Om je grenzen te verleggen hoef je geen verre oorden op te zoeken: wij van Reada gingen het avontuur zoeken in Borgerhout.
We lopen op een maandagmiddag in de vakantie door de Verzoeningsstraat in Borgerhout richting een garagepoort met een plaatje ‘Ecoshop’ aan de muur. Deze geeft toegang tot een wonderlijke ruimte. Mogen we hier wel zijn? Is het hier wel veilig? Tegen de muur staan glazen kooien waarin harige spinnen rondkronkelen en we hopen vurig dat dit niet de eetbare insecten zijn waarvoor we komen.
“ze zien er alleen maar zo uit”
In die ogenschijnlijk kleine garagebox is er verrassend veel kijkmateriaal. We zien een aanzienlijke hoeveelheid boeken, opgezette en ingelijste insecten en andere producten en diensten die verband houden met allerhande “ecology projects”. Die projecten zijn heel uiteenlopend: van vijvers aanleggen tot wormen leveren aan bijvoorbeeld KU Leuven voor onderzoek. Bijzonder is het hier ongetwijfeld. Omringd zijn door dozen met elk 4 kilo krioelende wormen, daar moeten we even van slikken en voor een doos gigantische, luid sissende kakkerlakken houden we ons hart vast.
Een man nadert. “Peter De Batist”, stelt hij zichzelf voor. Hij draagt een groene bodywarmer en heeft een weelderige baard, waarin het ons niet zou verbazen een meelwormpje aan te treffen. Als oprichter en eigenaar van de Ecoshop eet De Batist zelf al jaren geen vlees van intensieve veeteelt en is overgeschakeld op vis, wild en ook insecten. “Dat is een idee uit mijn jeugd”, legt hij uit. Toen heeft hij de ambitie ontwikkeld om volledig te kunnen leven van wat hij in de natuur kan vinden.
Hij vertelt ons grinnikend dat zijn ouders wel eens zeiden dat “zijn fascinatie voor insecten wel over zou gaan wanneer hij ouder werd”. Angst voor insecten is namelijk aangeleerd volgens hem. “Denk maar aan een kleuter die met regenwormen speelt. In de lagere school zie je dit al veel minder omdat ouders en leerkrachten zeggen dat die dieren vies zijn.” Aan de muur zien we dit standpunt bevestigd in quotes zoals “Vrouwen zijn niet mooi, ze zien er alleen maar zo uit” (Victor Hugo) waarnaast De Batists eigen uitspraak prijkt “Spinnen zijn niet eng maar zien er alleen maar zo uit”.
Zo slank als een worm
In zijn kantoor geeft Peter De Batist ons wat achtergrondinformatie over insecten. Zo hebben de dieren een uitwendig skelet, waarin veel essentiële stoffen voor het menselijk lichaam zitten zoals aminozuren. Als deskundige heeft hij hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en ziet de dieren dan ook als perfecte vervangers voor vlees. Enthousiast vertelt hij de bijkomende voordelen. “Ten eerste zijn insecten veel minder vatbaar voor ziektes dan vee. Er moet heel wat minder geïnvesteerd worden in allerlei inentingen en artificiële toevoegingen in het voedsel dan bij bijvoorbeeld koeien.” Ook komen we te weten dat een insectendieet erg efficiënt is. “Ze beschikken van nature over weinig vetten”. Hij heeft dit persoonlijk uitgetest door een jaar enkel rauw voedsel te eten. (Ja, ook rauwe wormen!) “Ik heb me nog nooit zo gezond gevoeld.” Daarbij, met het oog op de toekomst, moet er verandering komen wat betreft de intensieve veeteelt. Het kweken (en dus eten) van insecten kan een deel van de oplossing zijn aangezien dit beduidend minder belastend is voor het milieu.
Aan tafel!
Nu we dit weten is het tijd om zelf te proeven. De meelwormen, die uitgestald staan in kisten, kunnen we levend eten. Ze stoppen met krioelen wanneer ze in aanraking komen met speeksel. Dit stelt ons voor een deel gerust maar toch moeten we een drempel over om het diertje in onze mond te steken. Na een beetje getreuzel en zenuwachtig gegiechel laten we ons insectenloze leven achter ons. De wormpjes smaakten naarbeukennootjes. En dat was dat. Helemaal niet zo eng als het voorheen leek.
In tegenstelling tot de meelwormen bakt Peter De Batist enkele sprinkhanen en rupsen eerst voor ons op het fornuis. Terwijl de ruimte zich vult met de geur van lekker eten, doorbladeren we aan zijn bureau zijn zelfgeschreven kookboek. Dadels en sprinkhanen op een stokje als aperitiefhapje, een wokgerechtje of een pasta met insecten? Even later proeven we dat ze verbazend smakelijk zijn, iets tussen spek, cashew- en walnoten in en vooral lekker krokant en knapperig.
Inburgeren
Wij hebben vijf van de 1.909 door de VN eetbaar gekozen insectensoorten gegeten. In België zijn door toedoen van Peter De Batist tien soorten goedgekeurd. Ook al is insecten eten in onze westerse wereld nog niet evident, het idee begint stilletjes aan te wennen. Concreet vertaalt zich dit in de mogelijkheid om insectenburgers te kopen in de Delhaize. Drie merken zijn er beschikbaar. Durf jij op je volgende date insecten te serveren? Desnoods vermomd in de vorm van een burger? Of als dessertje een havermoutkoekje met wormen in verwerkt? De combinaties zijn eindeloos dus experimenteer! Daarnaast draag je mee bij aan de volledige integratie van insecten in onze huiselijke keuken. Als dat geen nobel doel is.
door Lara Reyniers, Evelyne Benbassat en Charlotte Vanhandenhove
tijd voor een experiment op sint-ritacollege?