Alles wat je moet weten over illegaal downloaden

Is downloaden eigenlijk steeds illegaal? Wat mag je doen en wat niet? Wat doet de overheid hier tegen? Word je bestraft voor het downloaden in België? Vind het hier…

De kans dat jij al eens iets gedownload hebt, is groot. Al was het maar de nieuwste Bieber-hit of een seizoen van Game Of Thrones. Maar waarom doen we het? Is downloaden eigenlijk steeds illegaal? Wat mag je doen en wat niet? Wat doet de overheid hier tegen? Word je bestraft voor het downloaden in België?

Waarom downloaden we illegaal?

Europeanen zijn gretige downloaders van illegale content zoals films en series, muziek, apps, en e-books. Uit een onderzoek uit 2012 van databedrijf Musicmetric staat België op 20ste plaats van landen met de meeste illegale downloads wereldwijd. Waarom downloaden de Belgen zo graag? Vandaag de dag is (illegaal) downloaden nog nooit zo gemakkelijk geweest. Je hoeft niet meer naar de cinema, platenwinkel of videotheek. Met één klikbeweging heb je een immens aanbod aan content en dat voor de prijs van nul euro.

Is het nu illegaal?

Ja, volledig illegaal. Binnen heel Europa is het illegaal om content te downloaden en te delen waar auteursrechten op staan. Wie sites zoals Pirate Bay, Kickass Torrent en dergelijke bezoekt begaat dus een illegale daad. Eerst kon in België en Nederland de Europese wetgeving omzeild worden door de wet op de ‘thuiskopie’. Dit houdt in dat er van een bestand kopieën mogen genomen worden als die binnen de familiale kring blijven. Torrents werden via juridische omzeiling daar soms onder geplaatst.

Wat doet de overheid?

Ondanks het feit dat dit allemaal illegaal is, doet de overheid bijna niks en word je als downloader niet beboet. Dit heeft een opmerkelijke verklaring. In België hebben we een sterk privacybeleid. Hierdoor zijn de internetproviders (zoals Telenet en Belgacom) niet verplicht om de gegevens van hun klanten weer te geven en dus aan te geven wie er allemaal illegaal downloadt.

De overheid gaat in de eerste plaats mensen sensibiliseren en afraden om illegaal te downloaden. Omdat men de gebruikers niet kan bestraffen, probeert men de uploaders van illegale content en makers van platformen (Popcorntime, Kickass Torrent en dergelijke) aan te pakken. Echt effectief is deze aanpak niet. Sites zoals Pirate Bay veranderen constant van domeinnaam en server. Als een bepaalde illegale site wordt geblokkeerd of platgelegd, dan komen de alternatieven als paddenstoelen uit de grond. Ook op juridisch vlak zijn sommige sites via achterpoortjes te ontwijken.

Oplossing?

Veel ideale oplossingen zijn er niet. Je kan providers verplichten om te melden wie er allemaal illegaal downloadt. In Duitsland is dit duidelijk het geval. Boetes voor het downloaden zijn torenhoog en blijkbaar heeft dit ook een groot terugdringend effect. Maar eigenlijk gaat het dan om schending van de privacy om het illegaal downloaden te bestrijden. Dan rest ook de vraag wat het belangrijkste is, beschermde rechten voor auteurs of je privacy? Of is het verliezen van je privacy een eerlijke straf voor het downloaden? Met een beveiligde verbinding is het dan ook wel makkelijk om anoniem te blijven op het net. Volledig effectief is zo’n maatregel dus ook niet.

Volgens SABAM en BAF heeft het sensibiliseren en het warm maken voor legale alternatieven zoals Netflix ook weinig zin. Waarom betalen als het gratis kan? Waarom maar een beperkte keuze aan content? Misschien moeten we eens nadenken over wat rechtvaardig is voor zowel verbruiker als auteur, en ons afvragen in welke mate de prijzen dit ook zijn.

Anton Obbels

3 gedachten over “Alles wat je moet weten over illegaal downloaden

  1. Ik wil toch even opmerken dat er heel wat te downloaden is dat NIET illegaal is. Heel wat schrijvers, fotografen, muzikanten, … moeten niet weten van dat copyrightgedoe en kiezen er voor hun werk aan de wereld te schenken, onder een Creative Commons licentie (http://www.creativecommons.be/nl).
    Ook het werk van mensen die langer dan 70 jaar overleden zijn, is rechtenvrij. Zo zijn er boeken (https://www.gutenberg.org/), muziek (http://freemusicarchive.org/), afbeeldingen (https://pixabay.com/nl/) en software (https://directory.fsf.org/wiki/Main_Page) te downloaden zonder enige kans op vervolging :-).
    Ook torrents zijn niet noodzakelijk illegaal – het hangt er maar van af wat er in verpakt zit. Heel wat grote softwarepakketten zijn bijvoorbeeld legaal via torrents te downloaden, denk maar aan LibreOffice en de meeste Linuxdistributies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.