Opmerkzame fietsers of wandelaars zien bij het passeren langs het stadhuis van hun gemeente ongetwijfeld een regenboogvlag hangen. Wie eerder binnen blijft, komt dezer dagen op sociale media misschien wel een virtuele versie tegen. Of je ze nu online of in het straatbeeld, in België of in Zuid-Afrika tegen het lijf loopt, overal betekent de regenboog hetzelfde. De vlag staat symbool voor de LGBTQ-gemeenschap en belichaamt zo de solidariteit en trots die ermee gepaard gaat. Laat nu net zondag 17 mei in teken staan van het bestrijden van alles wat daar tegenin druist. De Internationale dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie vindt jaarlijks plaats en probeert zo korte metten te maken met elke vorm van haat tegen deze minderheden.
Niet iedereen kan echter veilig zijn identiteit uiten in zijn omgeving. Zeker in deze coronatijden worden manieren om je af te leiden of je hart te luchten behoorlijk gelimiteerd. Zo zullen de jaarlijkse parades deze zomer niet plaatsvinden en veel jongeren zitten dag in dag uit bij hun familie. Toch bestaan er talloze online initiatieven om het voor mensen die worstelen met hun seksuele geaardheid en gender makkelijker te maken. De Readactie gaat op onderzoek uit en lijst enkele organisaties voor jullie op, van hulpdiensten tot hartverwarmende platformen.
- TrevorSpace – trevorspace.org
De internationale crisisorganisatie The Trevor Project creëert met TrevorSpace een wereldwijd platform waar jongeren tussen 13 en 24 jaar met elkaar kunnen communiceren. Zo ontstaat een sociale mediasite waar steun en hoop binnen de gemeenschap gedeeld kan worden. De veiligheid van de jongeren blijft echter prioriteit. Wie zich niet aan de regels houdt of zich haatdragend opstelt, wordt zonder pardon verwijderd. Bovendien kunnen leden niet in privé met elkaar chatten vooraleer ze beiden door het team geverifieerd zijn.
- Lumi – lumi.be
De vroegere Holebifoon bestaat al sinds 1995, maar heet tegenwoordig Lumi. Hun site biedt een veilige plek om openlijk te praten over discriminatie en identiteit. Je kan er gratis en anoniem terecht met al je vragen en verhalen door te chatten, mailen of bellen.
- Gendervonk – gendervonk.be
Met hun motto ‘Als het even knettert in je hoofd’ richt het initiatief zich specifiek op de ondersteuning van transgenders en het onderwijzen van ouders. Net zoals Lumi is Gendervonk onder andere een zelfmoordpreventiewebsite, gesteund door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook bij hun hulpverlening kan je dus op een veilige manier per bericht of telefonisch terecht.
- ZIZO – zizomag.be
ZIZO mag zich met trots het grootste magazine van Vlaanderen noemen, dat voor en door leden van de LGBTQ-gemeenschap geschreven wordt. Je kan op hun site en sociale media terecht voor nieuwsberichten, opiniestukken en recensies. Geen persoonlijke hulpverlening dus, maar wel een platform waar je je naar hartenlust kan verdiepen in alles wat zich onder de regenboog bevindt.
- Queering the Map – queeringthemap.com
Als laatste eindigen we met onze persoonlijke favoriet. Verwacht hier geen professionele nieuwsartikels of hulplijnen. Queering the Map onderscheidt zich juist in zijn eenvoud. Wie naar de site surft, krijgt louter en alleen een wereldkaart gepresenteerd. Je kan er anoniem een herinnering linken aan de plaats waar jouw verhaal zich ooit afspeelde. Zo komen duizenden mensen uit alle hoeken van de wereld stiekem uit de kast zonder dit effectief thuis te moeten doen. Anderen delen een gebeurtenis die voor velen onbeduidend klein lijkt, maar allesbepalend is in hun zoektocht naar identiteit. De map ontvouwt zich zo tot een gigantisch, globaal en gemeenschappelijk dagboek, beschikbaar voor iedereen.
Wie met vragen zit en hier momenteel nergens mee terecht kan, ziet in deze initiatieven hopelijk toch een uitweg. Onthoudt namelijk dat er altijd licht is aan het einde van de regenboog.
[tooltip tip=”Clemence drinkt graag thee, knuffelt graag met haar katten en dat is het wel zo’n beetje.”]Clemence Van Ginneken[/tooltip]