Buitenschoolse activiteiten
Het leven van een student draait natuurlijk niet enkel en alleen om studeren. Er is altijd behoefte aan wat vrije tijd dus bekijken we welke universiteitsstad het breedste aanbod aan activiteiten kan aanbieden. We hielden geen rekening met corona omdat het aanbod dan vrij beperkt zou zijn. Aanschouw dus de activiteiten in normale omstandigheden! (DISCLAIMER: in deze analyse zijn studentenverenigingen NIET inbegrepen)
We beginnen zoals gewoonlijk met de winnaar van de vorige ronde: de Universiteit van Antwerpen. Bij het bekijken van hun aanbod, valt het hoge aantal culturele activiteiten op. Van theater tot musea: het is allemaal in ‘t Stad te doen. Voor de feestbeesten is vooral “kroegen” een sleutelwoord om te onthouden, want je kan in Antwerpen zowat overal op café. Sportievelingen kunnen met de aanschaf van een Sportsticker gratis sportactiviteiten doen of gewoon eens gaan joggen in één van de vele parken. Er is dus genoeg variatie, al weegt het aanbod aan cultuur en cafés wel zwaarder door dan de beschikbare sportactiviteiten.
De bovengenoemde Sportsticker geldt trouwens ook voor de studenten van de KU Leuven. Net zoals in Antwerpen zijn er genoeg sportactiviteiten, maar geen echte evenementen daarrond. Qua cultuur zal je het vooral moeten doen met de historische gebouwen die quasi overal te vinden zijn. De universiteitsgebouwen zijn eigenlijk al bezienswaardigheden op zich. Daarnaast is Leuven dé stad is om uit te gaan en te feesten. De Oude Markt is trouwens de langste toog van Europa dus je zal altijd ergens terecht kunnen voor een drankje. Wat we hieruit leren? Dat de feestbeesten zich zeker zullen thuisvoelen in Leuven!
Op naar onze hoofdstad dan! Als centrum van ons land én Europa, is het vanzelfsprekend dat er altijd wat te doen valt. Café en cultuur mogen met een grote C geschreven worden, want beiden zijn in overvloed aanwezig. Het concept van Sportmix, gelijkaardig aan Sportsticker, houdt de studenten dan weer in beweging.
Ook in Gent valt cultuur niet ver te zoeken: met hulp van cultour biedt de UGent een programma aan voor haar studenten. Voor een democratisch prijskaartje kan je genieten van theaters, musea en filmavonden. Ook de sportaccommodaties zijn niet te onderschatten. Als student profiteer je van tientallen zwembaden, sporthallen en meer. In tegenstelling tot de andere universiteiten wordt het concept van een Sportsticker hier niet gebruikt.En tot slot: het nachtleven van Gent. De avond in deze levendige stad is altijd gevuld, door het overweldigende aanbod aan dansvloeren, disco’s en bars. Het is niet onterecht om te zeggen dat er voor ieder wat wils is in Gent.
Tot slot bespreken we de UHasselt. Op de site van de universiteit staat een heel aanbod aan culturele tips. Ze biedt een breed gamma voor een uitgebreide doelgroep aan, maar de pagina zou eens geüpdatet mogen worden, aangezien er nog voorstellingen van februari op staan als ‘coming soon’. Zoals elke universiteit heeft ook Hasselt een breed assortiment aan sporten: van yoga en hiphop tot spinning en muurklimmen – het is er allemaal te vinden. Hasselt is dan wel een van de kleinere studentensteden, maar dat betekent niet dat ze niets van feesten weten. De kans is groot dat je als student jouw kroeg zeer goed zal kennen
Het is duidelijk dat de steden niet veel verschillen van elkaar qua aanbod. Het is dus moeilijk om op dit vlak te kiezen wie hier de winnaar is. We probeerden de stad te kiezen waarvan we zagen dat er het grootste evenwicht was. Net zoals in de vorige ronde, is het weer een nek-aan-nek race tussen Gent en Antwerpen.
Deze keer gaat de eerste prijs naar de UGent die ons met haar speciale cultuurvoorzieningen, sportactiviteiten én uitgaansleven (check Overpoort maar eens even) wist te overtuigen!
Tussenstand:
- KU Leuven (1 punt)
- Universiteit Gent (1 punt)
- Universiteit Antwerpen (1 punt)
- Vrije Universiteit Brussel (0 punten)
- Hasselt University (0 punten)
Geschreven door
[tooltip tip=” “]Noure Akki[/tooltip]
[tooltip tip=” “]Bastian Geibel[/tooltip]