‘k Vraag het aan <3 Koen de Graeve

In de rubriek ‘K Vraag het aan stellen wij 10 prangende en persoonlijke vragen aan een uitverkorene. In onze de eerste aflevering van dit schooljaar kwamen onze vragen terecht bij Koen de Graeve, acteur uit onder meer Wat Als?, die ze maar al te graag beantwoordde.

Wat was er eerst: de kip of het ei?

(Lacht) Dat is een goede vraag. Het ei was er gewoon en daar kwam de kip uit.

Wat zijn de kleine dingen die u gelukkig maken?

Naast een van mijn dochters liggen en een verhaaltje lezen; Kussen met mijn lief; iets verzinnen; Een idee hebben voor een toneelstuk of liedje; Het moment waarop je iets verzint en denkt dat dat heel leuk zou zijn; Een wandeling maken met mijn hond; Een toevallig leuk gesprek met iemand uit mijn straat.

Waarop inspireert u uw kledingkeuze?

Op de smaak van mijn dochters. Als ik zelf iets ga kopen dan is het redelijk functioneel, in die zin dat er er geen gaten ofzo in zitten.  Als ik echt iets wil dat een beetje mooi is, vraag ik aan een van mijn dochters of aan mijn lief om mee te gaan.

Waaraan dacht u deze ochtend toen u opstond?

Of ik nog 10 minuten kon blijven liggen. Dat was mijn eerste gedachte. De tweede gedachte was dat het goed zou zijn voor ons Sarah om een beetje later op te staan.

Aan wie zouden wij allemaal een voorbeeld kunnen nemen?

Goh, dat is een goede vraag. Daar moet ik even over nadenken. Ik zou nu zeggen: aan Albert Camus. Dat is een Franse filosoof en schilder, maar dat is misschien wat te moeilijk. Sowieso aan je beste vriend, want dat is iemand die je graag ziet. Hij of zij zal de kwaliteiten die je zelf hebt enorm waarderen. Wat wil zeggen dat die jou neemt zoals je bent. Je hebt hem of haar voor een deel zelf gekozen en dat is tegelijkertijd wie je bent en wie je wil zijn.

Welk advies zou u geven aan uw jongere zelf?

Vertrouw maar op jezelf.

Heeft u een favoriet kunstwerk? (gedicht, architectuur, schilderij, …)

De Sagrada Familia, de kathedraal van Gaudi in Barcelona.

Wanneer bent u voor het laatst gaan sporten en waarom?

Gisterenochtend om iets minder na te denken. En in tweede instantie omdat ik het wel fijn vind om mijn bloed te voelen stromen. Dan zit ik iets actiever in mijn lichaam. Ik ga vaak sporten om mijn hart meer te voelen en iets minder in mijn hoofd te zitten.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild en waarom?

Een kwartier geleden: (lacht) toen ik mijn lief vertelde dat onze kat gestorven is. Zij is op reis en die kat was al 17 jaar bij ons.

Wat is uw mooiste schoolherinnering?

Wacht, er zijn er eigenlijk heel veel, maar ik heb die niet zo direct klaar zitten. Toch meen ik me er één te herinneren: het moment dat ik naar voor werd geroepen om mijn strafwerk voor te lezen (lacht). Ik had strafwerk gekregen wegens ongehoorzaam gedrag. Ik moest vijf bladzijden schrijven, een opstel, over Darius. Ik heb toen een absurd verhaal uit mijn duim gezogen en dat dan afgegeven. De leerkracht had dat blijkbaar gelezen en zei: “Ik vind dat zo grappig dat je het moet voorlezen.” Ik was toen een beetje beschroomd om het voor te lezen, want ik was toen 14 jaar ofzo. Ik herinner me dat heel de klas, inclusief meester, plat lag van het lachen. Ineens voelde ik me niet meer zo gestraft, maar gezegend. Je kan met je fantasie dus blijkbaar mensen blij maken. Ik denk dat dat één van mijn fijnste herinneringen is. Ik ben die leraar daar ook nog altijd dankbaar voor. Het geven van zo’n opdracht voelde niet alleen als een straf, maar ook als een mogelijkheid.


aangevraagd door

Lola Ruyters

2 gedachten over “‘k Vraag het aan <3 Koen de Graeve

  1. Het was een heel mooi, soms wat confronterend, soms bevestigend middag interview met Koen. Oprecht dank aan Koen en de organisatoren. Zou het filmpje van het interview online kunnen geplaatst worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.