De wondere wereld van 3 en een beetje

Hoeveel decimalen van pi kan jij opzeggen? Is pi 3,14 of is het 3,14159265358979? Vandaag is het 14 maart, een speciale dag voor een speciaal getal. Als we de datum zoals de Amerikanen schrijven, komen we op 03/14. Lijkt dat niet een beetje op pi? En ja hoor, vandaag is het de befaamde pi-dag.

 

Ik wil niemand bang maken met ellenlange formules om pi te berekenen (

), maar er is iets dat je moet weten: pi is een irrationaal getal dat elk jaar verafgood wordt omdat het een speciaal verband uitdrukt. Elke cirkel, hoe groot of hoe klein ook, heeft hetzelfde verband tussen de oppervlakte en de diameter, dat verband is pi. Pi komt overal voor in de wiskunde, fysica, kosmologie en zelfs de biologie. Dat is niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat in de natuur veel cirkelvormige objecten voorkomen. Denk maar aan hemellichamen, lenzen, bepaalde cellen of een DNA-helix.

 

We zouden veel dieper kunnen ingaan op wetenschappelijke toepassing van pi, het irrationale karakter of formules met pi, maar het is geen dag om veel te leren. Laten we eerst een blik werpen op de leuke, creatieve en mooie toepassingen die de mensheid rond pi heeft ontworpen.

 

De eerste toepassing is de website mypiday.com. Hier kan je een datum opgeven, bijvoorbeeld je verjaardag. De site toont je dan op welke plaats jouw persoonlijke pi-dag staat. De website is met de eenvoudige programmeertaal Wolfram gemaakt, kleine applicaties met pi snel mogelijk maakt. Met een korte code kan je bijvoorbeeld de decimalen van pi omzetten in muzieknoten of interessante figuren tekenen met enkel pi-symbolen.

 

Los van lichtzinnige toepassingen, bestaan er ook serieuze aanwendingen. De Fouriertransformatie gebruikt onder andere pi. Vraag me niet hoe het werkt, maar dit is een integraaltransformatie die frequent in spraakherkenning gebruikt wordt. Elke keer als je dus iets aan Siri vraagt, grijp je terug op de held van vandaag: pi.

 

Er zijn oneindig veel getallen, gehele getallen, kommagetallen, vierkantswortels … Waarom heeft pi dan als een van de weinige getallen een eigen dag naar zich vernoemd? Omdat er zoveel ronde vormen voorkomen in de natuur, heeft pi een grote impact op bijna elke wetenschap.

 

Aangezien het zo invloedrijk is, zijn er ook heel wat simpele applicaties gemaakt waar de gewone mens, en niet enkel het mathematisch genie, mee kan spelen. Pi-dag kan dus ook voor ons iets betekenen, vandaar een gelukkige pi-dag gewenst! Geniet op deze mooie dag van de complexiteit én de schoonheid van wiskunde.

 


Geschreven door

[tooltip tip=” “]Bastian Geibel[/tooltip]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.