“Den artiest uithangen, dat is mijn beroep.”

Ben jij deze vakantie naar de Boekenbeurs geweest? Ik in ieder geval wel, want ik ben zot van boeken en nieuwe dingen ontdekken. Het was dit jaar de tachtigste editie, dus was het een beetje specialer. Er waren onmogelijke signeersessies die door robots werden uitgevoerd en waanzinnig veel beroemdheden.

Ik heb Mark Tijsmans geïnterviewd. Waarom? Simpel, hij signeerde er van ’s morgens tot ’s avonds en hij zag er sympathiek uit. Ik had nog maar één boek van hem gelezen (Het Geheim Van Te Veel Torens, een echte aanrader trouwens), maar nu ben ik toch al een veel grotere fan geworden omdat hij een zéér vriendelijk man is!

Mark Tijsmans is geboren in Merksem en is 53 jaar. Hij zingt, speelde vroeger mee in Flikken, Thuis en verschillende theaterstukken. Hij schrijft ondertussen al meer dan 10 jaar. Zijn doelgroep zijn kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Hij is al verschillende keren genomineerd door o.a. de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen. Kortom, hij is een creatieve duizendpoot!

Wilde je altijd al schrijver worden?

“Wilde ik altijd schrijver worden? Ik wilde in elk geval al heel lang iets creatiefs doen. Maar hoe dat er precies moest uitzien, dat wist ik toen niet. Ik wist al wel dat ik creatieve dingen wilde doen zoals zingen, dansen, acteren of schrijven. Dat wil zeggen dat ik een zeer gelukkig mens ben omdat ik van mijn hobby’s mijn beroep heb kunnen maken. Daar ben ik heel blij om.”

Dus dat is je enige beroep?

“Ja, de artiest uithangen is eigenlijk mijn beroep. Dat is heel plezant.”

De hoeveelste keer is het dat je op de boekenbeurs signeert?

“Ik zit hier voor de tiende keer. Het Geheim van Teveel Torens is 10 jaar geleden uitgekomen, dat was mijn eerste boek.”

Ik wil ook graag schrijfster worden. Heb je tips voor mij?

“Tips voor een schrijfster? Bereid je goed voor. Weet op voorhand wat je gaat schrijven. Zorg dat je verhaal af is voordat je begint te schrijven. Maak altijd een korte inhoud, maar als je tijdens het schrijven een beter idee vindt, durf er dan van af te wijken. Begin niet in het groot en in het dik, maar in het smal en in het klein. Probeer kortverhalen te schrijven, probeer korte dingen te doen en probeer ze langer en langer te maken. Zeg niet direct: ‘Ik ga een heel dik boek schrijven’, maar probeer het op te bouwen. Dat zijn mijn tips voor jou.”

Wanneer bedenk je een boektitel, voor het schrijven of erna?

“Een titel kan voor het boek, na het boek of tijdens het boek. Bijvoorbeeld het boek Wiet Waterlanders en het Kolibri mysterie heeft tot het allerlaatste Wiet Waterlanders en het teken van Lepidoptera geheten. Dat is Latijn voor de vlinderfamilie. Helemaal op het einde is de titel dus nog veranderd in het Kolibri mysterie.”

Bedankt voor dit interview en nog veel succes!

“Jij bedankt, je was een heel vriendelijk interviewster. Met plezier gedaan en tot een volgende maal!”

modernism-books


interview door

Carolien Denies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.