De kerstvakantie is iets meer dan een maand van ons verwijderd en er zijn ongetwijfeld een hoop jongeren die een reis gepland hebben. En reizen met vrienden? Er is niets leuker dan dat! Zou het niet nog leuker zijn als het naast goedkoop ook nog eens duurzaam kan?
Uiteraard is het niet altijd even gemakkelijk om milieuvriendelijk te reizen en dat weten we maar al te goed. Volgens onze enquête plant 70% van de jongeren hun reizen zelf, maar met beperkte middelen. Voor adolescenten zou het dus perfect zijn om zowel goedkoop als duurzaam te reizen. Wij hebben voor u wat gegevens verzameld.
We stuurden een enquête de wereld in om te polsen hoe jongeren omgaan met duurzaam reizen. Van ruim 120 reacties is 80% er zich van bewust dat reizen duurzamer moet, maar hoe zien zij dit? De meesten stellen voor om geen citytrips meer te doen met het vliegtuig of om meer de fiets of het openbaar vervoer te nemen indien mogelijk. Bij het plannen van een reis wordt er meestal gelet op de prijs, dan op de activiteiten en ten slotte het comfort en de luxe. Er wordt meer rekening gehouden met de prijzen: vaak moet het zo goedkoop mogelijk zijn, zeker voor jongeren. Dat bleek ook uit de cijfers van onze enquête: slechts 30% van de 16 jarigen is bereid om meer geld uit te geven om het milieu te redden. Dat is begrijpelijk: je moet meer moeite doen om op een klimaat bewuste manier op je bestemming aan te komen en als het nog een keer duurder is, is het geen motivatie om milieubewust te reizen.
We probeerden voor te stellen hoe Sint-Rita het reizen aanpakt. Om die reden hebben wij voor u wat opzoekwerk gedaan. We nemen als eerste voorbeeld de eindejaarsreis naar Rome. De school werkt met een contract via een reisbureau, dat de tickets en het hotel regelt. Het is een stuk gemakkelijker en comfortabeler voor de leerlingen om met het vliegtuig te gaan. Reizen met het vliegtuig neemt daarbij nog eens minder tijd in beslag dan een busreis naar Italië. Hoewel de bus milieuvriendelijker is, begrijpen we de motivatie van de school om met het vliegtuig te gaan: de school organiseert in het algemeen niet veel excursies die milieuvervuilend zijn en als het vliegtuig één keer genomen wordt, weegt het niet sterk door op de ecologische voetafdruk van de school. We zijn nog steeds geen fan van dit vervoersmiddel, maar de school denkt na over andere opties om milieubewuster te reizen in de toekomst. Uit dit voorbeeld blijkt dat het niet altijd evident is voor een school om milieuvriendelijke keuzes te maken en tegelijkertijd de kosten laag te houden en het aanbod interessant. Als u graag bewuster reist, is het zeker de moeite waard om eens te kijken op de site van Omnio: ze bieden reizen aan met de bus die goedkoop en duurzaam zijn.
Het tweede voorbeeld dat we aanhalen is de dagtrip naar Parijs in het derde jaar. De school heeft de gewoonte om met de bus te gaan, waar de leerlingen 43 euro per persoon voor betalen. De school beslist om met de bus te gaan omdat het niet mogelijk is om met een grote groep van 14-jarigen de trein de duurzamere optie te nemen. De NMBS speelt hier een rol in, want het is moeilijk om wagons af te huren, er zijn geen rechtstreekse treinen en het treinverkeer is niet altijd even betrouwbaar.
Het is dus vaak moeilijk en lastiger om voor de milieuvriendelijke optie te kiezen. Als je echter individueel naar de stad van de liefde wil reizen kan dit een pak goedkoper: voor 10 euro kan je een trein nemen die je tot daar brengt. Meer info is beschikbaar op de boekingssite van IZY. Een optie die je zelf zeker kan overwegen in plaats van de auto, de bus of het vliegtuig.
En jij? Ben jij bereid om jouw reisgewoonten aan te passen?
Geschreven door
Louise Haverbeke
Betty Breuls
Mai Leunckens