Rita Papers III: Het Secretariaat

Het is u vast en zeker al eens overkomen: de nood is hoog en u moet onvermijdelijk een kopietje laten maken voor een of andere taak die de kat thuis heeft opgegeten. U snelt naar het secretariaat, waar een paar zieke kindjes op stoelen zitten te wachten op hun ouders om de school te ontvluchten – echt ziek zijn ze trouwens nooit. Daar aangekomen vraagt u vriendelijk-alstublieft-dankuwel om een kopietje te maken.

“DAT IS DAN 9 CENT ALSTUBLIEFT!”

Elke onschuldige leerling staat daar dan een minuut met opengevallen mond, denkt dat het een flauw mopje is en vraagt het vriendelijk-alstublieft-dankuwel nog eens opnieuw.

“9 CENT VOOR EEN KOPIE!”

Dat kunnen ze nu toch niet menen?! Dan komt het morele dilemma: je blauw betalen voor dat kopietje of liegen dat het in opdracht is van een leerkracht. Liegen haalt echter niets uit, want de sluwe secretaressen doorzien meteen uw bedrog. Het is dus onvermijdelijk: u moet en zal 9 cent betalen voor een kopie.

Verdacht is dit: het secretariaat vraagt een woekerprijs van 9 cent per kopie, hoewel het hen eigenlijk maar 5 cent kost om dat blaadje papier te bedrukken. Als u lastige vragen begint te stellen over wat er met die 4 cent gebeurt, ondervindt het kopieerapparaat plots een onherstelbare storing, “Komt u maar een andere keer terug.”, en vlamt de deur achter u dicht.

Daar stopt het niet. U weet het misschien nog niet, maar het secretariaat heeft van elke lockersleutel een dubbeltje. Zogezegd is dat voor als een slordige leerling (daar hebben wij precies nog nooit van gehoord?) zijn lockersleutel verliest. Dan kan het secretariaat in zijn collectie graven tot het een dubbeltje vindt om die arme leerling uit de nood te helpen. Tot hiertoe geen vuiltje aan de lucht, maar denkt u even verder na dan uw neus lang is. De derde graad vertrouwt zijn laptop toe aan die lockers. Een lieftallige medewerkster van het secretariaat moet dus slechts de gang oversteken en bevindt zich dan binnen handbereik van een collectie kostbare laptops van onovertroffen bouwkwaliteit. Het zou hen niet eens moeite kosten om een laptopje te laten ‘verdwijnen’.

Al een geluk is daar dan de trouwe heer Roggemans, soulmate van zijn geliefde Acertjes. Onze alziende Roggemans ligt dus met zijn verrekijker in de gangen waar de lockers zich bevinden op de loer, om ontrouwe secretaressen te betrappen op diefstal van laptops.

U denkt nu dat de heer Roggemans een goed mens is? READA hoort weer allerlei gefluister in de wandelgangen en kan u nu al zeggen dat er heel wat niet in de haak zit bij die informaticus met weelderige haargroei. Kom later nog een keertje terug om meer over zijn onderhandse praktijken te lezen.

door Pieter Decat

2 gedachten over “Rita Papers III: Het Secretariaat

  1. Volgens Reada is er een groot complot bezig tegen de leerlingen van onze school. Volgens heel wat leerkrachten is er in tegendeel een groot complot tegen hen bezig. Allerlei onwaarheden en onwaarschijnlijke theorieën worden door de Reada-redactie verspreid met een hoog gehalte aan Kwaad Bloed van Koen Meulenaere. Zoekt de redactie naar controverse, is het satire of is er iets anders aan de hand? Volgens sommige leerkrachten vormen de schrijfsels van Reada de voorhoede van een georkestreerde actie om een illegale studentenvakbond in het leven te roepen. Wil de Reada-redactie het schoolleven plat leggen met een gemene staking? Is de redactie bezig om het schoolleven te saboteren? En wie heeft daar voordeel aan? Volgens onze informanten -die door de leerkrachten zwaar betaald worden met Oxfam chocolade- is Reada het Trojaanse Paard in onze vreedzame leeromgeving. Reada wil een school zonder onthaal, zonder horrorroom, zonder Oxfam en erger nog: een Sint-Rita zonder de erudiete leerkrachten… Dat laatste valt te vrezen waarna de leerlingen nog slechts één te doen valt: de Reada lezen en hopen dat dat voldoende is om door te kunnen stromen naar de universiteit. Arm Vlaanderen, arm Sint-Rita, verlos ons van deze duivelse krachten en bekeer hen tot het schrijven van respectvolle, dankbare portretten van hun leermeesters.

  2. Beste redactie,
    Rechtzetting: ik verlaag me niet tot analoog gedoe met een verrekijker – daarvoor heb ik ander bits op mijn bytes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.