Hebben voorwerpen een ziel? Dat is de vraag die Ding stelt. De leerlingen van Verbale Creatieve Vorming spelen dit intrigerende toneelstuk op donderdag 02/06.
“Wit jut nog nie vergeten
e vader was dwood omverre gereen
da hjil de klokke stille viel
ze moest van moeder direkt were gaan vermakt maken
ze kwam zot van dat almeteki zwo stille wo gekomen in us
weet je da nog nie vergeten”
De theatervoorstelling Ding van Tom Dupont gaat over voorwerpen die bij de gewone mens thuis staan. Die voorwerpen lijken waardeloos, maar er zijn wonderlijke verhalen aan verbonden. Deze pseudo-West-Vlaamse komedie draait rond de emotionele waarde die rond deze voorwerpen hangt.
Het verhaal gaat over een familie van een oude moeder met 5 zonen. De broers staan voor een netelige situatie wanneer hun moeder hen vraagt om haar ‘dood te helpen’. Ze is na talloze jaren zonder haar man zwak en vermoeid. Hij die het doet, mag de staanklok erven, die al generaties in de familie is en al dan niet van onschatbare waarde is.
We vroegen aan begeleidende leerkracht van het keuzevak Verbale Creatieve Vorming Kristin Maes wat haar gedachten over het stuk en het creatieve proces van haar leerlingen zijn.
“Hoe kom ik tot het spelen van een stuk met mijn leerlingen verbale creatieve vorming?
Het eerste semester staat vooral in het teken van spreektechnieken leren hanteren en durven improviseren. De groep leert mekaar beter kennen en vertrouwen en zo durven mijn leerlingen steeds meer en meer voor een publiek te spreken.
Een eerste ‘performance’ heeft dan in Ieper plaats als we tijdens de bezinning oorlogsgedichten brengen in openlucht voor de andere 6de jaars en de collega’s. Op dat moment kan ik echt goed vaststellen wat mijn leerlingen waard zijn in een stresssituatie. Dit jaar waren de reacties van de collega’s en de 6de jaars zeer positief. Dat was uiteraard voor mijn leerlingen en mezelf een heel fijne ervaring.
En zo kan dan de drang organisch groeien om samen toneel te maken en te spelen. Die keuze om te spelen, leg ik bij de leerlingen. We kunnen spelen, we moeten dit niet.
Het probleem waar ik, als lesgever van gemiddeld 20 leerlingen, mee zit, is dat ik een stuk moet vinden met zo veel rollen en dat is niet evident. Ik wil namelijk met de ganse groep spelen en niet met een selectie.
Het groepsproces is van het allergrootste belang voor mij. Ik wil dat iedereen groeit en dat iedereen het magische spelplezier kan ervaren. Zo zoek ik mijn stuk. Vorig jaar brachten wij De Jossen van Tom Lanoye. Dit jaar spelen wij DING, van Tom Dupont, een komedie met heel veel rollen. Bijkomende uitdaging aan dit stuk is, dat het een in soort van West-Vlaams geschreven is. Dat is een risico en een uitdaging: spannend, maar heerlijk tegelijk!”, aldus Kristin Maes.
‘Ding’ is te zien op donderdag 2 juni in de feestzaal van het Sint-Ritacollege te Kontich. De deuren gaan open om 19h30 en de voorstelling vangt aan om 20h00. Gratis toegang.