Machtigste Ritaan: 20-11

Machtigste Ritaan vertelt je wie waar macht heeft en wie de touwtjes in handen heeft op school. Vaste waarden kunnen niet ontbreken in deze top 30, maar er zitten ook enkele verrassende resultaten tussen…

Ooit begon het Sint-Ritacollege als een college van paters Augustijnen. Sinds die jaren van weleer is er een heleboel veranderd. De school telt nu al tien en een halve blok en er loopt een team van 170 mensen rond dat voor alles zorgt, van interessante lessen tot het vervangen van kapotte gordijnen. Om dat allemaal in goede banen te leiden zijn er de directie, klassenraden en leerlingenraden. Die vormen echter maar het topje van de ijsberg. Er is ook nog de schoolraad, waarin ouders, leerlingen, leerkrachten en buurtbewoners een gelijke stem hebben, en een stuurgroep, waarin directie en leerkrachten samenzitten, en dan nog is lang niet alles opgenoemd. In dat kluwen is het soms onduidelijk wie er nu echt macht heeft. Machtigste Ritaan maakt het voor eens en altijd duidelijk in een kritische top 30.

In deze tweede aflevering vind je de middelste 10 uit de lijst. Laat je verrassen!






20. Annemie Creytens

acre

Annemie Creytens is meer dan gewoon een leerkracht. Naast haar invloed in het klaslokaal tijdens de lessen Frans, begeleidt ze samen met Ilse Antonissen de nieuwe leerkrachten tijdens hun eerste twee jaar. Ze kan die beginnende leerkrachten dus een beetje misbruiken, moest ze slechte bedoelingen hebben. Maar kijkt u echter zelf naar de foto. Ze zou toch nooit een vlieg kwaad doen?


19. Patrick Cools

pcoo

Hoe je een haag scheert moet je hem niet leren, maar ook voetpaden aanleggen en boormachines hanteren schuwt hij niet. Elke dag is hij vanaf 6u ‘s morgens in de weer om de school piekfijn in orde te houden. Dat is vermoedelijk omdat hij dan niet te veel last heeft van leerlingen die in zijn weg lopen. Patrick kent de school als zijn broekzak en heeft met zijn sleutel toegang tot heel wat plekjes. Leunend op zijn schop bewaakt Patrick met dreigende blik zijn werf. “Als ge m’n schop afpakt, dan flip ik.” Achter die blik schuilt echter een zachte, lieve persoonlijkheid.


18. Line Van den Broeck

lvdb

Te laat op school? Bij haar kan je je agenda gaan zoeken met een dikke, vette stempel. Brief te laat afgegeven? Verwacht je aan een boze blik van Line Van den Broeck. Door haar dagelijkse ‘Ronde-der-zijn-er-afwezigen?’ kent ze de school als haar broekzak. Ze heeft de sleutel van zowat elke deur van onze school.

Line Van den Broeck kan soms streng uit de hoek komen als je de regels niet naleeft. Zo wil ze bijvoorbeeld dat alle fietsen goed in de rekken staan, anders hangt ze ze vast met een slot. “Doe je dit niet, dan moet je wachten tot 17u. Pas dan komen wij de fietsen losmaken”, aldus Line Van den Broeck. U weze gewaarschuwd…


17. Greet Van Everbroeck

gvev

Greet Van Everbroeck kennen velen enkel als een gewone leerkracht. Wat weinig mensen weten is dat zij ook activiteiten organiseert voor het lerarenteam. Denk bijvoorbeeld aan een verwendag, waarbij je de naam van een andere leerkracht trekt die je dan in de watten moet leggen. Door die activiteiten staat ze op een goed blaadje bij haar collega’s en kan ze regelmatig om een gunst vragen. Ze regelt ook de stages. Als een stage goed meevalt, is de kans groot dat die stagiair na afstuderen op het Ritacollege komt werken. Ze heeft dus indirect een invloed op het toekomstige lerarenteam.


16. Ilse Antonissen

iant

Ilse Antonissen geeft PO en staat ook wel beter bekend als de schoolfotograaf. Gebeurt er iets op onze school, dan kan je er van op aan dat zij het op beeld vastlegt. Dat betekent dus ook dat zij in de hand heeft welke foto’s in de agenda komen. Zorg dus dat ze geen pik op je heeft, of ze zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je het volgende jaar met een gênante foto in de agenda staat. En als je het helemaal uithangt, zet ze je zonder medelijden op de voorflap.


15. Koen Van Meel

kvme

K203 en K204 staan beter bekend als ‘de muzieklokalen van Koen Van Meel’. Hij heeft er zijn klein imperium uitgebouwd met drumstel, elektrische gitaar en nog meer duistere instrumenten. In die lokalen is hij de baas. Hij is ook een drijvende kracht achter MOVO 4 en heeft hierdoor veel invloed op de leerlingen uit de MOVO-kern. Dit jaar is hij ook voorzitter van de klassenraad van het vierde jaar.

Koen Van Meel organiseerde ook jarenlang Schoolrock, samen met een team enthousiaste begeleidende leerkrachten. Zonder hun toewijding was Schoolrock nooit zo groot geworden. Nu is hij zijn invloed daar echter kwijt. Koen Van Meels baard is dan wel iets minder ruig dan die van Bart Van Gyseghem, maar zijn paardenstaart levert hem een verdiende vijftiende plaats op.


14. Gert Van den Eynde

gvde

Gert Van den Eynde is leerkracht Nederlands en aardrijkskunde en vakbondsafgevaardigde, samen met Nele Deklerck. Hij vertegenwoordigt dus het schoolpersoneel dat bij een vakbond is aangesloten. Als vakbondsafgevaardigde heeft hij een hele hoop connecties. Is het staking? Dan kan je er van op aan dat hij er voor iets tussenzit.


13. Johan Ruyters

jruy

Johan Ruyters is een wiskundeleerkracht die leeft voor zijn vak en een van de vier wijzen. Met strakgespannen haar en een al even strakke blik is zijn autoriteit in het klaslokaal ongeschonden. Niemand durft hem tegen te spreken. Als Johan Ruyters zegt dat 1 groter is dan 2, dan is dat ook zo.

Meneer Ruyters is ook hoofd van de bar. Elke vrijdagavond drinken de leerkrachten iets na school tijdens de after-work party. Hij bepaalt dus mee of het weekend goed begint voor de leerkrachten. Hij kan zelfs iets verkeerd in iemands drankje doen.


12. Paters Augustijnen

paters-augustijnen

De paters Augustijnen begeven zich de laatste jaren niet meer in het daglicht, maar in de kerkers en kloostergangen van onze school sluipen er nog steeds een paar rond. Ze kennen elk uithoekje van de A- en B-blok en alle geheime gangen die daarbij horen (incl. een of andere duistere tunnel tussen de school en de kerk) Bovendien zitten ze in de schoolraad, wat maakt dat ze achter de schermen heel wat mee kunnen beslissen.


11. Wim Vereecke

wver

Wim Vereecke is directeur van de eerste graad. Hij maakt de meeste beslissingen over het eerste en het tweede jaar, in onderling overleg met Luc Vercammen. Daarnaast stuurt hij ook het onderhoudspersoneel (denk aan de poetsvrouwen, maar ook aan de tuin- en werkmannen). Bovendien neemt hij ook de logistieke kant voor zijn rekening. Hij zorgt er onder meer voor dat de gebouwen in orde zijn (als er een gordijn kapot is, overziet hij dat dit in orde komt) en heeft dus ook een grote inspraak in de nieuwe blok, die op dit moment wordt gebouwd op de plaats van de vorige turnzaal.






Volgende week onderzoeken we de top van de machtspiramide en hebben we jullie stem nodig… Tot dan!


geschreven door

Pieter Decat


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.