die to the point waren. De leerlingen waren heel kritisch naar hem, maar hij kon daar tegen. Dat was een van de mooie dingen.

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Clara Hoornaert[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Sarah Cox[/tooltip]

Een gedachte over “Het lokaal van meneer Heulens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.