Klimaatrapport 2

Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat heel de wereld voor het eerst kennis maakte met Youth For Climate en haar wekelijkse betogingen. De Zweedse Greta Thunberg begon als eerste elke vrijdag te spijbelen als actie om regeringen aan te sporen iets te doen tegen klimaatverandering. Al snel volgden jongeren wereldwijd en ontstond het fenomeen van “spijbelen voor het klimaat”. In België namen Anuna De Wever en Kyra Gantois het voortouw en organiseerden ze elke donderdag een betoging in Brussel. Op sommige dagen liepen er wel zo’n 35.000 mensen mee!  Ondanks de kritiek uit conservatieve hoek, werd de jeugd wel aangemoedigd door de meeste scholen en bekende figuren.

 

Helaas stierf het engagement na enkele maanden uit en velen vragen zich af of de actie wel effectief was. Wat hebben de beleidsmakers uiteindelijk wel of niet gedaan? De Europese Commissie bereikte alleszins een akkoord waarin staat dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% gedaald moet zijn om op die manier tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het pact is eveneens een aanvulling op het Klimaatakkoord van Parijs, wat inhoudt dat de wereld moet voorkomen dat de Aarde opwarmt met 2 graden Celsius. Zowel de VS en China zijn erg ambitieus om dit doel te bereiken, maar het is natuurlijk afwachten tot we enig resultaat zien van deze beloftes.

 

Niet per se een effect van Youth For Climate, maar ook een actie tegen broeikassen, is de controversiële invoering van de LEZ-zones (Lage Emissie Zones) waardoor auto’s die te veel uitstoten niet door bepaalde zones mogen rijden. Steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen hebben zulke zones en hopen zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoewel de zones volgens onderzoek wel effectief zijn, is er nog altijd werk aan de winkel wat betreft het verbruik van de gemiddelde Belg.

 

Kopstukken Anuna en Greta nemen (terecht) geen genoegen met deze maatregelen en zetten hun strijd met evenveel energie voort. De coronacrisis lijkt wereldwijd echter de klimaatproblematiek naar de achtergrond te verdringen. Dit is ook niet onlogisch als je bedenkt dat de voornaamste manier om aandacht te trekken altijd al door massaprotesten was, uiteraard niet mogelijk nu. Gelukkig is er in 2021 nog altijd het internet om informatie te verspreiden en dat heeft ook Greta Thunberg begrepen: ze staakt nog steeds elke vrijdag voor het klimaat en deelt ondertussen enkele grafieken over de ernst van de klimaatzaak. Ze deelt ook haar kritische visie over het beleid van de wereld omtrent klimaat. Alsof dat niet genoeg werk was, heeft ze zelfs een eigen film genaamd I am Greta die momenteel op streamingdienst Hulu te zien is.

 

Anuna staat nog altijd elke week in Brussel met een kleine groep om politici te wijzen op hun plicht als leiders, maar ook als burgers. Ze zit regelmatig samen met EU-commissaris Frank Timmermans die in maart de reeds genoemde Green Deal voorstelde. Haar stage bij de Europese groene fractie zorgt ervoor dat ze via de politiek druk kan uitoefenen op politici. Of het een slimme zet is, zal nog moeten blijken. Ze kan zich immers niet meer op de politieke onafhankelijkheid van haar organisatie beroepen en dit zou samenwerking kunnen bemoeilijken.

 

In het algemeen kunnen we stellen dat de klimaatboom nog in volle groei is, weliswaar met af en toe een pesticide-aanval. Gelukkig zijn er genoeg tuiniers op de wereld om te klimaatboom te beschermen en een goede oogst te garanderen!

 


Geschreven door

[tooltip tip=”Wenst zich niet kenbaar te maken”]Anoniem[/tooltip]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.