Rita’s dreamteam in onzekere tijden

Onze school biedt een hoop specialisten aan. Leerkrachten zijn toegespitst op een bepaald vak en presenteren een schat aan informatie. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben het perfecte specialistenteam samengesteld over het virus dat ons allemaal al weken lang in zijn ban heeft; COVID-19 beter bekend als het coronavirus. Scholen zijn (deels) gesloten, supermarkten laten nog maar een beperkt aantal mensen tegelijk toe en veel mensen zijn bang. Wij interviewden (via mail uiteraard) een bioloog, econoom en gedragswetenschapper. Uiteindelijk kwamen we tot een paar interessante inzichten.

We beginnen bij het begin. Wat is het coronavirus nu eigenlijk? Daarom hebben wij onze eerste expert uitgenodigd voor een online-interview: meneer Verelst; onze bioloog. Hij wist ons te vertellen dat de grote boosdoener van dit alles eigenlijk uit een streng genetisch materiaal en een eiwitkapsel bestaat. Bovendien is er geen sprake van één coronavirus maar zijn er veel meer! De bekendste onder hen is het SARS-virus, dat in 2002 en 2003 rond de 800 slachtoffers eiste. In totaal zijn er een zevental coronavirussen die ook bij de mens kunnen overleven. Zoals andere virussen dringt COVID-19 je lichaam binnen en begint zichzelf te kopiëren in je eigen cellen. Daarna verwart het ook nog je immuunsysteem om zichzelf te beschermen. Ten slotte rest ons nog de ingewikkelde naamgeving. COVID-19? SARS-coV-2? De uitleg is eigenlijk simpel. Covid is een afkorting van Coronavirus disease en 2019 is het jaar van uitbraak.  SARS betekent Severe acute respiratory syndrome, cov is verkort voor Coronavirus en 2 betekent dat het de tweede uitbraak van deze soort ziekte is (zoals eerder gezegd was er al een eerdere SARS epidemie). 

Hoewel het dus gaat om een klein beetje genetisch materiaal met een eiwitkapsel errond, zitten we nu in een situatie waarbij dat winkels lange tijd gesloten waren, restaurants niets meer te doen hebben en alle café’s leeg zijn. Het is overduidelijk dat onze economie onder het coronavirus lijdt. Maar wat zijn precies de gevolgen? Meneer Verstraelen, econoom ter zake, kan ons hier verderhelpen. Hij vertelt ons dat de Belgische economie zeer open is en erg afhangt van het buitenland. Negatieve ontwikkelingen daar kunnen dus ook hier een grote impact hebben. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Antwerpse haven, de tweede grootste van Europa, die compleet afhangt van import en export. De afgelopen jaren kende onze economie en de beurs in het bijzonder een stijgende trend. Maar in het verleden wisselden stijgingen en dalingen elkaar regelmatig af. Economici en statistici verwachtten al een tijdje geleden een periode van mindere stijging. Het coronavirus, zo meneer Verstraelen, zou deze inkrimping kunnen inluiden. Een eenvoudige schatting zegt ons dat de wereldeconomie met 10% of meer zou krimpen dit jaar. Dit wil zeggen dat er dit jaar wereldwijd 10% minder goederen en diensten zullen worden geproduceerd, minder welvaart dus. De vraag is of deze trend zich zal doorzetten na de pandemie of de mens het tij zal kunnen keren. Zoals meneer Verstraelen het wist uit te drukken: “Economie is een menswetenschap en daardoor ook zoals mensen soms wat onvoorspelbaar, dat maakt  voor mij de economische wetenschap juist interessant.” Afwachten geblazen dus.

Het virus woedt nu al een tijdje in Europa, maar de eerste gevallen werden in China bekend. Wij hoopten van mevrouw Alaerts, de deskundige op vlak van gedragswetenschappen, te horen hoe corona ons beïnvloedt in de omgang met andere mensen. Tijdens de eerste maanden van de uitbraak kregen Aziaten veel te maken met discriminatie. Voor sommige mensen werden zij zondebok voor het virus. Ook later, toen de epidemie zich verspreidde in Italië, bleven Aziaten de schuld krijgen. Waarom zijn er meer mensen die de Chinezen de schuld geven en niet de Italianen? Het sleutelwoord hier is groepsdynamiek. Men heeft het gevoel dat de problemen op te lossen zijn door het viseren van één groep. Waarschijnlijk verspreidde het virus zich door een onhygiënische dierenmarkt in Wuhan. Daarom vormt de publieke opinie een algemeen beeld over de Chinese bevolking dat niet altijd volledig of correct is, of soms zelfs ronduit racistisch. Het moeilijke met racisme is dat het zo makkelijk ontstaat maar zo moeilijk is om op een correcte manier te bestrijden. Er zijn volgens onze expert wel enkele mogelijke manieren van aanpak: “We kunnen proberen mensen te confronteren met hun eigen vooroordelen, door mensen met status zich te laten uitspreken tegen racisme, door rolmodellen in te zetten, door ervaringen te delen, door als school een statement te maken tegen racisme, door samenwerking te stimuleren, … 

We weten nu hoe het coronavirus te werk gaat, hoe onze bedrijven er onder zullen lijden en dat racisme tegenover Chinezen ongegrond is. De specialisten van het Sint-Ritacollege hebben hun waarde weer eens bewezen, waarvoor dank. Desondanks zijn er nog twee zaken die gezegd moeten worden: stay safe en Sint-Rita blijft gaan!



geschreven door

Bastian Geibel

Bernd Calders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.