Black future month

De storm van Black Lives Matter protesten mag dan overgewaaid zijn, de beweging zelf is dat zeker nog niet: de maand februari (of maart) is al enkele jaren de periode waarin de geschiedenis en cultuur van de zwarte gemeenschap centraal staan.

 

Toen ik aan dit artikel begon, wilde ik twee historische zwarte én Belgische personen voorstellen. Helaas kwam ik met mijn zoekopdrachten niet veel verder dan Elodie Ouedraogo en Romelu Lukaku, die trouwens helemaal niet zo oud zijn. Ondanks dat deze sportfiguren een belangrijke functie hebben in de representatie van Afro-Belgen,  zou het fijn geweest zijn als er ook meer van zulke figuren in het medialandschap of in de politiek te vinden waren. Er is kortom een serieus tekort aan gekleurde rolmodellen in zowel het hedendaagse als het vroegere België.

 

Rolmodellen kunnen gelukkig wel gecreëerd worden en dat is zowat het opzet van dit artikel: enkele minder bekende jongeren met een kanon aan potentieel even in de schijnwerpers zetten. Het zijn deze mensen die mee aan de multiculturele samenleving van morgen bouwen en publieke figuren zullen zijn die duizenden anderen gaan inspireren. Deze jongeren zijn de motor achter zoveel initiatieven en projecten waarvan we helaas veel te weinig weten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

 

Wie die verandering sowieso in gang kan zetten is Christelle Baseke Kaisala die voor mijn part een vaste column zou mogen krijgen in De Morgen of De Standaard, want haar schrijftalent is ongezien. Op haar blog tooblacktobetrue deelt ze onder de gebruikersnaam “bounty girl” verschillende anekdotes die het zelfvertrouwen van menig meisjes opkrikt. Ze benadrukt dat het oké is om er niet uit te zien zoals de modellen in de boekjes en dat degenen met buitenlandse roots trots mogen zijn op de wortels van hun voorvaderen. Haar inclusieve blik inspireert om kritisch naar onze samenleving en haar clichés te kijken, iets waar ik het alleen maar mee eens kan zijn!

 

Naast woorden, brengen beelden ook verhalen. Eloi Nsanzabandi weet dat maar al te goed en naast zijn unieke kiekjes op Instagram, is hij casting director van UBU-Antwerp. Het is een castingbureau dat actief zoekt naar acteurs, modellen en ander creatief talent met Afrikaanse roots voor allerlei projecten. Ze werkten reeds voor Gent Film Festival én voor het grote Billboard. Zowel Eloi als UBU stralen puurheid uit waardoor zijn foto’s oprecht indruk maken. Less is more was nog nooit zo accuraat.

 

Alhoewel more soms ook letterlijk meer is. Bijvoorbeeld als je met een groep geëngageerde jongeren een studentenvereniging opricht. AYO Belgium is een Antwerpse studentenclub gericht op studenten met Afrikaanse roots. Ze hopen op die manier de drempel voor hogere studies te verlagen en meer diversiteit

op de universiteit te brengen. Ze organiseren veel informatieve evenementen, nu via Google Hangouts en proberen vooral een leuke sfeer te creëren.

 

Zij die online sfeer willen opsnuiven, moeten dan weer op het adres van lotusnoir zijn. Deze (blauwliefhebbende) modeontwerper lijkt wel de nieuwe Dries Van Noten met indrukwekkende designs. Zijn lijn mag dan nog volop in productie zijn, de naam is er alleszins één om in de gaten te houden, ook door zijn spontaniteit en specifieke humor.

 

Eindigen doe ik graag met een podcast om tegelijk wat aandacht te vragen voor de Belgische Week van de Muziek. Club Magie biedt een perfecte combinatie van diepzinnige gesprekken en vrolijke Afrikaans-Belgische deuntjes. Je vindt ze terug op Spotify of op radiofrequentie 106.4 waar ze elke zondag voor ambiance zorgen.

 

De vijf projecten/personen die ik heb vernoemd zijn sowieso niet de enige talenten die terug te vinden zijn in ons land. Ik kan hier nog pagina’s schrijven, maar ergens vind ik ook dat dat een individuele taak is: ik beschouw dit artikel als een opstapje voor iedereen die dit leest. Ga zelf op onderzoek, of het nu in de journalistiek, muziek of mode is. Wees je ervan bewust dat er nog heel wat werk aan de winkel is wat betreft representatie in ons land. Niet alleen deze maand, maar ook alle maanden nadien. Het is een proces en dat gaat niet altijd even snel, dat geef ik toe, al moet dat juist motivatie geven om het dan maar zo snel mogelijk te laten gaan. De Belgische zwarte bevolking heeft lang genoeg in de coulissen gestaan. Zij mogen nu ook het podium op.

 

Op onze Facebook en Instagram staan de accounts van de vermelde personen.

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Noure Akki[/tooltip]

Een gedachte over “Black future month

  1. Hey
    Ik vond het heel leuk om dit artikel te lezen, het heeft me geïnformeerd over zaken dat ik nog niet wist.
    Elke keer als het Black History Month is, hebben we nog nooit een les gekregen over Black History.
    Ik vind dat hier meer aandacht aan besteed moet worden, want de meeste mensen denken nogsteeds dat mijn voorouders alleen maar slaven of mensen die in primitieve stammen woonden waren, maar ze waren veel meer dan dat.
    Ik vind ook dat het de lessen geschiedenis wat leuker zal maken inplaats van elke keer over de Merovingers ouzo te leren en nu heb ik ook zeg maar het gevoel dat ik me buitengesloten voel tijdens de lessen geschiedenis omdat we dan ik niks over mijn voorouders leren, terwijl zij ook een heel groot inpakt hebben in het leven van vandaag.

    Bij deze zou ik vragen omdat jullie een heel groot bereik hebben of jullie me misschien kunnen helpen om dit waar te maken.

    Alvast bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.