Het Republikeinse speelveld doorgelicht

Zijn jou behalve Donald Trump die Republikeinse presidentskandidaten ook totaal onbekend? Speciaal op Super Tuesday, ziehier alle kandidaten voor jou op een rijtje.

Het laatste jaar van de termijn van president Obama is gestart en dat wil zeggen dat er dit jaar nieuwe verkiezingen voor de deur staan. In de VS kennen ze in tegenstelling tot België een tweepartijenstelsel, waarbij de Democratische Partij en de Republikeinse Partij het tegen elkaar opnemen. Beide partijen houden eerst voorverkiezingen, ook wel primarys genoemd. Daarin wordt voor zowel Democraten als Republikeinen één kandidaat verkozen die het in november 2016 tegen elkaar zullen opnemen voor het presidentschap. Maar wie zijn die kandidaten? Wie is in staat inhoudelijk en electoraal sterk genoeg te staan en Obama op te volgen? De Readactie zocht het voor je uit.

Donald J. Trump

trumpTrump is 69 jaar en geboren in New-York. Hij is ondernemer, vastgoedgigant, schrijver en televisiepersoonlijkheid. Kortom hij is de verpersoonlijking van wat men in Amerika ‘The American Dream’ noemt. Zijn netto vermogen wordt geschat op 4,1 miljard dollar ofwel 3,74 miljard euro, hiermee heeft hij het grootste vermogen van alle kandidaten over de partijgrenzen heen. Midden dit jaar verklaarde Trump dat hij mee in de presidentsrace zou stappen.  Hij hanteert een populistisch discours  met uitspraken als  ’vrouwen zijn dikke varkens, luieriken en walgelijke beesten’ en zijn voorstel om alle moslims de toegang tot de VS te weigeren.

Een van de meest opvallende dingen in zijn campagne is zijn migratiehervorming. Trump wil een muur bouwen aan de grens met Mexico – en die door Mexico laten betalen. Daarnaast wil hij dat een bedrijf een ‘Amerikaans burger’ als werknemer verkiest boven iemand van allochtone afkomst. Ook een hervorming wat betreft de ‘Green Card’ – het Amerikaanse migratiesysteem – wil hij doorvoeren. Hij wil de regels verstrengen en de drempel verhogen om een Green Card te krijgen. Door het belastingsysteem grondig te hervormen en versimpelen wil hij de middenklasse meer laten overhouden. Ook wil hij meer vrije handel tussen de VS en China.

Rafael Edward (Ted) Cruz

Cruz

Rafael Edward Cruz is 45 jaar en senator voor de staat Texas. Cruz kwam vooral in de media door een toespraak te houden tegen Obamacare, die maar liefst 21 uur duurde. Van 2003 tot 2008 was hij de eerste van Latijns-Amerikaanse afkomst die benoemd werd tot Openbaar Aanklager. Hij staat bekend als ultra-conservatief. Zijn standpunten spreken dan ook niet tot de verbeelding, zo is hij tegen de invoering van abortus en de invoering van het homohuwelijk . Zijn populariteit heeft hij hieraan te danken, want 82% van de mensen die zichzelf als ‘ultra conservatief’ beschouwt, heeft een positief beeld van Ted Cruz, maar slechts 26% van de ‘swing voters’ heeft een optimistisch beeld van de senator.

Cruz wil als president een wet ontwerpen waarmee hij Obamacare onmiddellijk ongedaan maakt (Obamacare Repeal Act) – eerdere pogingen van Republikeinen om de gezondheisverzekering van Obama te vernietigen konden ondanks 52 tegen 47 voorkomen worden door Obama zelf omwille van zijn veto. Obamacare zou volgens Cruz mensen werkloos maken of hen ertoe aanzetten om niet voltijds te werken. Bovendien is hij van mening  dat de wet een te grote druk uitoefent op de publieke schuld van Amerika dat de Amerikaanse burgers er te veel belastingen voor moeten betalen. Indien Cruz verkozen zou worden tot president, zou hij de sociale zekerheid hervormen. Vooral met betrekking op de pensioenen.

Marco Rubio

Marco Rubio is slechtsRubio 44 jaar, wat heel jong is voor een presidentskandidaat. Zijn ouders waren Cubaanse immigranten die zich gevestigd hebben in Miami, Florida. Hij begon studies rechten en werd advocaat. Later werd hij afgevaardigde voor de staat Florida en daarna zelf voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In 2011 werd hij senator voor Florida en dat is hij nu nog steeds. Zijn carrière heeft hij deels te danken aan zijn ex-mentor Jeb Bush, die nu ook presidentskandidaat is voor de Republikeinen.

Rubio is zeer conservatief. Hij ontkent de klimaatproblematiek en gelooft dat de impact van de mens op de aarde verwaarloosbaar is. Alle maatregelen om het klimaat te verzorgen ziet hij dan ook als een belemmering voor de economie. Hij was ook altijd bekend binnen de Tea Party-beweging. Net als Cruz is ook Rubio geen  voorstander van Obamacare. Bijkomend is dat hij tegen het homohuwelijk, abortus en het gebruik van softdrugs is. Immigratie is dan weer iets waar hij wel positief tegenover staat en waarvoor hij weinig steun van binnenuit krijgt. Op vlak van migratie wil hij drastische hervormingen. Volgens hem moet er een strengere grenscontrole zijn, maar de mensen die al illegaal in het land verblijven moeten wel recht krijgen op een verblijfsvergunning. Zijn leeftijd speelt in zijn voordeel, hij weet namelijk veel jonge kiezers aan te trekken.

Onze voorspellingen

De voorverkiezingen zullen bij de Republikeinen enorm spannend worden, in tegenstelling tot bij de Democratische partij. Je ziet Trump die door zijn stijl veel nationalistische en zeer conservatieve kiezers weet aan te trekken, maar hierdoor zichzelf met het imago van ‘you love him or you hate him’ opzadelt. Een andere mogelijkheid is dat er een front gevormd wordt tegen Trump. Bij dit front zouden kandidaten zich systematisch terug trekken uit de race om zo hun kiezers naar een andere kandidaat te leiden. Om de nominatie in de wacht te slepen heb je 1,237 gedelegeerden nodig. Voorlopig staat Trump aan de leiding met 81 gedelegeerden, eerste achtervolgers zijn Cruz en Rubio met slechts 17. Een ruime voorsprong voor Donald Trump, die ook in de peilingen voor volgende voorverkiezingen  ruimschoots aan de leiding staat.

door Anton Obbels en Nils Utens

De Democratische kant van het verhaal vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.